Vogelarena

Log In
 


Gebruikersnaam

Paswoord

Onthouden

Paswoord vergeten

Schrijf mij in!

 

 

 

 

 

 

 

   
Inhoud
   

   
Zoeken
 
   
 
   
VogelArena.com
 

E-mail


   
Reclame
 





   




Forums Home > De kroeg > Andere kijk op vogels houden/kweken Moderators
agabird


Om een bericht te kunnen posten moet u ingeschreven zijn schrijf in.
Als U al lid bent log hier in.

Pagina : 1 2 3
volgende >>>


Auteur Onderwerp : Andere kijk op vogels houden/kweken
molineti
Website Member
Posts :1604

Website Member
2006-07-23 - 23:20:53 send message to molineti

Sinds enkele jaren is er een (legaal)im/exportverbod van vogels uit/naar aziatische landen.
Tot 31 december 2006 is er een algemeen importverbod van vogels.

Vele liefhebbers denken dat dit het begin is van het einde!!!!(wat import betrefd)

De export van vogels gaat volgens mij ook zeer moeizaam/of helemaal niet??

Het gevolg van het importverbod uit aziatische landen (wat nu enkele jaren speelt) kan men al duidelijk merken:de vogels uit die landen zijn moeilijk of bijna niet meer te krijgensad :(

Wat ik mij afvroeg is: Denken wij liefhebbers er wel al over na;wat de gevolgen zullen zijn van een importstop en een (gedeeltelijke)exportstop??

Er zal in een korte tijd een ontzettende,,overdaad,, zijn aan de vogels die massaal gekweekt worden(kanaries,zebravinken,agaporniden,roodruggen,goulds etc,etc,etc)

Ook zullen er binnen een zeer korte tijd vele soorten voor avicultuur verdwijnensad :(

Neem maar als voorbeeld de aziatische soorten vruchten en insecteneters die een steeds grotere zeldzaamheid aan het worden zijn.

Mijn vraag:
In hoeverre denken wij liefhebbers hierover na??

Ik maak me zelf iniedergeval wel zorgen als ik zie hoe snel soorten kunnen verdwijen in europese avicultuur.

En jullie??

P.S Ik ben geen voorstander van import maar van een goed kwekersbeleidhappy :)


Daniel
Website Member
Posts :3287

Website Member
2006-07-23 - 23:49:28 send message to Daniel

Is het misschien slim om te kijken wat er gebeurde nadat australie dicht ging. Sommige soorten verdwenen hier andere werden "gedwongen" gedomesticeerd.
Geen slechte ontwikkeling in mijn ogen dat de import van wildvang stopt. Al denk ik wel dat er keuzes gemaakt moeten worden. Wij als aviculturisten zijn in verhouding met weinigen. En we kunnen niet van alle soorten ter wereld een levensvatbare populatie opbouwen in gevangschap. Dus ik vermoed dat er al dan niet bewust keuzes gemaakt zullen worden. bepaalde soorten zullen gedomesticeerd worden anderen verdwijnen.

De import en export van wildvang denk ik zal niet verdwijnen. Het is de lukratief en het kan "verkocht" worden aan de rest van de maatschappij


molineti
Website Member
Posts :1604

Website Member
2006-07-24 - 00:35:09 send message to molineti

Dit bericht is 1 keer gewijzigd

quote
------------------------------------------------
En we kunnen niet van alle soorten ter wereld een levensvatbare populatie opbouwen in gevangschap. Dus ik vermoed dat er al dan niet bewust keuzes gemaakt zullen worden. bepaalde soorten zullen gedomesticeerd worden anderen verdwijnen.
------------------------------------------------

Is het niet zo dat we minder verloren zouden kunnen laten gaan ,als we maar zouden willen??

Hoeveel wordt er niet van het zelfde gekweekt,of mutaties of transmutanten?

Ik wil niemand zijn hobby ontnemen,maar het zou toch jammer zijn als zulke vogels niet meer te slijten zouden zijn,en andere soorten niet meer te verkrijgen zouden zijn.


Het minste wat we wel als liefhebbers kunnen doen is ,,ons best,, om zoveel mogelijk te behouden.happy :)


Karel
Website Member
Posts :6824

Website Member
2006-07-24 - 00:55:25 send message to Karel

Ik denk hier inderdaad regelmatig aan. Er zijn soorten die nu al moeilijk of niet meer te krijgen zijn.

Enerzijds is het daardoor een uitdaging om daar een paar van te kopen en te proberen ze te laten voortplanten om zo de soort te behouden voor de avicultuur, maar aan de andere kant loop je het risico om nu (voor meestal veel geld) vogels te kopen waarvan je bijna zeker weet dat als er een van de twee overlijdt, je in de toekomst geen nieuwe zult kunnen kopen.

Overigens beleeft ieder de vogelhobby of zijn eigen manier. De ene zoekt steeds naar uitdagingen en vindt de kick in het kweken van aparte of "moeilijkere" soorten, terwijl de ander zijn hele leven zebravinken of Gould's kweekt met evenveel plezier.

De eerste zal meer last hebben van de importstop dan de tweede.

Het zij zo. Dat kan gelukkig allemaal in onze hobby!happy :)


Dennis Fr.
Website Member
Posts :1399

Website Member
2006-07-24 - 06:25:29 send message to Dennis Fr.

ik denk dat de meesten hier wel aan denken.Dit is juist het moment om meer natuurbroed te doen(zijn we eigelijk al veel te laat mee) met de meeste soorten die op het moment(al een hele lange tijd) allemaal de handopfok in verdweinen.straks is er geen koppel vogels meer te krijgen



Groeten Dennis


johanblok
Website Member
Posts :1971

Website Member
2006-07-24 - 08:25:10 send message to johanblok

Het is wat mij betreft een goede ontwikkeling die de avicultuur dwingt om zich te concentreren op het in stand houden van een populatie in gevangenschap zonder afhankelijk te zijn van import van wildvang. Het is evident gebleken dat dit met import in volstrekt onvoldoende mate gebeurd.

Het is misschien jammer als bepaalde soorten verdwijnen, maar anderzijds is het kwa welzijn nog niet zo slecht als vooral de soorten overblijven die zich goed hebben kunnen aanpassen in gevangenschap.

Een voorbeeld: een liefhebber van amazones kan meer dan voldoende plezier beleven aan soorten die zich relatief gemakkelijk aanpassen aan gevangenschap zoals de venezuela, witvoorhoofd, blauwvoorhoofd etc. Daar heeft hij bijvoorbeeld de blauwwang amazone (die zich zeer moeilijk aanpast) niet voor nodig. Het heeft geen zin om vogels uit wildvang te importeren die in grote aantallen dood gaan en zich niet voldoende kunnen aanpassen om jongen voort te brengen. De lijdensweg van de vele blauwwangen die er aan ten onder zijn gegaan weegt niet op tegen de enkele successsen.

Men moet in de vogelwereld (en zeker die van de papegaaien) oppassen dat het vooral om zeldzaamheid, verzamelwoede en geld gaat in plaats van observatie en genieten van het gedrag van vogels. Wie zich vooral met het laatste bezig houdt, zal het verlies van bepaalde soorten heel anders waarderen.



hdra
Oud Lid
Posts :460

Oud Lid
2006-07-24 - 09:49:37 send message to hdra

quote: Men moet in de vogelwereld (en zeker die van de papegaaien) oppassen dat het vooral om zeldzaamheid, verzamelwoede en geld gaat in plaats van observatie en genieten van het gedrag van vogels. Wie zich vooral met het laatste bezig houdt, zal het verlies van bepaalde soorten heel anders waarderen. JOHAN BLOK

Helemaal mee eens. Wellicht gaan de mensen nu ook wat meer hun best doen om daadwerkelijk te kweken. Ben helaas de afgelopen jaren te vaak tegengekomen dat men de vogels importeerde. de vogel vervolgens niet snel genoeg kweekte. Dan weg ermee en de volgende aanschaffen.

Was het ook niet zo in de tijd dat er niets meer uit Australie kwam en men bang was dat men niet meer aan rose kaketoes kon komen. Tot op heden is er nog genoeg aanbod van rose kaketoes op de markt.

Wellicht is het een optie om meer in Europees verband te denken. Een vereniging als Pakara of Euro-parrot zou hier wellicht het voortouw in kunnen nemen.

Wellicht een nadeel voor de pure hobbykweker is dat de handel wel weer aanleiding zal zien om de prijzen van de vogels drastisch te verhogen.


Henk



J.Bird
Website Member
Posts :112

Website Member
2006-07-24 - 15:54:39 send message to J.Bird

ik vind het wel een goede zaak dat de import drastisch is afgenomen want(als me nog kan herinneren)gaan 2 op de3 vogel tijdens het "importeren" dood aan stress en weet ik veel wat.
ik denk er zelf veel overna en zit er soms flink mee te worstelen of het nog wel slim is om wildvang vogels te kopen en te gaan houden in een "kooi".
dus we zijn nu als het ware "verplicht" om hard ons best te doen om met de vogels te kweken zodat we de vogels kunnen behouden in gevangenschap en dat we gewoon dan met die vogels verder gaan, dat er dus alleen nog maar in gevangenschap gekweekte vogels gehouden worden.

(misschien ontbreken er nog een paar eigen meningspunten maar die komen misschien later nog wel naar bovenwink ;)razz :p)

vriendelijke groet:
J.Bird


bert1974
Website Member
Posts :754

Website Member
2006-07-24 - 17:54:09 send message to bert1974

ik maak me meer zorgen over het feit dat aan de ene kant de import stopt. en aan de andere kant tegenwoordig haast alle soorten vogels nog wel te verkrijgen zijn [parkieten/papegaaien] maar ze zijn allemaal hand tam en dan ook nog eens 6 keer te duur.
zo staat er op dit moment op een welbekende verkoop site een ducorps [hij staat te koop als dukon] kaketoe die een half jaar is en deze moet 1100 euro kosten wat gewoon de prijs is van een koppel.ik heb in het verleden zelf ook vogels weg gedaan voor de hand opfok maar dat gebeurd hier echt niet meer. laat ze daar ook maar iets aan doen anders is er straks geen kweek vogel meer over.
daarmee wil ik niet beweren dat je met hand opfok jongen niet kunt kweken[ik heb zelf een handtam koppel amazone,s ieder jaar een nest jongen] maar het maakt het wel veel moeilijker.
dus naar mijn mening.
moet men als de import verboden word ook het handtam verkopen van de jongen verbieden.
nogmaals ik weet dat ik nu een hele grote groep mensen tegen de haren in strijk maar dat is mijn mening.

groeten bert


Karel
Website Member
Posts :6824

Website Member
2006-07-24 - 23:38:00 send message to Karel

quote
ik vind het wel een goede zaak dat de import drastisch is afgenomen want(als me nog kan herinneren)gaan 2 op de3 vogel tijdens het "importeren" dood aan stress en weet ik veel wat


Dat verhaal heeft idd heel lang de ronde gedaan, gevoed door allerlei populistische tv-programma's. Natuurlijk gaat er wel eens iets mis, maar over het algemeen wordt er door verzenders en ontvangers zeer zorgvuldig gehandeld. Het gaat tenslotte om hun broodwinning.

Veel zorgwekkender is de manier waarop men op luchthavens e.d. met zendingen dieren omgaat. Het gemak waarmee bijvoorbeeld een zending 1 of meer dagen wordt vastgehouden omdat er zogenaamd iets met de papieren niet zou kloppen is belachelijk.
Ook het "verzorgen" van de dieren op luchthavens is naar ik heb begrepen zeer slecht en getuigt van een totaal gebrek aan inzicht.
Zo is het bijvoorbeeld niet zo gek dat een aantal papegaaien, die in een kooi met aan de ene kant een Dobermann en aan de andere kant een paar wasberen werden "opgevangen", de volgende dag dood lagensad :(.


johanblok
Website Member
Posts :1971

Website Member
2006-07-25 - 09:12:54 send message to johanblok

Dit bericht is 2 keer gewijzigd

Het gaat niet alleen om de vogels die dood gaan tussen vangst en aankomst in Nederland, maar vooral ook daarna. Stertecijfers binnen 1 a 2 jaar na aankomst bij venezuela amazones liggen boven de 50%. Dan hebben we het nog niet over de lijdensweg vele overlevende vogels daarna ondergaan.

Het is schandalig dat grote aantallen grijze roodstaarten, bonte boeren, venezuela amazones naar west-europa geimporteerd worden. Dit is volkomen zinloos, want deze zijn in ruime aantallen aanwezig. Dit is alleen nuttig voor de portemonnee van de handelaars. Minstens even schandalig is dat de avicultuur hiervan meent te moeten profiteren door advertenties van dergelijke handel in dierenleed in haar bladen te plaatsen.

Tot nu toe is alleen de vogelgriep voldoende gebleken voor de beleidsmakers om de import te stoppen.

quote

Vele liefhebbers denken dat dit het begin is van het einde!!!!(wat import betrefd)


Ik ben wat dat betreft minder optimistisch. sad :(


broto
Website Member
Posts :1195

Website Member
2006-07-25 - 10:27:41 send message to broto

Stel dat de import stopt en alle vogels daar blijven waar ze horen te zijn, enig idee wat er daar dan mee gebeurt als de aantallen met een x factor vermeerderen??

Ik praat het niet goed de grote aantallen grijze en bonte boeren te importeren,maar als er daar te veel komen , worden ze gewoon afgeschoten met bosjes.
Ook nu al wordt er in landen waar de vogels de oogst belemmeren, door nesten van vogels geschoten zodat ze maar niet uitkomen, of gaan wij dan met ze allen de eieren schudden.

Henk


dooren
Website Member
Posts :2443

Website Member
2006-07-25 - 10:30:31 send message to dooren

Dit bericht is 1 keer gewijzigd

Bij de lori's is eigenlijk al enige tijd een importverbod uit azie, alleen enkele geringde vogels kunnen nog binnenkomen.

Soorten die niet of nauwelijks kweken verdwijnen, en eigenlijk is dit niet zo erg. Want immers soorten die zich niet of nauwelijks voortplanten zullen altijd afhankelijk zijn van importen, wat dus eigenlijk imprincipe onwenselijk is.

Ondanks is waargenomen dat grijsroodstaart papegaaien in de natuur behoorlijk bedreigd zijn. Dit komt voor een groot deel door importen.

Ook bij deze soort papegaaien zou ik zeggen, er is zoveel geimporteerd, als ze nu nog niet genoeg zijn geimporteerd om te kweken dan stop er maar mee.

Een importverbod werkt positief op de prijzen, vogels worden duurder, dit is goed voor kwekers voor kwekers. De handel in huiskamervogels wordt door de prijsstijging afgeremd.

Een nieuwe importkweekkoppel even aanschaffen is er ook niet meer bij, hierdoor zal men zuiniger met nakweken en wordt er beter samengewerkt met andere kwekers om onverwant te maken.

Je zie dit nu ook bij de Europese lorilijst, een beter overzicht wat er zit aan soorten, leid tot betere samenwerking.

Immers nu wordt duidelijk dat sommige soorten weinig aanwezig zijn, hetgeen leid tot actie om de soort te behouden.

Ook wordt nu voorkomen dat er genische eilandjes in Europa ontstaan omdat men nu contacten kan leggen om onverwant te maken.

De Europese lorilijst werkt als een intermediar zodat er een verbondenheid onder de liefhebbers ontstaat voor het behoud ervan.

Vroeger of later zullen ook serieuze papegaaienliefhebbers meer moeten samenwerken om soorten te behouden.

Import bederft de nakweken van serieuze kwekers.
Gert


broto
Website Member
Posts :1195

Website Member
2006-07-25 - 10:34:10 send message to broto

quote
Import bederft de nakweken van serieuze kwekers.


En toch zal je er af en toe nodig hebben,met sommige soorten is het kringetje wel heel klein.
Ik merk zelf als je de niet alledaagse vogels heb, je heel moeilijk aan vers bloed kan komen.

Henk


johanblok
Website Member
Posts :1971

Website Member
2006-07-25 - 11:17:17 send message to johanblok

Je kunt het kringetje al wat groter maken door het buitenland er bij te betrekken.


broto
Website Member
Posts :1195

Website Member
2006-07-25 - 11:32:44 send message to broto

Daar ben ik ook wel mee bezig



Pagina : 1 2 3
volgende >>>

Plaats een reactie



Er zijn in totaal 185 bezoekers op de site, waarvan 2 leden.

Aantal mensen in chat: 1
attie11,
Copyright 1998-2022,
Laatste update: 31 oktober 2022
e-mail: info@vogelarena.com
kinderopvang in Enschede