Vogelarena

Log In
 


Gebruikersnaam

Paswoord

Onthouden

Paswoord vergeten

Schrijf mij in!

 

 

 

 

 

 

 

   
Inhoud
   

   
Zoeken
 
   
 
   
VogelArena.com
 

E-mail


   
Reclame
 





   




Forums Home > De kroeg > Keurmerk kromsnavels Moderators
agabird


Om een bericht te kunnen posten moet u ingeschreven zijn schrijf in.
Als U al lid bent log hier in.

Pagina : 1 2 3 4 5 6 7 8
volgende >>>


Auteur Onderwerp : Keurmerk kromsnavels
Wickingh
Website Member
Posts :1058

Website Member
2006-10-27 - 22:06:53 send message to Wickingh

Hallo allemaal,

hieronder plaats ik een stukje tekst van mijn hand zoals die in de laatste Pakara staat.Natuurlijk besef ik dat het niet volmaakt is maar ik zie het persoonlijk als een 1ste stap in een goede en positieve richting.
Ik zal alle vragen en andere opmerkingen graag beantwoorden,

mvg Frank

Pakara september/oktober 2006:

Waarom een keurmerk:

Papegaaien zijn fraaie en interessante dieren. Daarom hebben wij een drietal huiskamervogels aangeschaft. Aangestoken door dit “virus” besloten we om met papegaaien te kweken.
Zoekend naar kweekkoppels op de diverse veiling- en verkoopsites en bij de papegaaien- handel kwamen we er al snel achter dat dit moeilijker was dan we dachten.
We merkten al vlot dat er nog al een verschil was in mentaliteit en kwaliteit bij de diverse aanbieders van papegaaien. De liefde voor de dieren staat bij ons op de eerste plaats.
Helaas denkt niet iedereen in dat wereldje er hetzelfde over.
Vaak was geld het belangrijkste motief en welzijn en gezondheid waren van ondergeschikt belang. Dit stuitte ons regelmatig tegen de borst en dan ga je denken over een manier om dit anders te doen. In de afgelopen jaren hebben we voor ons zelf een systeem ontwikkeld waarbij wij met een goed gevoel onze nakweek verkopen.
Dankzij onze contacten, die wij de afgelopen jaren hebben opgebouwd, kwamen we erachter dat wij gelukkig niet de enige waren die hier ook zo over dachten.
Daarom hebben we met een aantal mensen de koppen bij elkaar gestoken om te komen tot een groep kwekers die belangeloos het welzijn van onze papegaaien willen promoten en die op een verantwoorde manier met deze materie omgaan.
Na enkele besprekingen kwamen we tot de conclusie dat de Pakara en de KKP (de werknaam) eigenlijk op dezelfde golflengte zitten. Dat is dan ook de reden dat we de Pakara benadert hebben om te kijken wat we voor elkaar kunnen betekenen. De Pakara en wij hebben vrijwel dezelfde ideologie, dus waarom het wiel uitvinden als het feitelijk al bestaat ? Gelukkig kwamen we al snel tot de conclusie dat we veel voor elkaar kunnen betekenen. Pakara en de KKP zijn dan nu ook zo ver dat we u kunnen presenteren:

Keurmerk Kwekers Pakara.

Kwekers die zich hierbij aansluiten conformeren zich naar een aantal richtlijnen.
Wat wij be-ogen is dat aangesloten kwekers alleen gezonde en gesocialiseerde vogels aanbieden. Ook zouden we graag zien dat de kwekers in eerste instantie aan het belang van de vogel denken en dus een bepaalde terughoudendheid betrachten bij verkoop.
Het lidmaatschap is gratis voor een ieder die lid is van Pakara. Dus dat hoeft voor geen enkele kweker een belemmering te zijn om lid te worden. De bedoeling is om het keurmerk met ingang van 1 januari 2007 te laten starten.
Met dit keurmerk willen we dan ook dat in de toekomst we niet meer (op de diverse fora) geconfronteerd worden met schrijnende gevallen, want het belang van de vogel moet voorop staan. Ook willen wij voorkomen dat liefhebbers tegen aanbieders aanlopen die het niet zo nauw nemen met het welzijn en gezondheid van de papegaaien en alleen maar aan hun eigen financieel belang denken.
We zijn dan ook ambitieus genoeg om te wensen dat als men een kromsnavel wil kopen men uiteindelijk deze gaat halen bij een keurmerk kweker.

Wie kunnen er keurmerk kwekers worden:
Iedere kromsnavelkweker die lid is/wordt van de Pakara en zich houdt aan de opgestelde richtlijnen. Dit lidmaatschap van de Keurmerk Kwekers Pakara wordt steeds aangegaan voor de duur van één jaar. Zijn er gedurende dat jaar geen signalen geweest dat men het reglement overtreedt dan wordt dit stilzwijgend voor het jaar daarop weer verlengd.



De kwekers ondertekenen deze richtlijnen en houden zich hier ook strikt aan.
Daarvoor krijgen ze de mogelijkheid om op de Pakara-site te adverteren met het keurmerk en ontvangen een keurmerkcertificaat.
Ook kunnen deze kwekers paspoorten bestellen om mee te geven aan de nieuwe eigenaren.

De Keurmerk Kwekers Pakara willen hier door middel van een uitgebreide campagne ruimschoots bekendheid aan geven. Ook gaan we onderzoeken hoe we uitgebreide voorlichting kunnen geven over alles wat met de kweek te maken heeft.

Voorzitter Keurmerk Kwekers Pakara
Frank Eindhoven


Karel
Website Member
Posts :6824

Website Member
2006-10-27 - 22:24:37 send message to Karel

Dit bericht is 1 keer gewijzigd

....en hoe luiden dan die richtlijnen waar je het over hebt?


Wickingh
Website Member
Posts :1058

Website Member
2006-10-27 - 22:33:20 send message to Wickingh

Hai Karel,

dat is een goede die volgen snel,

mvg Frank


Wickingh
Website Member
Posts :1058

Website Member
2006-10-27 - 22:41:00 send message to Wickingh

Gedragscode voor leden aangesloten bij de
Keurmerk Kwekers Pakara.

Aangesloten leden van de Keurmerk Kwekers Pakara verklaren d.m.v. het ondertekenen van de overeenkomst dat zij conform de richtlijnen,welke opgenomen zijn in deze gedragcode zullen handelen.
Het doel van de Keurmerk Kwekers Pakara is dat aangesloten kwekers goede, gesocialiseerde en gezonde vogels kweken en verkopen. De richtlijnen zijn bindend voor leden van de Keurmerk Kwekers Pakara, bij constatering van het niet naleven van de richtlijnen wordt het desbetreffende lid uitgesloten van lidmaatschap. De overeenkomst is geldig voor de duur van één jaar en wordt ieder jaar indien er geen bijzonderheden zijn voorgevallen stilzwijgend verlengd.
Het bestuur van de Keurmerk Kwekers Pakara behoudt zich de vrijheid voor om nieuwe aspirant leden na onderzoek te weigeren bij gebleken ongeschiktheid.

Regelement voor natuurbroed en handopfok kwekers:
· Kuikens worden niet vanuit het blok verkocht aan ondeskundige en/of onervaren mensen.
· Elk kuiken gaat pas naar zijn nieuwe eigenaar als hij/zij geheel zelfstandig kan eten en hooguit nog 1 “pretvoeding” op de dag krijgt.
· Kuikens worden voorzien van een identificatie, d.m.v. gesloten ringen, breekring en/of chippen, welke laatste twee zijn aangebracht door een deskundige dierenarts en/of een door de Keurmerk Kwekers Pakara aangewezen deskundige.
· Elk kuiken dient minimaal getest te worden op PBFD en is op eigen verantwoording en risico te testen op andere zaken via bloed, verenstof en veren. Het origineel van deze test dient bij de verkoop van het kuiken aan de nieuwe eigenaar te worden overhandigd.
· Elk kuiken dient te worden overgedragen aan de nieuwe eigenaar met een paspoort ingevuld door kweker of dierenarts met alle op dat moment bekende gegevens. Paspoorten kunnen bij de Keurmerk Kwekers Pakara worden aangevraagd.
· Alle vogels welke worden verkocht zijn voorzien van een eigendomcertificaat, dit certificaat is te downloaden via de website van de Keurmerk Kwekers Pakara of volgens een eigen principe te maken.
· Bij het plaatsen van advertenties moeten zowel de correcte Nederlandse en wetenschappelijke benaming vermeld worden.
· De vogels voorzien van een Cites 1 , worden bij voorkeur gekweekt als natuurbroed, met als doelstelling om de soort te behouden voor de avicultuur, tenzij er voldoende voorhanden zijn bij de natuurkwekers, hiervan is informatie verkrijgbaar via de website.
· Leden van de Keurmerk Kwekers Pakara kunnen bij ziektes en/of gezondheids problemen van de vogels terecht bij een bij de Keurmerk Kwekers Pakara aanbevolen vogelarts.
· Leden van de Keurmerk Kwekers Pakara verkopen wildvang vogels niet anders dan voor de inzet als kweekvogel.
· Bij problemen tussen een klant en een aangesloten kweker, kan het bestuur van de Keurmerk Kwekers Pakara worden gevraagd om te controleren of een aangesloten kweker zich wel aan de keurmerk regels houdt. Mocht blijken dat er niet volgens de keurmerk regels wordt gehandeld kan een waarschuwing worden gegeven. Maar bij grove nalatigheid (oordeel van het bestuur van de KKP), kan besloten worden om de kweker zonder restitutie van contributie het lidmaatschap te ontzeggen.


molineti
Website Member
Posts :1604

Website Member
2006-10-27 - 22:44:39 send message to molineti

Dit bericht is 1 keer gewijzigd

In het verleden is ´´men´´samen met Pakara ook al bezig geweest met een soortgelijk iets.

Toen is het die mensen niet gelukt om het van de grond te krijgen.

Maar misschien is de tijd er nu wel rijp voorhappy :)

(persoonlijk lijkt het me niet de makkelijkste groep kwekers/liefhebbers om zoiets mee te bewerkstelligen)Ik bedoel dus de papagaaienkwekers in het algemeen

Kan ik hieruit ook de conclusie trekken dat de Pakara ook weer meer ´´voor´´ de kwekers gaat worden.(dus wat minder huiskamervogel gericht)

MVg Rene



Wickingh
Website Member
Posts :1058

Website Member
2006-10-27 - 22:46:11 send message to Wickingh

Dit bericht is 1 keer gewijzigd

Hai Rene,

we willen ook de niet-Pakarakwekers aanspreken, dus ook voor hen is zonder Pakara-lidmaatschap toetreding mogelijk,

mvg Frank

Ps ja ik hoop van wel


Karel
Website Member
Posts :6824

Website Member
2006-10-27 - 23:08:45 send message to Karel

Na het lezen van de richtlijnen is mijn aanvankelijke achterdocht grotendeels verdwenen en komt het me voor als een goed initiatief, dat hopelijk van de grond gaat komen.

Molineti's opmerking over Pakara komt me wel bekend voor. In de ogen van velen is (was?) het meer een soort "knuffelclub" dan een vereniging voor de serieuze kweker. Hopelijk doet dit initiatief het tij (en dus het beeld) keren.

Succes gewenst en ik hoop voor jou, de liefhebbers, maar vooral de vogels, dat een en ander van de grond komt.happy :)


Wickingh
Website Member
Posts :1058

Website Member
2006-10-27 - 23:18:24 send message to Wickingh

Hai Karel,

dat kan alleen met hulp van jullie,

mvg Frank


Hawkeye_NL
Oud Lid
Posts :1918

Oud Lid
2006-10-27 - 23:24:25 send message to Hawkeye_NL

Zo ver ik het begrepen heb is de KKP {Keurmerk Kwekers Pakara} een onafhankelijk keurmerk. De Pakara ondersteund de ideeën van het keurmerk en geeft hierin hun ondersteuning en ruimte op de website.
Vandaar dat er ook een lidmaatschap van het Keurmerk mogelijk is zonder dat men direct lid moet worden van de Pakara.
Toch?


Wickingh
Website Member
Posts :1058

Website Member
2006-10-27 - 23:26:24 send message to Wickingh

Inderdaad Erwin, bedankt voor deze aanvulling,

mvg Frank


jani
Website Member
Posts :358

Website Member
2006-10-28 - 06:56:36 send message to jani

In je eerste berichtje stond het volgens mij toch anders.
Wie kunnen er keurmerk kwekers worden:
Iedere kromsnavelkweker die lid is/wordt van de Pakara en zich houdt aan de opgestelde richtlijnen.
Lijkt mij meer een ledenwerving van pakara.


Wickingh
Website Member
Posts :1058

Website Member
2006-10-28 - 09:57:46 send message to Wickingh

Dit bericht is 1 keer gewijzigd

Beste Jani,

bedankt voor uw positieve bijdrage!! we zijn nog vol op in ontwikkeling en hopen slechte punten te verbeteren. Het was niet meer mogelijk om de tekst te veranderen in het pakaramagazine. Maar anders had er gestaan dat ook niet leden van Pakara lid kunnen worden van de Keurmerk Kwekers.We gaan/zijn dan ook in gesprek met de andere nederlandse bonden,

mvg Frank


jani
Website Member
Posts :358

Website Member
2006-10-28 - 10:17:37 send message to jani

Als kritiek hier niet kan zwijg ik al.


Papegaaienhulp
Website Member
Posts :63

Website Member
2006-10-28 - 10:19:32 send message to Papegaaienhulp

Hoi Frank,

Zoals ik al eerder heb gezegd vind ik dit een uitstekend initiatief dat ik graag ondersteun. Ik wil mijzelf bij deze dan ook officieel aanmelden als deelnemer.
Ik weet hoeveel werk er in zoiets gaat zitten en ik wens jullie dan ook veel succes.

Gr. Michel


Karel
Website Member
Posts :6824

Website Member
2006-10-28 - 11:05:56 send message to Karel

Erwin:
quote
Zo ver ik het begrepen heb is de KKP {Keurmerk Kwekers Pakara} een onafhankelijk keurmerk.


Zo heb ik het ook begrepen en dat is natuurlijk prima.
Frank, heb je al een vorm bedacht waarin deze onafhankelijkheid kan worden gewaarborgd? Als de "jury" immers bestaat uit kwekers/deelnemers is de schijn van afhankelijkheid natuurlijk snel gewekt.

Als voorbeeld een verschijnsel dat ook in de kynologie voorkomt: "de beste honden zitten toevallig altijd bij bestuursleden, dus bij hen moet je kopen".

Zou een controlerende functie van bijvoorbeeld vrijwilligers/kanariekwekers een idee zijn (om het maar even te overdrijvenwink ;))?


molineti
Website Member
Posts :1604

Website Member
2006-10-28 - 11:32:13 send message to molineti

Dit bericht is 2 keer gewijzigd

Hallo Frank,

quote
we zijn nog vol op in ontwikkeling en hopen slechte punten te verbeteren.


Misschien is het dan verstandig om polyoma net zo belangrijk te vinden als pbfd.

Zuidamerikaanse parkieten en papagaaien blijken minder snel pbfd te kunnen krijgen, maar wel weer sneller polyoma.

Ook zou ik het puntje testen via veren of verenstof weglaten(of uitsluitend voor extra controle)omdat diverse labs niet op veren/verenstof virusdedectie doen omdat dit minder/niet betrouwbaar blijkt te zijn.

p.s In het ,,verleden,, zat er ook een VA in een soort gelijke werkgroep .
Is dit nu ook zo?(dus dat je als werkgroep de mogelijkheid hebt om advies om medisch gebied in te winnen etc)


MVG Rene



Pagina : 1 2 3 4 5 6 7 8
volgende >>>

Plaats een reactie



Er zijn in totaal 148 bezoekers op de site, waarvan 2 leden.

Aantal mensen in chat: 1
attie11,
Copyright 1998-2022,
Laatste update: 31 oktober 2022
e-mail: info@vogelarena.com
kinderopvang in Enschede