Vogelarena

Log In
 


Gebruikersnaam

Paswoord

Onthouden

Paswoord vergeten

Schrijf mij in!

 

 

 

 

 

 

 

   
Inhoud
   

   
Zoeken
 
   
 
   
VogelArena.com
 

E-mail


   
Reclame
 





   




Forums Home > De kroeg > Kerkuil in een papagaaienkooi? Moderators
agabird


Om een bericht te kunnen posten moet u ingeschreven zijn schrijf in.
Als U al lid bent log hier in.

Pagina : 1


Auteur Onderwerp : Kerkuil in een papagaaienkooi?
Karel
Website Member
Posts :6824

Website Member
2004-05-09 - 23:18:22 send message to Karel

Ik wil graag het volgende eens "in de groep" gooien:
Naast andere vogels kweken wij met kerkuilen. Dat gaat prima zodat we regelmatig jongen te koop hebben en dat is eigenlijk gelijk het probleem.
Als iemand 1 losse vogel wil kopen, vraag ik altijd wat hij/zij ermee van plan is. Als ik dan hoor dat de vogel in de huiskamer in een papagaaienkooi terechtkomt, dan weiger ik die persoon principieel een vogel te verkopen. Zeker als ook nog eens blijkt dat die persoon totaal geen ervaring heeft met het houden van welke vogel dan ook! De reactie is vaak dat ik niet zo kinderachtig moet doen.

Is het terecht dat ik me verzet tegen het "Harry Potter effect" of ben ik gewoon te kinderachtig?
Bedenk wel: een uil is geen sociaal dier zoals bijv. een parkiet- of papagaaiachtige.


agtenkr
Website Member
Posts :54

Website Member
2004-05-10 - 06:23:40 send message to agtenkr

Ik heb nu wel geen ervaring met roofvogels maar een uil in de woonkamer in een kooi dat lijkt mij nu ook maar niets, volgens mij gaan de mensen hun uil zijn vleugels niet laten strekken in de woonkamer. Het probleem licht volgens mij bij dat de mensen de uil kennen als een vogel die altijd stok stijf op zijn stok zit met als enige beweging het komieke draaien van zijn hoofd, zij menen dat dit dier van zijn ganse leven niet meer beweging nodig heeft. Ge kunt misschien voorstellen aan de volgende "klant" dat hij de vogel meekrijgt als hij hem 's nachts in huis loslaat gelijk met enkele levendige prooien, hij veranderd misschien van mening!wink ;)


Dennis Fr.
Website Member
Posts :1399

Website Member
2004-05-10 - 07:08:32 send message to Dennis Fr.

Hallo
ik ben het er wel mee eens dat je je er tegen verzet.dat zo`n uil in een kooitje beland. Mensen willen puur een uil omdat ze het bij harry potter hebben gezien.men vergeet ook dat het nachtdieren zijn.en dat ze toch een bepaalde voeding nodig hebben.

Ik vind het goed dat je voet bij stuk houd.het is niet kinderachtig.veel van die mensen weten gewoon niet wat ze aangaan.

Groeten Dennis


goffini
Oud Lid
Posts :619

Oud Lid
2004-05-10 - 08:05:46 send message to goffini

Je heb wat mij betreft volkomen gelijk.
Het is goed dat er mensen zijn die nog 'kinderachtig' zijn en niet alles maar aan elke malloot verkopen.

Vraag:
Heeft de aanwezigheid van een roofvogel geen invloed op de broedresultaten. Of zit de uil apart-uit het zicht- van de papegaaien.


Hawkeye_NL
Oud Lid
Posts :1918

Oud Lid
2004-05-10 - 11:01:16 send message to Hawkeye_NL

Hans,

Daar kom ik dan weer eens met een eigenzinnig antwoord!

De eerste keer dat er mensen waren die een ara in de huiskamer wilden nemen werden ook vreemd aangekeken. Een ara in een kooitje? voel je eens aan je voorhoofd! Ze zouden wel te veel hebben gekeken naar de piratenfilms.

De eerste mensen die nu een uil in de huiskamer willen hebben worden uiteraard op dezelfde manier aangekeken en ontvangen. En terecht! razz :p Wie denken ze wel niet dat ze zijn? een uil in een kooitje? Ze zouden wel te veel naar Harry Potter hebben gekeken!

Mijn vraag is nu:
Zijn het mensen die de vogel(s) nu alleen in het kooitje willen houden of die daarnaast heel veel met het dier willen werken en is de kooi alleen maar een verblijfplaats? Is iemand die zijn of haar dier in huis wil hebben nu slechter als verzorger dan hij of zij die het dier in een volière plaatst?

Mijn (tijdelijke) conclusie:
Persoonlijk zou ik geen uil in huis willen nemen. Alleen al omdat het een roofdier is die veel ruimte nodig heeft en levend aas! Als ik moet zeggen of je iemand een vogel moet weigeren puur alleen omdat hij of zij het dier in een kooi wil houden denk ik dat het te kort door de bocht is om dan nee te zeggen. Ik zou eerst meer willen weten over hoe ze denken het dier te verzorgen en hoe ze het denken fit en gezond te houden. En als daaruit blijkt dat het dier alleen in die kooi zou mogen verblijven dan geef ik je groot gelijk als je weigert te verkopen.

Voor zover:
Erwin

Wachten kan wijs zijn, maar is het wijs om te wachten?


Karel
Website Member
Posts :6824

Website Member
2004-05-10 - 12:31:02 send message to Karel

Dank voor jullie reacties! Even een misverstand uit weg helpen: roofvogels en uilen worden in gevangenschap niet met levend prooi gevoed, tenzij ze worden getraind voor de jacht.

agtenkr
Goede opmerking over het 's-avonds/'s-nachts vrij vliegen. Al zou het maar kort zijn, ze hebben dat inderdaad echt nodig! Deze tip neem ik zeker mee!

Dennis Fr
Heb je gelijk in. Het blijft gewoon opletten of mensen zo'n dier niet in een "opwelling" kopen. Dat geldt trouwens voor alle dier-aankopen, vind ik.

goffini
Antwoord op je vraag:
Nee, andere vogels wennen heel snel aan hun "roof"-buren. Ze hebben snel door dat ze er toch niet bij kunnen komen. Zorg wel voor dubbel gaas of een andere afscherming! Overigens geldt dit ook voor roofvogels onderling, die kunnen elkaar ook in het begin als lekker hapje zien.

Hawkeye
Eigenzinnig? Denk ik niet, eigenlijk zitten in jouw antwoord zo'n beetje de overwegingen, waardoor ik dit in de groep heb gegooid.
- Een gevoel van "dit hoort eigenlijk niet" speelt bij mij een belangrijke rol. Het is grootendeels gevoelsmatig......
-
quote
Zijn het mensen die de vogel(s) nu alleen in het kooitje willen houden of die daarnaast heel veel met het dier willen werken en is de kooi alleen maar een verblijfplaats? Is iemand die zijn of haar dier in huis wil hebben nu slechter als verzorger dan hij of zij die het dier in een volière plaatst?

Als ik heel eerlijk ben (met tegenzin) moet ik toegeven dat een uil in een kooi - mits dagelijks zijn beweging, buiten de kooi - zelfs minder bezwaarlijk is dan een papagaai in een kooi. Een uil heeft namelijk totaal geen behoefte aan aandacht van de verzorger en hij is veel minder beweeglijk (bewegen is voor een roofvogel eigenlijk zonde van de energie).
- Kortom, in je (tijdelijke) conclusie kan ik mij wel vinden.

Kan ik het zo samenvatten?:

1. De kooi mag niet de permanente verblijfplaats zijn, De vogel moet dagelijks in de gelegenheid worden gesteld om te vliegen, gedurende een bepaalde tijd.
2. Het mag geen opwelling zijn, om zo'n dier te willen kopen.
3. De nieuwe eigenaar moet al ervaring hebben met het houden van vogels.



Hawkeye_NL
Oud Lid
Posts :1918

Oud Lid
2004-05-10 - 16:35:46 send message to Hawkeye_NL

quote
1. De kooi mag niet de permanente verblijfplaats zijn, De vogel moet dagelijks in de gelegenheid worden gesteld om te vliegen, gedurende een bepaalde tijd.
Helemaal met deze stelling eens!


quote
2. Het mag geen opwelling zijn, om zo'n dier te willen kopen.
Wederom helemaal mee eens. Hiervoor heeft dhr. Smedinga al een perfecte oplossing. Je kan bij hem een vogel kopen maar je krijgt een koopcontract met een afkoelperiode van een maand. Informeer maar eens bij hem. Dit is volgens mij Dé oplossing tegen impulkopers!

quote
3. De nieuwe eigenaar moet al ervaring hebben met het houden van vogels.
Deze stelling snap ik niet helemaal! Is de verzorging van dergelijke dieren uitsluitend bestemd voor ervaren mensen. Hoe moet je dan ervaring opbouwen als verzorger? Is een papegaaien verzorger geschikt? is een kanariekweker geschikt? Ik snap je wel maar denk dat dit voortkomt uit de persoonlijke emotie van jou met je dieren.

Zo de waard is vertrouwd hij zijn gasten!


Karel
Website Member
Posts :6824

Website Member
2004-05-10 - 17:41:09 send message to Karel

Een beetje wel, maar niet helemaal happy :). Ik vind het belangrijk dat alle dieren die mensen houden (objectief), en dus ook de dieren die ik meegeef, goed worden verzorgd. Ik heb het gevoel, dat mensen die al ervaring hebben met vogels, deze nieuwe vogel ook goed zullen (blijven) verzorgen. Zij zijn immers al gewend om een vaste tijd te reserveren voor de verzorging, het schoonhouden enz. en hebben hun "huishouden" daar al op ingericht. Verder zijn ze niet bang om een vogel beet te pakken en weten hoe dat moet. Het vraagt dan dus maar een kleine aanpassing om een roofvogel of uil te gaan houden.
Jongens (want dat zijn het meestal) die nog geen ervaring hebben met vogels, raad ik, vaak in overleg met de ouders, aan om eerst eens een tamme agapornis, valkparkiet of grasparkiet te proberen en lid te worden van een vereniging of landelijke club. Hebben ze er na een tijdje dan geen zin meer in of lukt het gewoon niet (dat komt voor!) dan komt zo'n vogeltje meestal wel weer goed terecht.Ook financieel is dat voor een beginner vaak aantrekkelijker (mag eigenlijk geen reden zijn, maar speelt wel mee!). Als ze het dan na een jaartje nog willen, dan kan dat.

Het grote voordeel van deze methode en van het verkopen aan ervaren vogelliefhebbers is dat ze meestal aan een half woord genoeg hebben en alles wat je zegt direct kunnen terugkoppelen naar hun eigen vogels: "Oh, dat is dus hetzelfde als bij......." en "dat is dus heel anders dan bij mijn...." enz. Je kunt dan dus duidelijk "verschillen" gaan noemen en dat werkt tot nu toe goed.

Wie er uiteindelijk geschikt zijn om een uil te houden?
Volgens mij iedereen, die dit serieus wil aanpakken. Alleen wil ik de vogel en de beginner vaak een beetje (tegen zichzelf) beschermen wink ;).



Hawkeye_NL
Oud Lid
Posts :1918

Oud Lid
2004-05-10 - 19:10:09 send message to Hawkeye_NL

Hans,

Jij houd van je dieren! Daar houd ik wel van.
Kan niet wachten om een keer langs te komen voor een bakkie en foto's.



Karel
Website Member
Posts :6824

Website Member
2004-05-11 - 01:14:39 send message to Karel

Altijd welkom! Dat geldt trouwens voor iedere serieuze vogelliefhebber!


Jurriaan
Website Member
Posts :1

Website Member
2008-06-18 - 16:31:22 send message to Jurriaan

Heey karel.
Ik heb een vraag.
Ik heb de kerkuil van pittmaster(nico berg) overgenomen.
Ik wou graag weten wat je het dier allemaal te eten kunt geven behalve kuikens en muizen.
Ik hoor het wel.
Jurriaan


stijnsuy
Website Member
Posts :114

Website Member
2008-06-18 - 17:38:09 send message to stijnsuy

hey,

Ik loop al een dik jaar jaar mee met verschillende valkeniers en heb ook al wat ervaring met roofvogels, en mijn mening is dat roofvogels NIET in een papegaaienkooi horen!!!!
Ikzelf heb al enkele gevallen gezien waarbij kerkuilen echt als papegaaien worden behandeld ( in papegaaienkooi in de woonkamer, op schouder zetten, zonder handschoon op de hand, geen schoentjes en riempjes) deze vogels werden met wel met veel aandacht en liefde verzorgt, maar dit zorgt voor een slecht imago voor de valkerij!!!

Even u vraag beantwoorden: kerkuilen mogen naast kuikens en muizen ook nog rat, kwartel rundsvlees, konijn haas etc...
Dit kan je normaal ook allemaal halen bij eendagskuikenleverancier.

Grtz Stijn


mootje
Website Member
Posts :322

Website Member
2008-06-20 - 13:27:36 send message to mootje

Ze horen echt niet in een kooi.
Ik heb hier zo al verschillende uilen gehad van onervaren impulsieve mensen.
Wat dacht je bv. van een sneeuwuil wijf, natuurbroed, dat maanden in een hokje heeft gezeten van nog geen m2.
De eigenaressen had als bodembedekking kattenbakkorrels, en zodra ze het voer (enkel kuikens) er in gooide, probeerde de angstige vogel te vluchten.
Gevolg...vleugel tussen de deur (gebroken!), en ermee naar de dierenarts..ho maar.
Van het voortdurend tegen het gaas omhoog komen waren beide vleugelboegen zwaar beschadigd, evenals de vleugel pennen en staart.

Of een kerkuiltje, uit een terrarium, heeft er een jaar in gezeten, gevolg was dat ie helemaal gestoord werd, en zich voortdurend achter over liet vallen.

Of een vlekken oehoe, 3/4 jaar vast gezeten op een blok, met een veter van 10 cm.

Nee, geef mijn portie maar aan fikkie, dit zijn geen vogels voor beginners of voor de coole heb.

Je hoort je eerst echt goed te laten informeren, en dan bedoel ik ook echt serieus verdiepen.
En dat geld in wezen voor elk dier dat je aan wilt schaffen.


Karel
Website Member
Posts :6824

Website Member
2008-06-20 - 13:46:38 send message to Karel

@Jurriaan, als ik Nico mag geloven is deze vogel bij jou in goede handen, en dat doet me plezier.

Wat de voeding betreft heeft Stijn al prima antwoord gegeven. Probeer dit zoveel mogelijk af te wisselen, want helaas worden teveel vogels op alleen maar eendagskuikens gehouden, wat natuurlijk veel te eenzijdig is. Wat dat betreft vormen muizen een betere voeding; let wel op dat de muizen minimaal 3-6 maanden oud zijn aangezien op die leeftijd de voedingswaarde pas optimaal is (m.n. kalk).

@Monica
Je hebt helemaal gelijk. Ik heb ook al trieste voorbeelden gezien.sad :(


uilenvrouwke
Website Member
Posts :1

Website Member
2010-06-03 - 22:48:07 send message to uilenvrouwke

Beste mensen,

Ik zou graag mijn mening met jullie willen delen na het lezen van dit onderwerp.

Wij hebben ook 2 "huis uilen" en we hebben nog een paar uilen buiten in voliere's zitten.
Maar ik wou nu dus even ingaan op onze huis uilen.

Onze huis uilen zijn geschoend en zijn gewend aan de handschoen, maar wij hebben ze helemaal niet in een kooi zitten maar ze vliegen gewoon los in de kamer.
Het zijn 2 kleine uiltjes, namelijk de witwangdwergooruil en de europese dwergooruil.

Wat voeding betreft krijgen onze uilen allemaal ratten en muizen (nog warm), ik kweek mijn voedseldieren zelf zodat ik zeker ben van de goede kwaliteit.
Eigenlijk geven we de voedseldieren (hoe shocked 8O het ook klinkt) het liefste zelfs levend, zodat ze hun jachtinstinct kunnen blijven naleven (en ja dat ook allemaal gewoon in de woonkamer).

Ik ben ook van mening dat mensen absoluut geen dieren horen te kopen als impulsaankoop, en zichzelf goed moeten voorlichten voordat ze uberhaupt aan een dier beginnen.
Nog niet eens alleen roofvogels, want ik weiger ook mensen een hamster mee te geven als ik denk dat ze er niet mee om kunnen gaan.

Maar ik denk dat het wel mogelijk is om op een waardige manier een uil in huis te hebben. Het is alleen aan jezelf hoe ver je er voor wil gaan, ze horen in iedergeval zeker niet in een kleine kooi te zitten.



Pagina : 1

Plaats een reactie



Er zijn in totaal 125 bezoekers op de site, waarvan 0 leden.

Aantal mensen in chat: 1
attie11,
Copyright 1998-2022,
Laatste update: 31 oktober 2022
e-mail: info@vogelarena.com
kinderopvang in Enschede