Vogelarena

Log In
 


Gebruikersnaam

Paswoord

Onthouden

Paswoord vergeten

Schrijf mij in!

 

 

 

 

 

 

 

   
Inhoud
   

   
Zoeken
 
   
 
   
VogelArena.com
 

E-mail


   
Reclame
 





   




Forums Home > De kroeg > Onderzoek NOP
Dit onderwerp is gesloten
Moderators
agabird


Om een bericht te kunnen posten moet u ingeschreven zijn schrijf in.
Als U al lid bent log hier in.

Pagina : 1


Auteur Onderwerp : Onderzoek NOP
swanny
Website Member
Posts :312

Website Member
2009-04-09 - 18:54:20 send message to swanny

Gelezen op Fluffies

Persconferentie 7 april 2009

De Raad van Toezicht van de Stichting N.O.P. (Nederlands Opvangcentrum voor Papegaaien) heeft begin januari 2009 door drs. A.H. Dorresteijn een onafhankelijk onderzoek laten verrichten naar het functioneren, beleid en kwaliteit van het Papegaaienpark in Oerle. Aanleiding voor dit onderzoek was een tv-uitzending van TROS RADAR op 12 januari 2009 waarin een eenzijdig en zeer negatief beeld van Stichting NOP werd geschetst.

Op 7 april 2009 heeft een persconferentie plaatsgevonden waarin dit onderzoeksrapport besproken is. De sprekers op deze persconferentie waren:

Dhr drs. A.H. Dorresteijn
Voormalig directeur van Diergaarde Blijdorp Rotterdam en bestuurslid van de Nederlands Vereniging van Dierentuinen

Dhr. P.M.J van den Baar
Voorzitter Raad van Toezicht Stichting N.O.P

Dhr. T. van Meegen
Directeur Stichting N.O.P.

Rapportage onderzoek dhr. drs. A.H. Dorresteijn

Op 9 januari 2009 is door de Raad van Toezicht van de Stichting N.O.P. (Nederlands Opvangcentrum voor Papegaaien) besloten een onderzoek te laten verrichten naar een aantal zaken die het functioneren van het N.O.P. raken. Het onderhavige rapport betreft de rapportage over dit onderzoek dat in de periode 19 januari – 25 maart 2009 door de auteur is uitgevoerd.

Uitgangspunt hierbij was om inzicht te krijgen in de kwaliteit van het collectiebeheer en collectiemanagement binnen het N.O.P. In dit kader is aandacht besteed aan het dierenwelzijn, het gevoerde diermanagement, de registratie van de collectie en de inzichtelijkheid daarin, alsmede het functioneren van de directie in deze. Het rapport geeft op basis van een analyse een concreet oordeel, bevat een aantal conclusies en doet een aantal aanbevelingen aan de RvT van het N.O.P.

Ten behoeve van dit onderzoek en deze rapportages is met veel mensen gesproken en / of contact geweest; medewerkers van het N.O.P. en haar directeur, leden van de Raad van Toezicht, vrijwilligers, bij het N.O.P. betrokken en andere dierenartsen, mensen die vogels aan het N.O.P. ter opvang hebben geschonken, vertegenwoordigers van andere opvanginstituten in Nederland, mensen werkzaam in andere dierentuinen in Nederland en Duitsland, mensen werkzaam bij de politie en het Ministerie van LNV. Hun bereidwilligheid om hun medewerking te verlenen en informatie te verstrekken en hun openheid was groot, waardoor een woord van dank op zijn plaats is. Dat geldt evenzeer voor de personele ondersteuning die de opsteller van deze rapportage bij dit onderzoek heeft gekregen. Ook daarvoor past een woord van dank. Een en ander laat onverlet dat deze rapportage onder volledige verantwoordelijkheid van de opsteller wordt uitgebracht.

In het kort de conclusie en aanbevelingen:

Administratieve registratie
De administratieve registratie van de in het park aanwezige papegaaien, als deel van de collectie is op zich in orde, maar zou verder moeten worden aangescherpt. Alle ter opvang aangeboden vogels (en niet alleen papegaaien) zouden moeten worden opgenomen in de administratieve registratie, alsmede hun levensloop binnen het N.O.P. Het onderscheid in registratie van de drie verschillende collectiedelen, hoewel onderdeel uitmakend van een en hetzelfde systeem, dient duidelijk te zijn. In dit verband is het positief om te constateren dat er met ingang van 2009 al een start is gemaakt met de registratie van niet-papegaai-achtigen. Professionele vaste versterking op dit gebied (zeker gezien de hoeveelheid tijd die dit kost) binnen het N.O.P. zelf wordt aanbevolen.

Dierenwelzijn
De sterfte van ter opvang aangeboden papegaaien is zeker in de eerste twee tot drie jaar na opvang, groot. Er is hier echter een aantal oorzaken voor aan te wijzen, die een en ander in perspectief plaatsen. Gezondheid bij opvang, leeftijd, huisvestingssysteem, voortdurend wisselende groepssamenstelling en de voorgeschiedenis van de vogel zijn in doorslaggevende mate bepalend voor de hoge sterftecijfers. Dat in acht nemende, is er geen aanleiding tot de conclusie dat het dierenwelzijn van de in het N.O.P. aanwezige dieren onvoldoende is en niet wordt gewaarborgd. De conclusie van de Minister van LNV wordt in deze onderschreven.

Diermanagement
Het diermanagement, uitgevoerd door een mixture van vaste dierverzorgers, vrijwilligers aangevuld met stagiaires is van ruim voldoende tot uitstekende kwaliteit. Het N.O.P. is wel kwetsbaar omdat vrijwilligers relatief veel werk verrichten en bij het wegvallen daarvan een vervelend gat kan ontstaan n bepaalde, essentiële werkzaamheden binnen het park. De vraag kan worden gesteld of op deze wijze de gewenste continuďteit in beheer en management voldoende is gewaarborgd. Het niveau, de kwaliteit en de inzet van de stagiaires is wisselend, variërend van zeer goed tot nauwelijks gemotiveerd. Een betere selectie en controle op gewenste kwaliteit van de stage wordt gewenst geacht.

Informatievoorziening
De informatievoorziening in de richting van personen die vogels ter opvang hebben aangeboden en daarna informatie vragen is onvoldoende en soms misleidend. Dit is betrekkelijk eenvoudig te wijzigen, maar vergt tijd en menskracht. Aanpassing is echter absoluut noodzakelijk.

Diefstal vogels
Het N.O.P. is in zijn huidige setting zeer kwetsbaar voor diefstal van vogels. Dit probleem is, gezien de aard van de collectie niet helemaal weg te nemen, maar verbetering van de beveiliging is dringend gewenst. Gezien de functie van het N.O.P. in de Gemeente Veldhoven wordt geadviseerd hierover met de gemeente goede afspraken te maken.

Functies N.O.P.
Naar de buitenwereld toe bestaat onduidelijkheid over de diverse functies die het N.O.P. anno 2009 precies heeft. Het is niet alleen opvangcentrum voor papegaaien (en andere vogels en enkele reptielen) die door derden worden aangeboden, maar ook een door de overheid aangewezen ‘opslagcentrum’ voor In Beslag Genomen dieren en daarnaast een met vergunning van de overheid werkende dierentuin. In relatie met dit laatste fungeert het als fokcentrum voor bepaalde vogelsoorten en is het volledig legaal en met instemming van de relevante instanties en de Raad van Toezicht betrokken bij fokactiviteiten van vogels elders (bijvoorbeeld Suriname). Aanbevolen wordt deze aspecten duidelijker te communiceren.

Management
Het management van een instelling als het N.O.P. anno 2009 is nogal verschillend met dat van het N.O.P. van 10 – 15 jaar geleden. Geconstateerd moet worden dat het dagelijkse management van het N.O.P. niet in dezelfde mate met die veranderingen is meegegroeid. Juist een relatief complex instituut als het N.O.P. dat bovendien op vele manieren met de buitenwereld dient te communiceren vergt een hierop toegesneden managementstructuur en management. Dit laat de enorme toewijding, betrokkenheid en kennis van het huidige management onverlet. Aanbevolen aan de Raad van Toezicht wordt om kritisch te kijken of er, en zo ja welke, aanpassingen zouden moeten worden doorgevoerd om een en ander te overbruggen.

Reacties

De heer P. van den Baar, voorzitter van de Raad van Toezicht, heeft tijdens de persconferentie bevestigd de aanbevelingen volledig te zullen opvolgen en is opgelucht dat de aantijgingen van Tros Radar betreffende dierenwelzijn en verzorging volledig weerlegd zijn.

Een enigszins opgeluchte Directeur Tonnie van Meegen zegt n.a.v. vragen dat de uitzending een enorme impact gehad heeft op zowel medewerkers als vrijwilligers. Niemand is naar aanleiding van de vele aantijgingen opgestapt en zij hebben massaal hun steun en vertrouwen uitgesproken in het management en het dierenwelzijn op het N.O.P..
Veel donateurs hebben hun donateurschap opgezegd door de eenzijdige benadering van Tros Radar. Op dit moment is door deze negatieve berichtgeving nog geen 50% van de donaties binnen gekomen dan normaal het geval is en het bezoekersaantal tevens drastisch lager is. Zeker gezien de strengste winter sinds jaren, waardoor er veel stookkosten gemaakt zijn voor de binnenverblijven, is dit catastrofaal voor het N.O.P..
Ook zijn de schulden in het algemeen enorm toegenomen door de gemiste donaties en moeten o.a. renovatiewerkzaamheden tot onbepaalde tijd uitgesteld worden. Directeur Tonnie van Meegen verzoekt eenieder dan ook om het N.O.P. weer volop te steunen en het Papegaaienpark te bezoeken.
Tevens dank voor de vele steunbetuigingen die men gestuurd heeft en dank aan de mensen die hun vertrouwen uitgesproken hadden voor het N.O.P. en spreekt de wens uit dat het N.O.P. met vol vertrouwen weer een zonnige toekomst tegemoet kan zien.


Volledige rapport staat op de site van het NOP
http://www.papegaaienpark.nl/documenten/nop_rapport_29032009.PDF


mijnkaketoes.nl
Oud Lid
Posts :2103

Oud Lid
2009-04-09 - 19:31:03 send message to mijnkaketoes.nl

Rapport gelezen:

Wat mij opvalt is het relatie hoge sterftecijfer. Het kan bijna niet anders of de totale populatie is besmet of ziek.

Administatie is en blijft een puinhoop

Een paar honderd vogels zijn weggeven maar men weet niet meer concreet aan wie?

Als u uw papegaai brengt is de kans ook nog eens groot dat behalve dat die in de eerste twee jaar sterft ook nog een gestolen kan worden. Niet de schuld van het park natuurlijk maar van de mensen die met de P- ten niet van andermans spullen kan afblijven.

Management is niet meegegroeid in de jaren. RvB aanbeveling om hier wat aan te doen. Wellicht een tip neem eens een andere directeur.

Vrijwilligers krijgen en verdienen gelukkig een pluim.

Wat mij betreft zijn ze de dierentuin status nog niet waardig. Laten ze eerst maar maatregelen nemen om het een en ander te verbeteren.

Ik snap dat zo een park er moet zijn en er gelukkig ook is. Maar dat laat onverlet dat er meer kwaliteit aanwezig zou moeten zijn. Laat mensen evt een bedrag betalen bij afgifte van de vogel en steek die in verbetering van de aandachtspunten.

Gr

Henk



karis69
Website Member
Posts :6

Website Member
2009-04-09 - 19:49:35 send message to karis69

Lees ik het nu niet goed?

De gemiddelde leeftijd van een papegaai op het park is 15 - 16 jaar.
50% is ouder dan 30 jaar bij binnenkomst.
Dan moet volgens mij de andere 50% 0 jaar of jonger zijn bij binnenkomst, anders kom ik niet aan de gemiddelde leeftijd van 15 - 16 jaar.


Karel
Website Member
Posts :6824

Website Member
2009-04-09 - 21:13:48 send message to Karel

quote
Wat mij opvalt is het relatie hoge sterftecijfer. Het kan bijna niet anders of de totale populatie is besmet of ziek.



Lijkt me mee te vallen, aangezien het sterftecijfer van de vogels die de eerste drie jaar wel hebben overleefd, vervolgens normaal is te noemen. In ieder geval gelijk aan dat van andere dierentuinen.

Wat ik overigens zeer jammer vind is dat de socialisatiepolitiek niet wordt aangepast nu blijkt dat een groot deel van de sterfgevallen hierdoor wordt veroorzaakt. Dit strookt naar mijn mening niet met een welzijnsgerichte opvang, maar lijkt eerder op het halstarrig pogen een "natuurlijke groeps-situatie" te bereiken, hetgeen uiteraard niet mogelijk is indien men, naar ogenschijnlijke willekeur, vogels blijft toevoegen aan een semi-gesettlede populatie in een relatief beperkte ruimte.


dooren
Website Member
Posts :2443

Website Member
2009-04-10 - 00:34:23 send message to dooren

Karel ik denk dat het aantal kooien niet toereikend is voor dit doel.

M.a.w. niet hun manier van vogels plaatsen in een groep is het probleem, (dat probleem ken men wel) maar de middelen en mankracht, om genoeg volieres te bouwen om deze apart te huisvesten.

Oplossing is gewoon niet meer vogels aannemen die je niet kwijt kunt.

Elke kweker kent dit probleem, na een goede kweek vele papegaaien bij elkaar leid tot extra verliezen.

Bovendien is aanvullen van losse vogels in een bestaande groep zeer lastig wat ook tot stukken leidt.

Zo'n parkmanagement heeft het dus niet gemakkelijk als ze zichzelf geen stop kan afkondigen met opnamen i.v.m. ruimtegebrek.

Gevolg veel dode vogels. Als manager moet je ook dit soort vervelende beslissingen kunnen nemen in het belang van de vogels in het park.
Gert


ParkietenPeter
Website Member
Posts :4054

Website Member
2009-04-10 - 08:27:39 send message to ParkietenPeter

Is me te veel om te kopieren.

Eerst eens even kijken voordat je post.

Die discussie was al gestart!

http://www.vogelarena.com/forum/forum_read.php?id=8828&recordnum=0

Deze gelsoten.



Pagina : 1

Onderwerp gesloten



Er zijn in totaal 227 bezoekers op de site, waarvan 1 leden.

Aantal mensen in chat: 1
attie11,
Copyright 1998-2022,
Laatste update: 31 oktober 2022
e-mail: info@vogelarena.com
kinderopvang in Enschede