Vogelarena

Log In
 


Gebruikersnaam

Paswoord

Onthouden

Paswoord vergeten

Schrijf mij in!

 

 

 

 

 

 

 

   
Inhoud
   

   
Zoeken
 
   
 
   
VogelArena.com
 

E-mail


   
Reclame
 





   




Forums Home > De kroeg > teflon Moderators
agabird


Om een bericht te kunnen posten moet u ingeschreven zijn schrijf in.
Als U al lid bent log hier in.

Pagina : 1 2
volgende >>>


Auteur Onderwerp : teflon
whitebulldog
Oud Lid
Posts :1314

Oud Lid
2010-01-06 - 20:37:04

een heet hangijzer?
Teflon.¹ We kennen het eigenlijk allemaal. Het is de merknaam van een kunststofverbinding: poly-tetra-fluoro-ethyleen oftewel PTFE. Deze chemische verbinding werd ontdekt in 1938 door Roy Plunkett, een medewerker van de firma DuPont³. Al in 1949 werd Teflon als commercieel product geïntroduceerd en gebruikt voor vele doeleinden.
Vandaag de dag is Teflon in bijna elk huishouden aanwezig. Denk maar aan anti-aanbakpannen, wafelijzers, pannetjes van gourmetstellen, taartvormen of de zooltjes van strijkijzers. Zelfs zelfreinigende ovens of speciale warmtelampen kunnen een Teflon coating hebben.
(Ten overvloedde vermeld ik nog even dat daar waar de merknaam "Teflon" in dit artikel geschreven staat, ook andere merken of merkloze anti-aanbakpannen c.q. coatings bedoeld worden!)

Met name de laatste jaren is Teflon bij veel vogelliefhebbers in een negatief daglicht komen te staan. Op de vele vogelfora die het "world wide web" telt is het een "hot item" en tegelijkertijd een bron van zorg. Regelmatig wordt dan ook de vraag gesteld: "hoe schadelijk is Teflon voor mijn vogels?"
Volgens de firma Dupont is Teflon bij normaal huishoudelijk gebruik niet schadelijk voor onze gevleugelde huisgenoten. Echter, het is bewezen dat Teflon wel degelijk zeer ernstig letsel (met vaak de dood als gevolg) kan toebrengen aan uw vogels.
Een eitje bakken in een anti-aanbak pan kan op zich niet zoveel kwaad. De problemen beginnen pas goed wanneer u een lege anti-aanbakpan gedurende een minuut of 3 op vol vermogen gaat verhitten op uw keramische- of gaskookplaat.

De firma DuPont claimt dat verhitting van Teflon pas schadelijk is bij extreem hoge temperaturen die in de "normale keuken" niet gehaald kunnen worden. Volgens de fabrikant is dat ongeveer 260°C, de maximale² temperatuur die nodig is om te bakken en braden.
Een Amerikaans onderzoeksteam besloot de proef op de som te nemen, en heeft tests gedaan met deze pannen. Een lege, merkloze koekenpan met een Teflon coating werd voor dit doel op een huishoudelijke elektrische kookplaat verhit. In 3,5 minuut liep de temperatuur van de pan op tot 391°C.
Een lege Teflon® pan bereikte onder dezelfde testcondities een temperatuur van 383°C in 5 minuten. Tijdens het onderzoek werd ook gemeten bij welke temperatuur er bepaalde stoffen vrijkwamen.

Reeds bij een verhitting van 200 °C is er bij Teflon al sprake van "thermische ontleding" waarbij vluchtige fluorverbindingen ontstaan. Deze verbindingen zijn schadelijk voor de ademhalingsorganen. Vogels die hieraan blootgesteld worden kunnen hieraan zeker overlijden.
Wordt de temperatuur opgevoerd tot 360°C graden of hoger, dan lopen ook jonge kinderen en kleine huisdieren gevaar. Bij extreme verhitting boven de 475 °C komen er diverse kankerverwekkende en zeer giftige stoffen vrij, waaronder perfluoroisobutaan oftewel PFIB. Deze laatste stof is verwant aan zenuwgas dat gebruikt wordt bij chemische oorlogsvoering.
Deze extreme verhitting is bij huishoudelijk gebruik uiteraard niet mogelijk.

Waarom zijn vogels zo gevoelig?
Wat vogels extra kwetsbaar maakt voor deze dampen en/of giftige deeltjes heeft onder andere te maken met de anatomie van de vogellongen.
Een vogel heeft relatief gezien een groot "ademhalingsoppervlak" en het ademhalingsstelsel is volledig anders gebouwd dan dat van een mens. Bij mensen (en zoogdieren) stroomt er alleen zuurstofrijk bloed in de longen tijdens de inademing. Bij vogels gebeurt dit ook, maar een deel van deze lucht stroomt verder naar de zogenaamde luchtzakken.
De luchtzakken zijn uitstulpingen van de longen, die tussen de botten en de organen gelegen zijn. Vogelbotten zijn hol en bevatten lucht zodat ze minder zwaar zijn en alsmede daardoor kan de vogel beter vliegen. Deze luchtzakken vormen als het ware een reservoir van zuurstofrijke lucht. Tijdens de uitademing stroomt deze lucht weer door de longen, waardoor er opnieuw zuurstof door de longen opgenomen wordt.
Helaas heeft dit ook een keerzijde: naast zuurstof worden ook ingeademde toxische stoffen nogmaals via de longen in het bloed opgenomen.

Teflon toxicose bij vogels
Teflontoxicose oftewel Teflon vergiftiging veroorzaakt o.a. longbloedingen bij vogels. De vogels verdrinken als het ware in het bloed dat zich in de longen ophoopt.
De dood kan zeer snel intreden (binnen het kwartier) maar het kan ook aanzienlijk langer (11 uur) duren.
De beginsymptomen van Teflon toxicose zijn: benauwdheid, slaperigheid, coördinatiestoornissen en tenslotte ernstige stuiptrekkingen waarna onherroepelijk de dood volgt.
Bij autopsie van overleden vogels vindt men verder afwijkingen aan de hartspier, zwelling van de lever, long- en hersenbloedingen.
Een medicijn om Teflon toxicose te genezen is er niet. Corticosteroïden (bijnierschorshormonen) zoals prednison worden voor dit doel wel ingezet, maar zijn zelden afdoende. Bovendien zijn veel vogels al gestorven voordat ze de praktijk van de dierenarts bereiken.

De firma DuPont
Het is bewezen dat Teflon wel degelijk giftige gassen en deeltjes afgeeft, bij aanzienlijk lagere temperaturen dan de fabrikant claimt. De firma DuPont is overigens op de hoogte van het feit dat oververhit Teflon verantwoordelijk is voor de dood van kooivogels.
Verzoeken van diverse instanties om speciaal voor de vogelhouders een waarschuwing op de productverpakking te zetten, worden door de fabrikant niet gehonoreerd. De firma (bang dat verkoopcijfers zullen dalen??) reageert met de mededeling dat spiegels, ruiten of draaiende kamerventilatoren ook gevaarlijk zijn voor vogels. Persoonlijk vind ik deze constatering wel erg kort door de bocht. Een draaiende ventilator is immers zichtbaar maar giftige dampen veroorzaakt door een anti-aanbakpan niet. Bovendien staan mensen er niet bij stil dat hun pan, strijkijzer of broodrooster wel eens giftige dampen zou kunnen afgeven.
Overigens staat er op de website³ van Dupont wel een waarschuwing met betrekking tot vogels, maar erg diepgaand is die niet.

Tips voor vogelhouders
Heeft u kooivogels in de huiskamer, dan kunt u het beste Teflon producten totaal vermijden.
Het is niet voldoende om de vogel tijdens een avondje gourmetten in een aparte ruimte onder te brengen. De dampen die mogelijkerwijs bij oververhitting vrij zouden kunnen komen zijn zo giftig, dat ook vogels in andere vertrekken (ver van de bron!) kunnen overlijden. Uw grasparkiet een avondje op de zolder zetten betekent dus niet dat de vogel daar per definitie "veilig" is.

Mocht u toch een avondje willen gourmetten, vraag dan aan kennissen of buren of u de vogels daar een dagje mag onderbrengen.
Zet de vogels niet terug voordat u de huiskamer grondig gelucht heeft.

Gebruikt u toch Teflon pannen, zorg dan dat u in de keuken blijft tijdens het bakken of braden en zorg voor een goede ventilatie. Een biefstukje bakken kan op zich geen kwaad, zolang er maar niets aanbrandt.

Zet hete anti-aanbakpannen meteen van de warmtebron af zodra u klaar bent met bakken.

Gooi oude Teflon pannen weg, aan een beschadigde anti-aanbaklaag kleven mogelijkerwijs nog meer risico's.

Informeer bij de aankoop van nieuwe huishoudelijke apparaten/artikelen bij de leverancier of er Teflon in verwerkt is.

Conclusie:
Er kleeft wel degelijk iets aan anti-aanbak pannen en Teflon coatings in het algemeen: namelijk een gezondheidsrisico voor uw kooivogels.
In de literatuur zijn voorbeelden genoeg te vinden van vogels die overleden zijn ten gevolge van (over) verhit Teflon. De temperatuur waarbij dit kan gebeuren is aanzienlijk lager dan de fabrikant aangeeft.
Bij "normaal" gebruik kan een anti-aanbakpan niet zoveel kwaad, maar wees voorzichtig. Het gevaar voor vogels schuilt met name in oververhitting. Zorg daarnaast altijd voor voldoende ventilatie in de keuken, en houdt vogels ten alle tijden uit de keuken!



Een woord van dank:
Jorim en Beryllium (Chemieforum.nl): hartelijk bedankt voor de hulp bij het zoeken naar de juiste informatie over Teflon. Tevens dank voor jullie advies en goede tips!

Bronvermelding:
1. Wikipedia: Teflon
2. FAQ's about Teflon (Adobe Reader)
3. DuPont, the miracles of science
4. Artikel materialen en materiaalbewerking (VU Amsterdam)
5. Environmental working group: Artikel Canaries in the kitchen
6. Henk lommers: Parkieten (101 vragen aan de dierenarts).


Naar boven



rajar
Website Member
Posts :709

Website Member
2010-01-06 - 20:45:55

Helaas zie je bij de TV koks anti aanbak pannen die verhit worden zonder of heel weinig vet erin.
Dit is enorm schadelijk zowel voor de kok als voor de gene die hierin bereid voedsel eten.


whitebulldog
Oud Lid
Posts :1314

Oud Lid
2010-01-06 - 20:56:19

iemand zelf al negative ervaring met teflon ondervonden?
vraag mezelf af hoe het zit als je hebt staan bakken, en de lucht /stoffen in je kleding zitten, en je de volliere ingaat?


gebbinkjes
Website Member
Posts :68

Website Member
2010-01-07 - 16:08:48

Helaas zie je bij de TV koks anti aanbak pannen die verhit worden zonder of heel weinig vet erin.
Dit is enorm schadelijk zowel voor de kok als voor de gene die hierin bereid voedsel eten.

hallo,
alle goede koks koken/bakken in koperen pannen.


ParkietenPeter
Website Member
Posts :4054

Website Member
2010-01-07 - 16:19:16

laugh :D Daarom sprak hij over TV-koks, niet de goeie.

wink ;) Peter


Ton Koek
Website Member
Posts :3551

Website Member
2010-01-07 - 17:57:50

Koper of messing?
Koper geeft behoorlijk wat stoffen af aan water, laat staan als je het verhit.


P.Rooth
Website Member
Posts :2797

Website Member
2010-01-07 - 19:16:36

Hallo

Lijkt wel een kookrubriek

Helemaal met ton eens .
Koperen pannen zijn door verhitting zo met kopergroen uitgeslagen en kopergroen is behoorlijk giftig naar mijn weten .

Koken en bakken doe ik in stalen pannen en teflonpannen altijd flink in de olie , wel zo veilig .

Paul


rajar
Website Member
Posts :709

Website Member
2010-01-07 - 20:16:29

Dit bericht is 2 keer gewijzigd

hallo,
alle goede koks koken/bakken in koperen pannen.


Gisteren nog bij de sligro geweest maar geen koperen pannen te koop.
Ook goede koks bakken in tefal/teflon.
Voor de horeca is het goedkoopste dikwijls nog niet goedkoop genoeg.

Dit kan je in de oven doen dus gewoon in een glazen ovenschaal.


Hallo

Lijkt wel een kookrubriek



eend met whisky

Ingrediënten:

een eend van ongeveer 1, 5 á 2 kg.
twee grote flessen Schotse whisky
spekreepjes
een fles olijfolie.
Bereiding:

De eend larderen en de binnenkant inwrijven met peper en zout.
De oven 10 minuten voorverwarmen op 180 graden.
Een longdrinkglas voor de helft vullen met whisky.
De whisky opdrinken tijdens het voorverwarmen van de oven.
De eend op een vuurvaste schotel leggen en een tweede glas whisky
inschenken.
Het tweede glas whisky opdrinken en de eend in de oven zetten.
Na 20 minuten de oven op 200 graden zetten en 2 graven vubben met whisky.
De glaven opdrinken en de schelven van het eerste glay oprapen.
Nog een halve glav insjenken en opdlinke.
Na een halve uur de oven opedoen om de eend te sjekkn.
Blandwondesjalf in de badkamel ganaale en op de bovenkant van de linkerand
doen.

Nog twee glaven whiskey insjenke

De ove opedoen nadat et eerste glav leeg is en de sjotel vastpakke.
De blandwondesalf op de binnekant van de regte hand doen

Deend oprape.
Deend nog is oprapa en met handdoek de bwandwondesalt van deend vegen.
De hande ontvette met visky en de dube zalv veer oprape.
Ut kapotte glazz opvege en deend terug in de hove doen.
De heend oprape en dove eers opedoen.
De tweede fjes biski opedoen en ovejeindzette.
Opstjaan van de floer en et vet spek ondre kas vege.
Nogis opstjaan van de floer en tochma blijve zitte.
De vjes op de gjond zette.
Uide vjes djinke wande glave sjijn ob of kabot. Denove afsjette, de oge sljuite en omvalle.

Met dank aan Wally Kippenstartpagina.nl


gebbinkjes
Website Member
Posts :68

Website Member
2010-01-07 - 20:39:57

Dit bericht is 2 keer gewijzigd

Koper of messing?
Koper geeft behoorlijk wat stoffen af aan water, laat staan als je het verhit.

waarom is de waterleiding dan van koper gemaakt,ook de warmwaterleiding, ton?
je kunt best gelijk hebben hoor

en rajar mag ik een keer komen eten of drinkenhappy :)laugh :D


lorikwekerij
Website Member
Posts :240

Website Member
2010-01-07 - 21:29:34

rajar op uitnodiging kom ik ook voor de eend en????


whitebulldog
Oud Lid
Posts :1314

Oud Lid
2010-01-07 - 21:42:46

als ie maar niet in teflon wordt bereidwink ;)wink ;)wink ;)wink ;)


mootje
Website Member
Posts :322

Website Member
2010-01-08 - 13:29:15

Ik weet niet of het mag, maar hier een linkje naar een site waar je groene pannen kan kopen, gewoon, maar ook inductie...ZONDER teflonwink ;)

http://www.degroenepan.nl/index.php?option=com_virtuemart&page=shop.browse&category_id=8&Itemid=67&vmcchk=1&Itemid=67

Groetjes Monica.


rajar
Website Member
Posts :709

Website Member
2010-01-08 - 14:47:01

Helaas ik heb nog last van de brandwonden.


Ton Koek
Website Member
Posts :3551

Website Member
2010-01-08 - 18:39:30

quote
waarom is de waterleiding dan van koper gemaakt,ook de warmwaterleiding, ton?

Ik heb geen idee eerlijk gezegd. Misschien een keus omdat er toen geen beter alternatief was, lood was nog slechter.

quote
Verhoogde kopergehalten kunnen worden toegeschreven aan koperen waterleidingen.
Bekend is dat nieuwe koperen buizen in het begin veel koper afgeven. Na verloop van tijd
wordt een koperoxide deklaagje gevormd op de buizen, waardoor de afgifte omlaag gaat
(Kiwa Onderzoek en Advies, 1998).


Feit is dat koper in een aquarium acuut de plantengroei stopt, dus het geeft zeker af.
In anti-algenmiddellen zit vaak koper-, ik geloof sulfaat.


P.Rooth
Website Member
Posts :2797

Website Member
2010-01-08 - 19:24:44

Hallo

Ton schreef :Feit is dat koper in een aquarium acuut de plantengroei stopt, dus het geeft zeker af.
In anti-algenmiddellen zit vaak koper-, ik geloof sulfaat.

Zal reden geweest zijn om koper als leidingen voor water te gebruiken daar er ook geen algengroei kan ontstaaan .

Dat koper inmiddels weer ' verouderd ' is blijkt wel weer daar er nu ook met kunstofleidingen in woningen gewerkt wordt
De waterleidingen naar de woningen is al jaren van kunstof .

Blijft natuurlijk de vraag of iemand nare ervaringen heeft met teflonpannen
Als het nog wat goedkoper worden deze vervangen door een minder schadelijke afdeklaag ( ik meen een zandlaag die tegen hele hoge temperaturen kan )

Bij mijn weten zijn er vogels gestorven na ernstige verhitting ( vergeten teflonpan ) waardoor de lucht in huis om te snijden was en papagaaitje kon dat niet verdragen .
sad :(sad :(

( ) wie als vogelliefhebber eet nog eend ?

Paul


P.Rooth
Website Member
Posts :2797

Website Member
2010-01-08 - 20:04:05

Hallo liefhebbers van koken

Deze chefkok heb ik altijd zeer bewonderd , geef slechts 1 kooktip de anderen mag een ieder zelf opzoeken en genieten van bereiding alleen is wel zo goed voor de lijn
http://www.youtube.com/watch?v=usHG28UjZGQ&feature=related
Paul



Pagina : 1 2
volgende >>>

Plaats een reactie



Er zijn in totaal 172 bezoekers op de site, waarvan 1 leden.

Aantal mensen in chat: 1
attie11,
Copyright 1998-2022,
Laatste update: 31 oktober 2022
e-mail: info@vogelarena.com
kinderopvang in Enschede