Vogelarena

Log In
 


Gebruikersnaam

Paswoord

Onthouden

Paswoord vergeten

Schrijf mij in!

 

 

 

 

 

 

 

   
Inhoud
   

   
Zoeken
 
   
 
   
VogelArena.com
 

E-mail


   
Reclame
 





   




Forums Home > Kweek en verzorging. > Aga fischerie versus Aga nigregenis of Roseilollie O masker Moderators
agabird


Om een bericht te kunnen posten moet u ingeschreven zijn schrijf in.
Als U al lid bent log hier in.



dooren
Website Member
Posts :2443

Website Member
2004-08-14 - 22:14:31 send message to dooren

Ja klopt karel,
bevoorbeeld:
Trichoglossus haematodus haematodus
Trichoglossus haematodus moluccanus
Trichoglossus ornate
Alle familie, alleen bovenste heeft nog 20 ondersoorten. Soms ben ik wel eens een beetje te haastig. happy :)

Ik ben het er mee eens dat bv. parrots of the world als leidraad wordt gehanteerd. Deze heeft de ondersoorten gebaseerd op vroegere studies en balgen onderzoek in diverse museums. Dit zijn de oorspronkelijke vormen rechtstreeks uit de natuur dus een zeer goed uitgangspunt. Met de familie Loriinae heb ik dit ook altijd als uitgangspunt gebruikt en nooit tegen fouten aangelopen als ik een soort moest uitzoeken.

Groet Gert.


Niltava
Website Member
Posts :3071

Website Member
2004-08-14 - 22:16:28 send message to Niltava

Yup Karel,

Het is overigens al lang een misverstand dat de huiskanarie uit de europese kanarie komt.
Staat zelfs in enkele boeken.

Bovendien lijkt het me dan nog vreemd om de europese kanarie terug te krijgen (volgens mij breidt hij zelfs zijn gebied uit dus is er niet eens een probleem) via de gedomesticeerde kanarie terwijl er zat europese kanaries in gevangenschap zijn
Ben zelf de gelukkige eigenaar van een koppel (lijkt niet op de gewone huiskanarie)
We gaan volgens mij ook geen pekineesjes uitzetten om de wolf terug te krijgen


dooren
Website Member
Posts :2443

Website Member
2004-08-14 - 22:51:19 send message to dooren

Wij gaan ook geen pekineesjes uitzetten om de wolf terug te krijgen. (allebei honden) Dat bedoelde ik dus ook met de europese kanarie en onze huiskamerkanarie. (allebei kanaries)
Alsnog gelukkig duidelijkheid ondanks het latijnse gezang.
Groet Gert.


henkmeer
Oud Lid
Posts :354

Oud Lid
2004-08-14 - 22:59:12 send message to henkmeer

dan maakt parkieten kruisingen ook niet uit allemaal parkietenlaugh :D


dooren
Website Member
Posts :2443

Website Member
2004-08-14 - 23:05:36 send message to dooren

Henk volgens mijn brommen je hersens, je ben zwaar in de war laugh :D


henkmeer
Oud Lid
Posts :354

Oud Lid
2004-08-14 - 23:15:07 send message to henkmeer

Ik begrijp het wel hoor, je kan nog zoveel op papier zetten met kenmerken van vogelsoorten als je wilt , dit wordt door de meeste toch niet gelezen.
Zelf heb ik alleen wildkleur zitten.
Maar weet ook wel dat voor mutantenkweek ook wel eens bewust niet raszuivere vogels wordt gebruikt om de kleur die men voor ogen heeft te behalen.
En heb je een albino agapornis, kan je kijken wat je wil maar kan je echt geen raskenmerken meer zien ( teminste ik niethappy :) )


dooren
Website Member
Posts :2443

Website Member
2004-08-14 - 23:29:09 send message to dooren

Klopt henk, ik weet bv dat in Austalie de mutatie olijfgroene schubbenlori gebruikt is om bv een olijfgroene muskuslori te maken. Het doel is duidelijk : Geld. Elke "slimmerik" kan dit bedenken. Een mutatie bij een verwant (onder)soort welke vruchtbare nakomelingen geeft kruisen met een ras dat deze mutatie nog niet heeft. Terug kruisen met deze bastaarten, nog wat cosmetische kruisingen en klaar is kees. (wat een prestatie) Eigenlijk niet zo bijzonder dus, maar er zullen altijd bepaalde mensen erg blij zijn me zo'n nieuwe mutant. Ik denk ook dat alleen de wildvorm moet worden beschreven. De mutaties is vogelbonden werk, iets groter, wat blauwer bla bla. Bepaalde groepen vogels worden ook gekeurd op conditie, dan nog zie ik op die keurbrieven borst moet meer rood hebben. Terwijl in de natuur door elkaar ook oranje en gele borsten voorkomen. Wat moet je ermee? Het is helaas niet zo simpel.
Groet Gert


Karel
Website Member
Posts :6824

Website Member
2004-08-14 - 23:46:05 send message to Karel

quote
En heb je een albino agapornis, kan je kijken wat je wil maar kan je echt geen raskenmerken meer zien
Dat is op het eerste gezicht best een probleem, maar als deze vogel paart aan een zuivere wildkleur, kun je aan de (split)jongen toch al gauw zien of die albino vader/moeder wel helemaal zuiver was.

Zo niet: niet verder kweken met deze albino en zijn/haar jongen.


Niltava
Website Member
Posts :3071

Website Member
2004-08-15 - 09:55:42 send message to Niltava

Dit bericht is 1 keer gewijzigd

Ik weet niet hoe het met parkieten gaat, maar ik heb laatst gelezen(waar ook al weer???) dat er wel bevruchtende jongen kunnen ontstaan uit een kruising kanarie(domesticus ; ) ) en een andere serinus/carduelis etc maar dat hoe meer men teruggaat naar een van de ouders(dus bastaard X moedersoort = 75% moedersoortbastaarden x moedersoort = 87% moedersoortbastaarden etc) de vruchtbaarheid ook afneemt.

Ik vind het overigen wel opvallend dat niemand reageert op mijn vraag om een speciaalclub, database of website op te zetten met enthousiasme (terwijl wel met enthousiasme iemand wordt neergesabeld die onschuldig vraagt of twee soorten bij elkaar voegt)


Niltava

Ik vraag me overigens af of een raszuivere kweker als hij toevallig een albino of andere mutatie kweekt, deze de nek om draait.
Volgens mij moeten beide takken van hobbies gewoon naast elkaar kunnen bestaan maar zou er vanuit de bond meer aandacht voor dit probleem kunnen zijn.
Leest iemand van de bond mee?


dooren
Website Member
Posts :2443

Website Member
2004-08-15 - 14:01:59 send message to dooren

Nou volgens mij leeft pastis nog wel, hij was toch positief nadat sommige van ons uit de bocht waren gevlogen.
Het probleem met het opzetten van een "speciaalclub" van raszuivere natuurvormen is dat dit niet even een klein werkje is. De groep parkieten, papegaaien e.d is zeer groot en divers. Er zullen weinigen zijn die het compleet beheersen en kunnen bewerkstellingen om de soorten nauwgezet te kunnen benoemen. Vaak zal men ook engels e.d. moeten vertalen, het is geen losse vingerwerk. Ik zelf zou bv. de loris kunnen doen, maar de andere papegaaien en parkieten is zeker veel meer werk. Voorts moeten goede foto's worden verzameld van de juiste soorten, om leken te kunnen helpen, een beschrijving alleen is niet voldoende. Vervolgens tijd, zelf een bedrijf met 10 mensen, getrouwd met 3 kleine kids, en meer dan 80 lori's. In mijn vakantie heb ik wel eens wat tijd, maar de familie vraagt deze ook. Ik zie dit toch meer een taak voor de vogelbond, temeer om dat het zeer waarschijnlijk is dat vele standaardnormen wellicht door de wet zullen worden verboden in de toekomst. Het is ook eigenlijk in de vogel z'n belang dat deze de natuurvorm behoud.
Groet Gert.


Pastis
Website Member
Posts :111

Website Member
2004-08-19 - 22:23:21 send message to Pastis

Beste Niltava, als met die raszuivere kweker die albino's de nek zou omdraaien , mij bedoeld. Ik kan je verzekeren dat ik nooit of te nimmer een dier de nek zal omdraaien, ook al zijn het bastaarden of mutaties.
Het is niet omdat ik geen mutaties wil kweken of dat deze mijn voorkeur niet genieten dat ik ze daarom de nek zou omdraaien.


Pastis
Website Member
Posts :111

Website Member
2004-08-19 - 22:24:56 send message to Pastis

Jaja Dooren iok leef nog; en gezond en wel. Ben er gewoon eventjes van tussen geknepen.
greets Pastis


Niltava
Website Member
Posts :3071

Website Member
2004-08-19 - 23:01:08 send message to Niltava

Pastis ik bedoelde jou daar niet mee!!
Wat ik bedoelde was dat als iemand een mutatie krijgt in een eigen nestje dat de meeste mensen die echt niet zullen doden. Omdat ze trots zullen zijn op hun "succes" of omdat ze beseffen dat het een lot uit de loterij etc. en mogelijk geld kunnen verkrijgen door deze kans.
Niets mis mee volgens mij.

Doornen, ben het helemaal eens met je dat het veel werk zal zijn. Maar is waarschijnlijk wel de enige methode. En vele handen maken licht werk. De bond zou dit zeker op moeten pakken. Ik zou best wat willen doen maar ben meer een tropenfiguur.
Wat bedoel je trouwens met
quote
Ik zie dit toch meer een taak voor de vogelbond, temeer om dat het zeer waarschijnlijk is dat vele standaardnormen wellicht door de wet zullen worden verboden in de toekomst.
?

Niltava






dooren
Website Member
Posts :2443

Website Member
2004-08-20 - 08:28:30 send message to dooren

Niltava, kijk even op pag. 2, 14 aug. 11.44 2e gedeelte.
Wat ik er mee bedoel is dat in de toekomst de dierenwelzijnwetten e.d. nogal een invloed kunnen hebben op onze hobby.
Wat hardop gedachten zijn: tov vogel(dieren)hobby vs welzijn, gezondheid.
Afmetingen van kooien (ook tt kooien)
Postuurkanaries (aparte vormen)
Mutaties (sommige hebben ook gevolgen voor de gezondheid)
Kruisingen (hierook gezondheidaspecten)
Exotische vogels (in Nederland.)
Bepaalde rassen welke een duidelijke kortere levensduur hebben dan de oorspronkelijke wildvorm.

Vervolgens de "lijst" welke vogels straks mogen worden gehouden in nederland. Die zal niet over een half jaar klaar zijn, maar als deze klaar is dan zijn er toch gevolgen voor onze nederlandse bond en hun vraag progamma. Ik weet ook niet of onze Bond nauw betrokken is bij het ministerie zodat enig invloed straks merkbaar zal zijn als deze nieuwe wet komt.

We moeten beseffen dat onze kijk op onze vogels een vaak andere is dan die van de buitenstaanders. Deze groep is groter en onze groep wordt juist kleiner. Onze jeugd kijkt toch vaak anders dan wij tegen vogels in een "kooitje". Dierentuinen hebben dit goed begrepen en houden dieren op een andere manier dan vroeger het geval was.
Nog even een ander voorbeeldje:
Voor menig vogelliefhebber is een kwartel dat een eitje heeft gelegd in de loper op de vogelmarkt een gezond teken. Voor de buitenstaander is dit vaak een onprettig idee dat een kwartel dit ei heeft moeten leggen onder deze omstandigheden.
Hopelijk nu wel meer duidelijkheid. Wat in de toekomst gaat gebeuren tov wetten en onze vogels precies kan ik niet vertellen. Het idee dat we zelf kunnen weten wat we met onze dieren doen, en dat anderen zich daarin zullen moeten berusten zal wel op de helling gaan.
Groet Gert




Niltava
Website Member
Posts :3071

Website Member
2004-08-20 - 09:12:06 send message to Niltava

Denk dat, dat wel zal meevallen. Er zijn ook vele honderassen die er niet erg gezond uitzien etc.
Denk je dat die verboden worden? Zie nu maar weer bij de pitbulls, daar gaan immers ook al weer stemmen over op om die toe te laten.
Denk ook niet dat een mutant of een kruising onder dierenwelzijn lijdt(en als het een buitenstaander betreft zal die waarschijnlijk in vele gevallen niet eens doorhebben dat het een mutatie betreft).
Denk maar eens aan de laatste vogelwet ipv dat we geen europese vogels mogen houden mogen we ineens bijna alles houden als ze gekweekt zijn.
Waar wel de kans op bestaat is dat ineens bepaalde vogelssoorten niet meer mogen worden gehouden omdat een (in onze ogen) leek denkt dat het niet mogelijk is, terwijl iemand die er net mee gekweekt heeft het tegenovergestelde beweert.

Ik hoop dat de bond wel beseft dat ze een grote rol heeft in dit gebeuren, niet alleen het meepraten met de overheid maar ook het vraagprogramma aanpassen en meer hameren op eigen kweek, er wordt nog teveel geimporteerd.

Anders zou het wel eens zo kunnen zijn dat we straks minder dieren kunnen houden en een boekhouding moeten bijhouden.

Niltava





Plaats een reactie



Er zijn in totaal 188 bezoekers op de site, waarvan 5 leden.

Aantal mensen in chat: 1
attie11,
Copyright 1998-2022,
Laatste update: 31 oktober 2022
e-mail: info@vogelarena.com
kinderopvang in Enschede