Vogelarena

Log In
 


Gebruikersnaam

Paswoord

Onthouden

Paswoord vergeten

Schrijf mij in!

 

 

 

 

 

 

 

   
Inhoud
   

   
Zoeken
 
   
 
   
VogelArena.com
 

E-mail


   
Reclame
 





   




Forums Home > Kweek en verzorging. > Aga fischerie versus Aga nigregenis of Roseilollie O masker Moderators
agabird


Om een bericht te kunnen posten moet u ingeschreven zijn schrijf in.
Als U al lid bent log hier in.



natasja
Website Member
Posts :1796

Website Member
2004-08-10 - 09:13:59 send message to natasja

wat is eigenlijk precies het probleem van kruizngen ?
zijn ze minder gezond of dergelijke ofgaat het alleen om dat ze onzuiver van ras worden ?

Ik zie vaak verhitte discussies over dit onderwerp en een leek zoals ik .. heeft dan zoiets van wat is er dan zo erg aan ?
Bij de honden komt het juist zo heel erg vaak voor en daarvan word verteld dat juist de kruizingen/bastaarden veel sterker zijn als de rashonden , zonder er verder een hele discussies van te willen maken dus graag even een uitleg wat er exact op tegen is ( de tegens wat betreft de wildkleur die steeds minder voorkomt weet ik al )
maar puur qwa gezondheid , is er dan iets op tegen ?


dooren
Website Member
Posts :2443

Website Member
2004-08-10 - 09:56:52 send message to dooren

Gezondheid in relatie met raszuiverheid:
Ik denk als je goed selecteerd er geen verschil in gezondheid tussen kruisingen en raszuiverheid zit mits het dieren genetisch goed in elkaar zitten,(en zijn afgestemd op de natuur). Er zijn inderdaad zwakke rashonden gefokt met een bepaalde inslag door liefhebbers (hij moest veel krullen hebben en de rest was eigenlijk niet zo belangrijk)welke dus niet sterker zijn dan zo'n zogeheten leuke kruising. Hierin heeft dus de mens een negatieve invloed had. De meeste kruisingen worden gebruikt voor fun, een "nieuw" ras scheppen, al deze rashonden zijn in feite geperfectioneerde kruisingen welke wij een "nieuw ras" noemen. Stuur deze honden naar Alaska en ze zullen het moeilijk krijgen tegen de natuurvorm en raszuivere WOLF, welke is afgestemd op z'n omgeving. De meeste honden dus zijn in Nederland kruisingen. Niet te vergelijken met een kruising van onze vogels en de raszuivere vorm vanuit de natuur/import of enkel generaties hier gekweekt.
Ik hoop dat het nu duidelijker is Natasja,
Groet Gert


Karel
Website Member
Posts :6824

Website Member
2004-08-10 - 10:41:29 send message to Karel

Natasja vraagt:

quote
maar puur qwa gezondheid , is er dan iets op tegen ?

Nee, tenzij je de vaak voorkomende onvruchtbaarheid van de kruisingen als "ongezond" wilt zien.

De vergelijking met het kruisen van honden om de beste eigenschappen te verenigen gaat wat siervogels betreft niet op. Siervogels kruisen doet men meestal puur "voor de lol"sad :(.
(Een uitzondering kan bijv. zijn de kruising putter x kanarie, waar geweldige zangers uit voortkomen)

In de pluimveehouderij en valkerij komt kruisen om goede eigenschappen te verenigen overigens wel voor.


Pastis
Website Member
Posts :111

Website Member
2004-08-10 - 11:05:38 send message to Pastis

Het probleem ook bij kruisingen is om dan van de gekweekte dieren af te raken.
Mijnvader heeft thuis gekruiste watervogelkuikens zitten (niet moedwillig zo gekweekt) . De eerste weken was hier nog niet aan te zien dat het gekruiste dieren waren. Mar nu ze volledig bevederd en volgroeid zijn is dit goed te merken. De eenden hebben de kop van een Carolina eend en de romp van een Witoogeend. Deze beide soorten staan niet bekend als gevaarlijk om te kruisen. Maar nu staan we daar, aan een leek zou je ze nog kunnen verkopen maar aan een ervaren liefhebber niet.
Normaal kan er met deze gekruiste dieren niet verder gekweekt worden, daar de meeste kruisingen niet vruchtbaar zijn.


henkmeer
Oud Lid
Posts :354

Oud Lid
2004-08-10 - 18:32:43 send message to henkmeer

Siervogels kruisen doet men meestal puur "voor de lol".

siervogels houden doe je allemaal voor de lol ( hobby )of je moet er bedrijfsmatig mee bezig zijn.
mutanten voegen ook niets to aan de vogels dus ook maar niet meer doen dan.
door kruising van de kapoetsensijs en een kanarie zijn de rode kanarie's ontstaan.
zelf zal ik geen kruisingen doen, maar als iemand dat doet voor de lol als hobby moet dat kunnen vind ik ook van kruisingen tussen parkieten, heb zelf een kruisingen gezien van een nandya en een jandaya parkiet, het waren schitterende vogels.
en dat ze minder zouden opbrengen dat moet je op de koop toenemen ,het is hobby en het gaat niet om geld.

Henk


natasja
Website Member
Posts :1796

Website Member
2004-08-11 - 10:06:22 send message to natasja

ahh er is op zich dus niet zo heel erg veel tegen behalve dan dat je rasonzuivere dieren krijgt ( aldus mijn conclussie wink ;) )

bedankt voor de uitleg !


Agaporniden
Website Member
Posts :120

Website Member
2004-08-11 - 15:46:48 send message to Agaporniden

en onvruchtbaredieren shocked 8O


henkmeer
Oud Lid
Posts :354

Oud Lid
2004-08-11 - 16:27:56 send message to henkmeer

Natasja je hebt het helemaal door happy :)

Henk


dooren
Website Member
Posts :2443

Website Member
2004-08-12 - 08:13:34 send message to dooren

Natasja je kunt kruisen vergelijken met genetische gemanipuleerd voedsel, daarin "kruisen" we maar een klein beetje genetisch materiaal. Erg jammer dat sommige menen dat verfraaing of iets anders nodig is om dat de natuurvorm in hun ogen niet goed genoeg is. Ook jammer dat beginners, vooral met de onduidelijke kruisingen van vooral ondersoorten onderelkaar op het verkeerde been worden gezet en dit later ontdekken als ze hun jongen aan de man willen brengen. Ik zal niet kunnen ontkennen dat mensen toch altijd de grens opzoeken en overschrijden, maar het geeft toch altijd een bepaald beeld van een "hobby", of deze positief is mag je zelf invullen.
Groet Gert


vandervliet
Website Member
Posts :182

Website Member
2004-08-12 - 10:06:18 send message to vandervliet

naar mijn mening is hetgeen karel aanstipte, de gehele kern van de vraag. De meeste "liefhebbers" beginnen (of zijn begonnen) met een of een koppel vogels. Als de aardigheid in verzorgen toeslaat, en dus ook het eventueel willen kweken vormen aanneemt, komen de problemen met het bezit van kruisingen. Vaak willen ze deze niet meer van de hand doen, omdat het de "eerste" vogels zijn. Nog erger is het (omdat een ervaren liefhebber kruisingen toch niet aanschaft) en de nieuwe liefhebber in zijn onwetendheid voor vaak veel geld wel de kruising in zijn maag gesplitst krijgt, een gevoel krijgt dat de gehele kwekerswereld uit bedriegers en oplichters bestaat. zo zijn wij al heel veel (vaak ook jonge) liefhebbers kwijtgeraakt als mogelijk toekomstige "vogelvrienden". Kruisingen worden gevraagd bij de basis (lees bonden). Maar wees als handelaar/kweker wel zo eerlijk tegen een nieuwe eigenaar/liefhebber dat het kruisingen zijn.
Dan kan deze zelf een weloverwogen keuze maken.

sportgroeten
Jan


natasja
Website Member
Posts :1796

Website Member
2004-08-12 - 10:25:42 send message to natasja

wie is er dan ooit direct met topdieren begonnen ?

het lijkt mij dat als je ergens mee begint te fokken/kweken je basis altijd nog wat aanpasingen nodig heeft ,wanneer je je uit het veld laat slaan doordat je kruizingen in je bestand hebt je kwekers/fokkers leven toch al geen lang leven beschorren was want juist bij kweken/fokken moet je beschikken over enorm veel geduld en moet je het besef hebben dat het een aantal jaar kan duren voor je ook maar in de buur komt van je ideaal beeld.

Maar om dit nou als een tegenargument te gebruiken voor kruizingen ben ik het zelf niet zo mee eens ,komt op mij een beetje over als tegen chocolade zijn want er zijn mensen die zich er aan vol eten met alle gevolgen nadien ..

Als iemand er plezier in heeft om een kruizing te kweken zou daar op zich toch niets mis mee moeten zijn ? zolang die gene zijn dieren gewoon verkoopt als zijnde wat ze zijn wat is er dan nog op tegen ?
Maar ik krijg hier al vaak het idee dat mensen er bij voorbaat al geheel tegenzijn ongeacht wat de kweker met de jongen wil doen ..( daar word niet eens naar gevraagt ..wellicht is het zelfs om zelf te houden en er zijn al zoveel mensen tegen..)

en de natuur heeft de meest mooie vogels gecreeerd maar als twee vogels zich voortplanten en daar komt een kruizing uit dan is dat toch net zo goed de natuur ? je kan nog zo graag een kruizing willen kweken maar de natuur laat zich hier ook niet in dwingen ,honden en katten leven al honderden jaren samen maar een catdog bestaat alleen als tekenfilm wink ;)

waar bemoeit ze zich weer mee ?
Nou ik probeer te begrijpen waarom mensen met het idee om te gaan kruizen direct op het "rechte" pad gebracht lijken te worden ..


henkmeer
Oud Lid
Posts :354

Oud Lid
2004-08-12 - 11:05:48 send message to henkmeer

Kruisingen komen ook gewoon in de natuur voor.
Er zijn soorten en ondersoorten waarvan de leefgebieden zich overlappen.
Van sommige soorten parkieten is het verschil zo klein dat je je moet afvragen of het wel een ondersoort is en geen kruising van ondersoorten.
Onder de importvogels komt het ook voor dat bij een soort 1 of meerdere kleurafwijkingen zitten en je dan afvraagt of deze wel raszuiver is, of een ander ondersoort misschien?

Er lopen meer beginnende leden bij een vereniging weg en stoopen met de hobby omdat ze op een clubavond door de "oude" leden het eerst gevraagt wordt of ze aan TT's meedoen en als ze dan vertellen dat ze een gemeenschaps volliere hebben worden deze leden vaak links gelaten ipv dat er met die man over zijn beleving van de hobby gepraat wordt.
Zulke beginnende leden zie je dan maar 1x op een clubavond.

Henk


Pastis
Website Member
Posts :111

Website Member
2004-08-12 - 11:37:47 send message to Pastis

Kruisingen komen ook in de natuur voor....

Ja in de natuur. Een voliere kan je moeilijk de natuur noemen. Dus waarom een beginnend liefhebber opzadelen met kruisingen waar toch niet mee gekweekt kan worden. Eens zal die beginnende liefhebber ook willen kweken en na vele mislukte seizoenen moeten vaststellen dat zijn 1ste koppels misschien bastaarden zijn.
Dan vind ik het normaal dat vele jonge liefhebbers afhaken. Opgelicht worden met een dure bastaard en zelf geen enkele gekweekte vogel.
Voor mij komt het een beetje over als laar die beginnelingen maar sukkelen met hun kruisingen( waar ze geen weet van hebben) dan kunnen wij de ervarenn liefhebbers nog altijd onze raszuivere vogels kwijt. Is het niet zo dat sommige ervaren liefhebbers niet graag hebben dat nieuwelingen onder hun duiven komen schieten ( of andere...wink ;)


henkmeer
Oud Lid
Posts :354

Oud Lid
2004-08-12 - 11:45:19 send message to henkmeer

als die vogeltjes elkaar in een gemeenschapvolliere elkaar opzoeken is dat geen natuur??

Henk


Pastis
Website Member
Posts :111

Website Member
2004-08-12 - 11:49:09 send message to Pastis

Moet er nog even aan toevoegen dat ik ook een beginneling ben.(allee mijn grootva had ook altijd vogels; roodruggen ed) Maar toch de moeite heb gedaan om mij niet zomaar bij een handelaar rap rap een koppeltje fischeri aan te schaffen. Ik heb verscheidene hobbykwekers aangebeld en opgezocht. Dan pas heb ik mij een leuk koppel aangeschaft waarvan ik 100% zeker weet dat het raszuiver en onverwante dieren zijn. ( heb de kweekadmin gezien + de ringen°n gecontroleerd.)Daarom ook dat ik af zie om anders soorten aga's in dezelfde voliere te plaatsen. Trouwens fischeries vind ik pers de mooiste, en daarom dat ik er ipv van ander aga's liever nog een koppel fischeries erbij wil hebben. En weer zal div liefhebbers contacteren alvorens tot aan koop over te gaan.
Wat ik nog wil zeggen aan collega beginnelingen: Informeer u alvorens er aan te beginnen. Loop niet zomaar een winkel binnen om daar vlug vlug een mooi koppel aan te kopen. Het is een beetje hetzelfde als de aankoop ,van een hond, normaal lat je je ook informeren over een bep ras niet?
Groeten




Plaats een reactie



Er zijn in totaal 170 bezoekers op de site, waarvan 5 leden.

Aantal mensen in chat: 1
attie11,
Copyright 1998-2022,
Laatste update: 31 oktober 2022
e-mail: info@vogelarena.com
kinderopvang in Enschede