Vogelarena

Log In
 


Gebruikersnaam

Paswoord

Onthouden

Paswoord vergeten

Schrijf mij in!

 

 

 

 

 

 

 

   
Inhoud
   

   
Zoeken
 
   
 
   
VogelArena.com
 

E-mail


   
Reclame
 





   




Forums Home > De kroeg > versoepeling ringenregeling Moderators
agabird


Om een bericht te kunnen posten moet u ingeschreven zijn schrijf in.
Als U al lid bent log hier in.

Pagina : 1


Auteur Onderwerp : versoepeling ringenregeling
rupicola
Website Member
Posts :1712

Website Member
2008-10-15 - 18:59:41 send message to rupicola

Nieuwsbrief C.O.M. Nederland d.d. 15 oktober 2008.

Ringenregeling voor beschermde vogels in de praktijk versoepeld.
“De regeling afgifte en kenmerken gesloten pootringen en andere merktekens”, waarin alles is geregeld over het ringen van beschermde vogels (voornamelijk Europese cultuurvogels) ligt bij het ministerie van LNV al een paar jaar op de stapel `te behandelen`. Maar tot voor kort zonder dat er enig tempo in zat.
Het aanpassen van deze regeling heeft binnen het ministerie helaas ook nu nog geen hoge prioriteit.

Dat de zaak toch in een stroomversnelling is gekomen kunnen wij niet zeggen, maar recente gesprekken tussen C.O.M. Nederland en enkele niet aangesloten bonden met Vogelbescherming Nederland heeft er toch toe geleid dat deze delegatie op 10 juli 2008 een gesprek heeft gehad met een aantal beleidsambtenaren van het ministerie.

Er is een groot aantal wijzigingen doorgenomen o.a. de noodzakelijke aanpassing van verschillende ringmaten. Alle wensen van de bonden zijn opnieuw genoteerd en in het overleg bleek niet van bezwaren, noch bij Vogelbescherming, noch bij LNV.

Een in de praktijk voor de liefhebbers lastige regel is, dat aangevraagde ringen voor een bepaalde vogel niet voor een andere vogel mogen worden gebruikt, ook niet als er sprake is van dezelfde voorgeschreven ringmaat. Als u b.v. ringen voor sijzen aanvraagt, mag u daar niet uw kleine barmsijzen mee ringen, terwijl voor beide vogels ringmaat 2,5 mm is voorgeschreven.

In het gesprek bij het ministerie was duidelijk, dat alle partijen van mening waren, dat een dergelijke regeling geen enkel doel dient . Als immers in dit soort gevallen wordt vastgehouden aan de regel dat de ring bij een volwassen vogel niet kan worden verwijderd zonder dat de poot wordt beschadigd en de juiste ringmaat wordt gebruikt, wordt aan de regel voldaan

Door deze bepaling moet de liefhebber extra ringen aanvragen en dus kosten maken. Hij heeft niet de mogelijkheid om als de nood aan de man is om een ring van een andere vogel met dezelfde ringmaat te gebruiken. In de praktijk blijkt ook dat de controlerende instanties AID en politie de regel soms strak hanteren, met alle gevolgen van dien. In het gesprek bleek dat de beleidsambtenaren van mening waren, dat de regeling op dit punt kan worden aangepast.

Omdat er van de zijde van het ministerie geen bezwaar bestaat tegen het verruimen van deze regel en men ook bereid is om de AID ambtenaren in deze zin te adviseren geeft C.O.M. Nederland het volgende advies:

Liefhebbers met beschermde vogels houden zich stringent aan de regels zoals die in de “ringenregeling” is opgenomen. Slechts in die gevallen waarin men bepaalde vogels moet ringen en door onvoorziene omstandigheden niet beschikt over voor deze vogel aangevraagde ringen, kan men voor andere vogels aangevraagde ringen gebruiken, mits er sprake is van dezelfde ringmaat.

Overigens wordt bij dit advies opgemerkt, dat er daarbij sprake blijft van een formeel strafbare handeling.



Ton Koek
Website Member
Posts :3551

Website Member
2008-10-16 - 01:45:09 send message to Ton Koek

quote
Overigens wordt bij dit advies opgemerkt, dat er daarbij sprake blijft van een formeel strafbare handeling.


Daarom vind ik het ook een zeer merkwaardig advies. Hoe legt de COM dit uit aan een liefhebber wiens vogels in beslag genomen worden?



Pagina : 1

Plaats een reactie



Er zijn in totaal 148 bezoekers op de site, waarvan 1 leden.

Aantal mensen in chat: 1
attie11,
Copyright 1998-2022,
Laatste update: 31 oktober 2022
e-mail: info@vogelarena.com
kinderopvang in Enschede