Vogelarena

Log In
 


Gebruikersnaam

Paswoord

Onthouden

Paswoord vergeten

Schrijf mij in!

 

 

 

 

 

 

 

   
Inhoud
   

   
Zoeken
 
   
 
   
VogelArena.com
 

E-mail


   
Reclame
 





   




Forums Home > De kroeg > Broedprogramma Norfolk Eiland Kakariki een ramp Moderators
agabird


Om een bericht te kunnen posten moet u ingeschreven zijn schrijf in.
Als U al lid bent log hier in.

Pagina :


Auteur Onderwerp : Broedprogramma Norfolk Eiland Kakariki een ramp
Araproject
Website Member
Posts :106

Website Member
2008-01-19 - 13:47:13 send message to Araproject


Volgens papegaaienbiologen is het kweekprogramma dat een van Australië zeldzaamste vogels had moeten redden geëindigd in een ramp en balanceert de Norfolk Eiland Kakariki op het randje van uitsterven.

Enkele van de laatst overlevende parkieten stierven na te zijn gevangen om te broeden in volières op Norfolk Eiland. Hoewel de autoriteiten beweren dat het kweekprogramma succesvol was en dat populatie wilde kakarikies tot 200 is uitgegroeid, geloven de papegaaienbiologen dat het echte aantal wel eens minder dan 20 kan zijn.

De Norfolk Eiland Kakariki komt alleen voor op het kleine Pacifische eiland, behorend tot Australië.

Een broedprogramma werd door het National Parks and Wildlife Service in 1980 gestart nadat tijdens een inventarisatie de populatie tussen de 16 en 30 dieren had geschat.
Het plan was jonge vogels te kweken en later terug te zetten in het wild. Er zijn geen parkieten uitgezet en zeker 11 gevangen vogels zijn overleden.

Joe Forshaw, gerenommeerd papegaaiendeskundige, startte het programma maar is inmiddels met pensioen. Hij zegt geschokt te zijn door het mislukken van het programma.

Er waren geen professionele aviculturisten werkzaam in het programma, hierdoor werd het een ramp.” Dr. Froshaw zegt dat gedurende zijn bezoek aan het Eiland van afgelopen maand hij zoektochten naar wilde papegaaien heeft geleid. “Ik geloof dat er nu minder vogels zijn dan tijdens de telling die we in 1978 deden”.

“Er wordt aangenomen dat er meer dan 200 zijn maar hier is geen bewijs voor. De inventarisaties zijn niet gedaan.” Dr. Forshaw verteld dat de jongen van enkele van de overlevende wilde vogels lijden aan potentieel dodelijke bek- en veerrot ziekte.

Van de in gevangenschap overleden vogels werden er verschillende onderzocht door de Nieuw Zeelandse dierenarts Bryan Gartrell.

Dr. Gartrell wil geen commentaar geven over de dode parkieten vanwege professionele verplichtingen. Desondanks zegt hij dat de wild gevangen vogels vaak dood gingen vanwege ziektes veroorzaakt door bacteriële en virale infecties. Een verkeerd dieet speelde hierbij een grote rol.

De Norfolk Island National Park manager, Brook Watson, geeft toe dat de officiele schatting van de parkieten populatie van 200 tot 250 dieren niet gebaseerd is op daadwerkelijke tellingen.

“Misschien zijn het er maar 20 of 30 maar we geloven dat er meer zijn,” zegt Dhr. Watson.

Er zijn nog 6 parkieten in gevangenschap in de Botanische Tuinen op het eiland. De volière wordt regelmatig bezocht door wilde parkieten. Dhr. Watson verteld dat medewerkers van het park met Sydney’s Taronga Zoo praten over mogelijkheden om het programma nieuw leven in te blazen.

(niet ter zake doende link verwijdert. Het artikel is gepost en het is niet toegestaan zo reklame te maken voor je site.)


Dit bericht is door moderator ParkietenPeter aangepast


Pagina :

Plaats een reactie



Er zijn in totaal 252 bezoekers op de site, waarvan 3 leden.

Aantal mensen in chat: 1
attie11,
Copyright 1998-2022,
Laatste update: 31 oktober 2022
e-mail: info@vogelarena.com
kinderopvang in Enschede