Vogelarena

Log In
 


Gebruikersnaam

Paswoord

Onthouden

Paswoord vergeten

Schrijf mij in!

 

 

 

 

 

 

 

   
Inhoud
   

   
Zoeken
 
   
 
   
VogelArena.com
 

E-mail


   
Reclame
 





   




Forums Home > De kroeg > Keurmerk kromsnavels Moderators
agabird


Om een bericht te kunnen posten moet u ingeschreven zijn schrijf in.
Als U al lid bent log hier in.



Picolet
Website Member
Posts :975

Website Member
2006-11-20 - 00:00:54 send message to Picolet

Bedankt voor de gratis tip, maar ik heb liever een antwoord op mijn vragen.

Ruud


jani
Website Member
Posts :358

Website Member
2006-11-20 - 10:00:08 send message to jani

Dit is zeker een goed begin,als men nu al miet meer op de vragen wil antwoorden.


ParkietenPeter
Website Member
Posts :4054

Website Member
2006-11-20 - 17:38:28 send message to ParkietenPeter

Omdat er binnen enige reacties gereageerd werd op een manier die op de poster kon overkomen als minachtend, kan ik mij voorstellen dat de motivatie minder geworden is om hierop te reageren.

Als de intentie is om mee te denken en zo tot een best mogelijke KKP te komen is het aan te moedigen om over tips te blijven nadenken en deze ten opbouw van de initiatiefnemers te blijven delen.

Het heeft geen zin om een strik proberen te leggen. Dan zal ieder zichzelf respecterend mens afhaken. Wil je trachten de mazen bloot te leggen, laat dan ook duidelijk weten dat dit en enkel dit de intentie is.

Bij deze dan ook de vraag om de toon positief te zetten.

Bij voorbaat dank,
Peter


molineti
Website Member
Posts :1604

Website Member
2006-11-20 - 18:24:05 send message to molineti

Dit bericht is 3 keer gewijzigd

Ik denk dat dit komt doordat het papagaaien wereldje eigenlijk een verziekt wereldje is waarin ´´bijna´´ alles draait om geld en belangen.
sad :(helaassad :(

De kwekers die al wat langer meedraaien hebben hier vaak al het 1 en ander van mee gemaakt,met het gevolg dat ze wat wantrouwig geworden zijn.

Als B.V initatiefnemers ,dierenartsen en paspoortleveranciers totaal geen belangen zouden hebben ,zou het waarschijnlijk meer kans van slagen hebben(maar waar vindt je zulke initatiefnemers)

Je zou het ook zo kunnen zien:
De kwekers op deze site stellen temminste nog (kritische)vragen en hebben een mening hierover ,het merendeel van de kwekers intresseert het geen ene****,zolang ze maar de hoofdprijs krijgen voor hun´baby´s´en de handel stabiel blijft.

on topic:
Ik vindt het nog steeds een kwalijke zaak dat welzijn ondergeschikt is aan kopers en verkopers belangen.
En dat dit wordt gezien als latere zorgsad :(

Het lijkt mij onwaarschijnlijk dat liefhebbers bovenstaande negatief vinden,want als liefhebber vindt je het welzijn van je vogels toch het aller belangrijkstehappy :)en de verkoop/aankoop bijzaak.

mvg rene

P.s Ik heb in het verleden diverse vogels verkocht met koopovereenkomst en gezondheidsverklaring,dus positief hierover ben ik minimaal ooit geweestwink ;)



Raimond Wolfert
Website Member
Posts :111

Website Member
2006-11-20 - 20:23:44 send message to Raimond Wolfert

quote
Waarom een keurmerk bij het afleveren van een jonge vogel vraag ik me af?


Is het om een vrijwaring te krijgen bij een vogel die drager kan zijn van een virus zoals polyoma of PFBD?

Er bestaan geen vrijwaringen, niet in het echte leven.


Het testen op deze bovengenoemde virussen is onmogelijk met de PCR test om 100% gezonde vogels te garanderen. Zeker bij een jonge leeftijd rond de drie maanden ivm de incubatietijd en de eventuele besmetting en of het een agressieve of milde variant is die de vogel onder de leden kan hebben.

De kweker kan een drager in zijn collectie hebben en weet dit misschien nog niet eens. Bij bepaalde omstandigheden kan het virus zich spontaan in de collectie openbaren. Wanneer een kweker dit ontdekt wat zal er dan gaan gebeuren?

Je bent zelf kweker, wat zou je zelf doen?

Polyoma geeft geen sterfte bij een besmetting bij alle jongen in het nest, vaak overleven jonge vogels een besmetting en verliezen in het nest hun slagpennen en vliegen als een soort kruiper uit.
De vogels krijgen na een aantal weken hun pennen weer terug en zijn op het oog gezond. Vooral bij de loris komt deze vorm van polyoma veelvuldig voor, en worden gewoon verkocht zonder een melding aan de koper.
Het ouderpaar wat doen we daar mee?

Inslapen.

Een verkocht jong dat na zes maanden besmet is met een virus, zonder dat er contact is geweest met een andere kromsnavel bij de mensen thuis. Hoe gaat dan de verkoper en de organisatie van het keurmerk dan met een dergelijk geval om?

Het huiskamer socialiseren van papegaaien is een slechte zaak voor de geestelijke ontwikkeling van een papegaai. Is nota bene zelf onderzocht door de PAKARA en de Universiteit van Wageningen met een onthutsend rapport. Hoe jonger de vogels uit het nest worden gehaald des te groter zijn de aanpassingen op een latere leeftijd in de huiskamer. Veel vogels zijn doodongelukkig en schreeuwen om een echte papegaaipartner wanneer ze gaan puberen of wanneer het nieuwtje er af is van de eigenaar. Aanpassingproblemen zijn er ook vaak wanneer ze een vogelpartner krijgen, simpel omdat ze het niet als een soortgenoot herkennen.

Moeten we hiervoor een keurmerk in het leven roepen?

Moet je lekker je vogels verkopen en de kopers het maar lekker uit laten zoeken? Zodat ze lekker in een rond parkietenkooitje met verticale spijlen gezet worden? Je kan zo ook zoveel mogelijk voorlichting geven, toch? Ik ken niet alle oprichters van de KKP, maar degenen die ik wel ken, proberen echt zo goed mogelijk voor hun nakweek te zorgen

Wellicht is de PAKARA een echte huiskamerpapegaaien club geworden, ik heb in ieder geval geen behoefte meer om met een dergelijke club mensen die deze plannen willen ontwikkelen samen te gaan werken of nog iets te gaan schrijven.

En dat is omdat????
Iemand zoals jij zou juist extra feedback kunnen geven, jammer dat je midden in de discussie binnen komt walsen en gelijk je oordeel klaar hebt. Het zou voor iedereen beter zijn als je gewoon meedenkt. Je hoeft het toch niet met alles eens te zijn? Ik denk dat jij ook het beste voor je vogels wenst, toch?


Vogels horen paarsgewijs gehuisvest te worden in een ruime kooi, in een huiskamer is eigenlijk naar mijn mening geen plaats voor een sociaal en intelligent als een papegaai. Als kweker bepaal je zelf wat voor leven je een nakweek geeft: een huiskamer of een ruime kooi in iemands tuin.

Toch denk ik dat de gemiddelde huiskamer groter is dan de gemiddelde voliere.
En er zijn intelligentere en socialere dieren die het veel slechter hebben dat gemiddelde papegaai.


Ruud




Sorry, maar ik heb iedere keer ruzie met de quote functie dus heb ik het maar in de post bijgeschreven.

Let wel: ik ben geen voorstander van handopfok, nog van papegaaien in de huiskamer. Maar als ik apatisch ga toekijken verandert er nooit wat.
Ik kweek alleen voor natuurbroed, en voor verdere kweek. Niet voor de huiskamer.
Als anderen dat wel doen moeten zij dat zelf weten, ik vind alleen dat je dan ook de problemen moet oplossen die zich kunnen voordoen bij het houden van papegaaien in de huiskamer.

@rene

Ik heb geen idee over welk keurmerk/koopcontract je het hebt.

Zou je mij wat meer info daarover kunnen toesturen? Ik heb er niks over gevonden in de mappen van mijn voorgangers.


johanblok
Website Member
Posts :1971

Website Member
2006-11-20 - 21:03:34 send message to johanblok

Dit bericht is 1 keer gewijzigd

Het lijkt mij een prima initiatief dat vooral van nut is voor aspirant kopers van vogels voor de huiskamer. Voor iemand als ik die incidenteel natuurbroed vogels kweekt is het niet heel relevant.

Ik zou graag de regelementen wat uitgebreid zien op het gebied van huisvesting bij de kwekers bijvoorbeeld, en herkomst van de oudervogels (GEEN recente wildvang van gebruikelijke soorten als grijze roodstaarten, bonte boeren) etc. Je moet natuurlijk ergens beginnen, maar als het ook bedoeld is om eventuele regelgeving voor te zijn, en de goede vormen van de hobby te verdedigen (bijvoorbeeld tegen de partij voor de dieren), dan zijn ze wel essentieel.

Je zou in de toekomst ook, net als rasverenigingen van honden met bemiddeling en een standaard vastgestelde prijs kunnen gaan werken. Dat kan zowel voor koper als kweker voordelen kunnen hebben. Heeft bovendien als grote voordeel dat testen op besmettelijke ziektes zinvoller worden omdat handel (die ook socialisatie moeilijk maakt) uitgesloten wordt.

1 ding is niet zo duidelijk: de naam en site maken duidelijk dat het op een of andere manier met Pakara te maken heeft, dat wordt vervolgens door Wicking ontkent, maar door Raimond Wolfert juist weer bevestigd. Vermoedelijk is het laatste het geval, anders is de naam en plek van de site wel heel ongelukkig gekozen. Maar dat is een tamelijk onbelangrijk detail.


molineti
Website Member
Posts :1604

Website Member
2006-11-20 - 21:38:47 send message to molineti

Dit bericht is 5 keer gewijzigd

@Raimond

5 tot 10 jaar geleden speelde zoiets dergelijks ook bij enkele initatiefnemers en de pakara.

Er werden toen enkele thema dagen en diverse artikelen aangewijd

De initatiefnemers waren toen Dr Hooimijer en Eric van K***** volgens mij in de periode geweest van Aad van D********* of net daarvoor.

quote
maar degenen die ik wel ken, proberen echt zo goed mogelijk voor hun nakweek te zorgen



Zeer belangrijk is het ook dat er goed voor de eigen vogels gezorgt wordthappy :)

Er zouden minimaal eisen gesteld moeten worden aan de huisvesting van de kweekvogels van de kweker,voordat hij lid zou mogen worden van een bepaald keurmerk.

Als We het belangrijk vinden om goede vogels te verkopen moeten we bij de bron beginnen en eisen stellen aan huisvesting,welzijn de manier van kweken en opfokken en niet achter de feiten aanlopen.

B.V
Inteelt,te kleine en slechte huisvesting zorgen ervoor dat vogels minder weerstand hebben en sneller vatbaar zijn voor ziektes.

Uit automatisme kunstbroed en handopfok toepassen zorgt ervoor dat er geen natuurlijke selectie meer plaatsvind met als gevolg het niet in de kiem smoren van enge ziektes en dus de mogelijkheid op nog meer verspreiding van deze ziektes.

Verzamelplaatsen van ,,baby´, vergroten de verspreiding van ziektes .

Het gesol met ,,Babys,, is stressbevorderend,waardoor de weerstand minder wordt met alle gevolgen van dien.
(dus ook geen vervoer van een babypapagaai naar een ervaren handopfokker/verzamelplaats)

Het bezoeken van markten om ,,je nakweekvogels,,te verkopen vergroot de insleep van ziektes voor de betreffende vogels,en als ze niet verkocht weer terug naar huisgenomen worden zijn ze ook een risico voor je ,,eigen,, vogels.



Ook zou men aan een keurmerk kweker moeten vragen nieuw aangekochte vogels,,verplicht,, in quarantaine te plaatsen,en vogels te laten testen.

Dus geen symtoom bestrijding,maar bij de bron beginnen.

Daarnaast kun Je nog eisen stellen aan de verkoopwink ;)

Maarja ,dit is mijn mening en vele denken andershappy :)



broto
Website Member
Posts :1195

Website Member
2006-11-20 - 22:41:56 send message to broto

quote
Ook zou men aan een keurmerk kweker moeten vragen nieuw aangekochte vogels,,verplicht,, in quarantaine te plaatsen,en vogels te laten testen.

.

Krijg toch steeds meer het gevoel dat enkel gaat over de dure vogels en dan wel de huiskamer vogels.
Iemand die grasparkietjes verkoopt of agapornissen, zal toch niet gaan testen hoor, dus zal ook geen lid gaan worden.
Verder denk ik dat dit de prijs enkel zal gaan opdrijven van de papegaaien, ook niet leden zullen hun prijzen spoedig gaan aanpassen, wel of niet getest, kijk uit dat de prijs niet hoger gaat worden dan vogels in een winkel, die gaan dan toch meer verkopen dan de kweker, ondanks dat zijn vogels "getest" zijn.

Zelf kweek ik ook met redelijk "goedkope" vogels,als ik alles zou moeten laten testen zijn ze niet meer te verkopen, normale prijs gemiddeld 20 euro, met testen 110 euro.

Ik denk als je goed met je vogels omgaat, en eerlijk ben, ook geen geheimen heb voor andere kwekers over kweek en voeding evengoed van je overtollige vogels afkomt.
Je beste reclame is nog steeds van mond tot mond reclame, daar kan geen keurmerk tegen op.

Henk


molineti
Website Member
Posts :1604

Website Member
2006-11-22 - 21:43:45 send message to molineti

quote
@rene

Ik heb geen idee over welk keurmerk/koopcontract je het hebt.

Zou je mij wat meer info daarover kunnen toesturen? Ik heb er niks over gevonden in de mappen van mijn voorgangers.



Ik gooi meestal na een paar jaar de meeste boekjes weg ,maar meen mij te herrinneren(happy :)) dat de artikelen gingen over ,,vogelmanagement

MVG Rene


swanny
Website Member
Posts :312

Website Member
2006-11-23 - 07:56:33 send message to swanny

Hallo
ik heb tot nu toe nog niet meegedaan aan deze discussie. Ik heb het wel gelezen, maar er wordt zoveel geroepen dat ik een kleine samenvatting wel verduidelijkend zou vinden van waar het NU op staat. (waar is men het nu over eens??)

Ik wil echter op 1 punt reageren. dat is de volgende opmerking:

Ik zou graag de regelementen wat uitgebreid zien op het gebied van huisvesting bij de kwekers bijvoorbeeld, en herkomst van de oudervogels (GEEN recente wildvang van gebruikelijke soorten als grijze roodstaarten, bonte boeren) etc. Je moet natuurlijk ergens beginnen, maar als het ook bedoeld is om eventuele regelgeving voor te zijn, en de goede vormen van de hobby te verdedigen (bijvoorbeeld tegen de partij voor de dieren), dan zijn ze wel essentieel

Ik ben het hier absoluut niet mee eens. Ik koop zelf graag nakweek van een import koppel. De reden is dat ik dan vers bloed heb en de kans op inteelt minimaal is. Dit vergeleken met vogels welke al generaties lang worden nagekweekt, wat altijd uitloopt op mutatie kweek. Vogels welke "nog steeds" worden geimporteerd hebben geen of nauwelijks mutanten, dit komt omdat de DNA van die vogels nog zuiverder is.

MvG


Hawkeye_NL
Oud Lid
Posts :1918

Oud Lid
2006-11-23 - 10:28:22 send message to Hawkeye_NL

Dit bericht is 1 keer gewijzigd

quote
Ik ben het hier absoluut niet mee eens. Ik koop zelf graag nakweek van een import koppel. De reden is dat ik dan vers bloed heb en de kans op inteelt minimaal is. Dit vergeleken met vogels welke al generaties lang worden nagekweekt, wat altijd uitloopt op mutatie kweek. Vogels welke "nog steeds" worden geimporteerd hebben geen of nauwelijks mutanten, dit komt omdat de DNA van die vogels nog zuiverder is.

Swanny, niet om het één of ander maar:
Je kan van alles zeggen over import maar niet dat import altijd gelijk is aan wildvang! Als jij je vogels van een kweker in bvb Italië betrekt dan is dit import maar als jij een vogel koopt die een paar weken / maand ervoor is gevangen in het wild in Afrika dan heet dit ook import. Het verschil is dat de één echter nog steeds eigen kweek is en de ander wildvang heet.

Van de samenstelling van een koppel uit wildvang is uitsluitend met zekerheid te zeggen dat het onverwant is indien de gevangen vogels nagenoeg van dezelfde leeftijd zijn en uit een volledig ander land komt. Anders weet je het nooit zeker.

Van eigen kweek vogels worden ivm met angst voor belasting of andere belangstellenden geen of weinig gegevens bijgehouden. Er zijn kwekers die al bang zijn om te vermelden wie de ouders zijn van hun eigen jongen!

Hoe wil je hiermee ooit een bewering kunnen hardmaken dat je vers bloed hebt gekocht?


swanny
Website Member
Posts :312

Website Member
2006-11-23 - 11:51:47 send message to swanny

Hallo
ik heb het over wildvang, ik weet dat het niet hetzelfde is, maar dacht dat wel duidelijk was wat ik bedoelde.

Hoe wil je hiermee ooit een bewering kunnen hardmaken dat je vers bloed hebt gekocht?
doe ik niet, maar kun je nog wel streven naar zoveel mogelijk (aannemelijk)
MvG




Hawkeye_NL
Oud Lid
Posts :1918

Oud Lid
2006-11-23 - 12:49:38 send message to Hawkeye_NL

swanny, mijn reactie is niet negatief naar jou bedoeld maar meer als verduidelijking dat we te maken hebben met twee verschillende dingen.
1 import van eigen kweek vogels & 2 import van wildvang vogels.

Persoonlijk ben ik van mening dat we inmiddels niet meer afhankelijk hoeven te zijn van wildvang om vers bloed te krijgen. Het is inmiddels zonder probleem mogelijk om van over de hele wereld vogels te importeren uit eigen kweek. Hiermee kun je de kans op een verwant koppel zelfs tot nagenoeg 0 terug brengen.
Uitzondering voor wildvang zie ik in die dan ook alleen terecht bij vogelsoorten die nagenoeg niet gekweekt worden en waarbij de nakweek bijdraagt in het behoud van de soort.
Wat dat betreft dus een goed punt weer van de KKP-Kwekers. Dit omdat ze de wildvang vogels juist voor dit doel willen behouden en niet voor de huiskamer markt.

Hoewel er altijd de vraag naar wildvang zal blijven bestaan is dit volgens mij uitsluitend een wens van de kwekers. Voor de huiskamer liefhebbers is wildvang nagenoeg oninteressant geworden.


broto
Website Member
Posts :1195

Website Member
2006-11-23 - 17:11:05 send message to broto

quote
Persoonlijk ben ik van mening dat we inmiddels niet meer afhankelijk hoeven te zijn van wildvang om vers bloed te krijgen. Het is inmiddels zonder probleem mogelijk om van over de hele wereld vogels te importeren uit eigen kweek.



Als er dan in al die landen net zo omgesprongen wordt met de vogels als hier in nederland heb je er nog nx aan voor de kweek, dan zijn dat ook bijna allemaal handopfok vogels, natuurbroed wordt toch wel moeilijk met sommige soorten, zelfs soorten die hier masaal gekweekt worden, zoals de grijze roodstaart en bonte boer, geen wonder als je er met 6 weken voor een jonge bonte boer 125 € krijg van de handel, de meeste zien daar enkel geld in.
Daarom zijn de echte liefhebbers van natuurbroed toch nog aangewezen op import ( wildvang)


Hawkeye_NL
Oud Lid
Posts :1918

Oud Lid
2006-11-23 - 19:14:17 send message to Hawkeye_NL

Henk, als je de gedragscode van het kkp lees dan is deze ook niet tegen de import van wildvang. Deze is er juist voor om de import van wildvang die er is uitsluitend te gebruiken voor de kweek!

@Molineti, het zijn niet de instaties welke belangeloos meewerken of de KKP steunen die belang hebben bij het slagen van de KKP.
De KKP is van kwekers en voor kwekers.




Plaats een reactie



Er zijn in totaal 178 bezoekers op de site, waarvan 7 leden.

Aantal mensen in chat: 1
attie11,
Copyright 1998-2022,
Laatste update: 31 oktober 2022
e-mail: info@vogelarena.com
kinderopvang in Enschede