Vogelarena

Log In
 


Gebruikersnaam

Paswoord

Onthouden

Paswoord vergeten

Schrijf mij in!

 

 

 

 

 

 

 

   
Inhoud
   

   
Zoeken
 
   
 
   
VogelArena.com
 

E-mail


   
Reclame
 





   




Forums Home > Kweek en verzorging. > Welke luchtbevochtiger? Moderators
agabird


Om een bericht te kunnen posten moet u ingeschreven zijn schrijf in.
Als U al lid bent log hier in.

Pagina : 1 2
<<< vorige


Rogert
Website Member
Posts :1303

Website Member
2006-02-22 - 19:10:28 send message to Rogert

Hoi Dirk Jan,

De omgevings vochtigheid heeft invloed op de verdamping van het vocht vanuit het ei. Hoe vochtiger de omgeving hoe moeilijker het ei zijn eigen vocht kan afgeven aan deze omgeving.
Hoe droger de omgeving hoe meer vocht het ei aan de omgeving af geeft. Dit principe heeft een naam maar daar kan ik even niet op komen.

Het is te vergelijken met douchen. Als je douched met de deur dicht onstaat er erg veel waterdamp in de douche. Als je na het douchen de deur open zet zie je dat de lucht gaat stromen en langzaam krijg je een nevelgrens te zien die steeds verder op trekt. Het vocht uit de douche mengt zich met de drogere lucht uit het huis totdat deze gelijk is. De eischaal is de deur, als deze te dicht of te ver open staat gaat de lucht te lanzaam of te snel stromen.

De omgeving heeft dan wel degelijk invloed. Want als de omgevings vochtigheid op een bepaald nivo is dan kan het ei ook egaler zijn vocht kwijt. Bij een afwijking in de omgeving verliest het ei te snel of te langzaam zijn vocht.(ik snap wel wat je bedoeld, maar snap je ook wat ik bedoel?)

Dooren

Warme lucht is meer geexpandeerd dus kan minder vocht opnemen. Warme lucht kan wel meer vocht verdampen met het gevolg dat deze afkoelt. En wat je zelf al schrijft: bij lage temperaturen heb je altijd een hoge vochtigheid. De verzadiging van vocht in de lucht / wolken is ook altijd in de koude luchtstromen. De RL (relatieve luchtvochtigheid) is in de winter hoger dan in de zomer.


djenco
Oud Lid
Posts :383

Oud Lid
2006-02-22 - 19:35:21 send message to djenco

Dit bericht is 2 keer gewijzigd

Reactie van Fonje:
quote
De relatieve vochtigheid onder een hen wordt bepaald door enerzijds het vocht dat ontsnapt door de porien van het ei


Ik probeerde met m'n rekensommetje aan te geven dat de hoeveelheid water in een ei niet van invloed kan zijn op de relatieve vochtigheid van een ruimte. Misschien zolang een hen er op blijft zitten (de ruimte onder de buik is dan een stuk kleiner), maar zo gauw ze eraf gaat (en dat doen ze met enige regelmaat) is het effect weg de 'ruimte' wordt dan ineens een stuk groter.

quote
De omgeving heeft dan wel degelijk invloed. Want als de omgevings vochtigheid op een bepaald nivo is dan kan het ei ook egaler zijn vocht kwijt. Bij een afwijking in de omgeving verliest het ei te snel of te langzaam zijn vocht.(ik snap wel wat je bedoeld, maar snap je ook wat ik bedoel?)

Dit snap ik helemaal en ik ben het er ook helemaal mee eens. De genoemde stelling is de essentie van de discussie.

quote
Warme lucht is meer geexpandeerd dus kan minder vocht opnemen.

Hier ben ik het dan weer niet mee eens. Warme lucht kan juist veel meer water opnemen. Daarom is de relatieve luchtvochtigheid ook vaak lager in de zomer, omdat er voor dezelfde hoeveelheid lucht veel meer water verdampt moet worden om dezelfde relatieve vochtigheid te krijgen.
quote
En wat je zelf al schrijft: bij lage temperaturen heb je altijd een hoge vochtigheid.

Koude lucht raakt met weinig water al bijna verzadigd.
quote
De verzadiging van vocht in de lucht / wolken is ook altijd in de koude luchtstromen.

Omdat warme lucht met veel water afkoelt als het opstijgt is er op een gegeven moment meer vocht dan de lucht kan bevatten en gaat dan condenseren (wolken).

Tsjonge, hoop dat het nog een beetje duideijk is met alle hoge en lage vochtigheden. wink ;)

Groet'n,
Dirk Jan


dooren
Website Member
Posts :2443

Website Member
2006-02-22 - 19:50:49 send message to dooren

Dit bericht is 1 keer gewijzigd

Het is mij wel duidelijk wink ;) maar toch even wat gedownload:

Relatieve luchtvochtigheid
Ga naar: navigatie, zoek

De relatieve luchtvochtigheid geeft aan hoeveel procent waterdamp zich in de lucht bevindt.

Lucht kan slechts een beperkte hoeveelheid vocht bevatten; hoeveel hangt af van de temperatuur. De relatieve luchtvochtigheid geeft aan hoeveel waterdamp de lucht bij de heersende temperatuur bevat, dus hoe vochtig het is. Een waarde van 100% wijst op een maximale hoeveelheid waterdamp: de lucht is dan verzadigd. Bij een relatieve luchtvochtigheid van 50% bevat de lucht bij de heersende temperatuur de helft van de maximaal mogelijke hoeveelheid waterdamp.

Buitenshuis kan de relatieve luchtvochtigheid enorm variëren, van minder dan 20% tot 100%. Binnen bedraagt de luchtvochtigheidsgraad meestal 40 - 60%. In een geventileerde ruimte kan de vochtigheid afhankelijk van de weersomstandigheden en eventuele verwarming echter ook binnenshuis enkele tientallen procenten afwijken. In de badkamer is de relatieve luchtvochtigheid meestal het hoogst.

Als de relatieve luchtvochtigheid de 100% bereikt, zal de onzichtbare waterdamp neerslaan in druppels. Er ontstaat dan mist, dauw of rijp. In kamers zal de relatieve vochtheid bij de ramen, waar het vooral 's winters kouder is, hoger zijn dan in het midden van de kamer. Koudere lucht kan minder waterdamp bevatten dan warmere en zodra het kouder wordt moet er dus waterdamp uit de lucht verdwijnen. Dat gebeurt dan bij een koud raam, waar de lucht sterker afkoelt dan elders in een ruimte. De overtollige waterdamp gaat over in druppeltjes (condens) en het raam beslaat.

De relatieve luchtvochtigheid wordt gemeten met een hygrometer: een elektronisch apparaat met sensor of een eenvoudige haarhygrometer. De lengte van de haar is een maat voor de luchtvochtigheid. Een ontvette mensenhaar wordt langer als de relatieve luchtvochtigheid toeneemt. Die lengteverandering wordt overgebracht naar een wijzer, die de vochtigheid aangeeft.
[bewerk]

Relatieve luchtvochtigheid en klimaat

Zowel een te vochtige als te droge atmosfeer wordt bij bepaalde temperaturen als onaangenaam ervaren. Uit de weerberichten bekende begrippen als drukkend, kil, guur en waterkoud hebben te maken met een zeer hoge luchtvochtigheid. Bij schraal weer bevat de lucht weinig waterdamp en is de relatieve vochtigheid heel laag.

De laagste waarden van de relatieve vochtigheid worden in ons Nederland gemeten in mei en juni, gemiddeld zo'n 70 tot 80%.
Jaarverloop relatieve vochtigheid in De Bilt
Groter
Jaarverloop relatieve vochtigheid in De Bilt

Vooral in het voorjaar daalt de luchtvochtigheid soms tot extreem lage waarden van minder dan 20%. Dat gebeurt wanneer koude lucht van noordelijke breedten wordt aangevoerd. Op zulke zeer droge dagen is de lucht diepblauw van kleur, loopt de temperatuur overdag snel op om 's avonds weer sterk te dalen. De dagelijkse gang van de temperatuur, het verschil tussen dag en nacht, kan soms meer dan 20 graden bedragen. Onder zulke omstandigheden is er kans op vorst aan de grond of zelfs nog vorst op de normale waarnemingshoogte van anderhalve meter.

Zo'n dag was 1 april 1965. In De Bilt wees de hygrometer volgens registraties van een hygrograaf toen korte tijd 6% aan, zover bekend de laagste vochtigheidsgraad die hier ooit is gemeten. Zo'n extreem lage vochtigheid komt gewoonlijk alleen in woestijngebieden voor. In Venlo is die dag een nog lagere stand van 4% afgelezen. Op verscheidene plaatsen is de vochtigheid tot rond 10% gedaald en een tweede hygrometer op de toren van het KNMI in De Bilt wees ook een stand van slechts 9% aan. De datum van het record doet wellicht vermoeden dat het om een grap zou gaan, maar dat is niet het geval. Toch zijn de waarden twijfelachtig en zijn ze niet in de officiële database van de klimatologische dienst verwerkt. De operationele instrumenten gaven minder lage waarden aan.

In de tropen varieert de relatieve luchtvochtigheid tussen de 60% en 90%.
[bewerk]

Relatieve luchtvochtigheid en binnenklimaat

In een kamer die goed afgesloten is, daalt de relatieve luchtvochtigheid als er gestookt wordt, omdat de absolute hoeveelheid vocht in de lucht hetzelfde blijft en de warmere lucht veel meer vocht zou kunnen bevatten. Gaat de verwarming weer uit, dan stijgt de relatieve luchtvochtigheid weer. Ventileren helpt niet tegen een lage luchtvochtigheid, want wanneer de koude lucht van buiten de kamertemperatuur heeft bereikt is hij veel droger geworden, de relatieve luchtvochtigheid daalt immers door verwarmen.

In een badkamer is het juist niet handig om te stoken, omdat hier door het stoken de relatieve luchtvochtigheid juist wel toeneemt door het verdampen van vocht op vloer en muren, waardoor schimmelgroei bervorderd wordt.

Een grove indeling voor de luchtvochtigheid in huis is:

1. onder 50%: laag
2. 50 - 60%: matig
3. boven 60%: hoog

De relatieve luchtvochtigheid binnenshuis is van belang voor mensen, dieren, planten, houten meubels en muziekinstrumenten als de piano en de harp.

De relatieve luchtvochtigheid beïnvloedt de verdamping. Hoe droger de lucht, hoe meer vocht mens, dier en plant zullen afstaan. Mens en dier kunnen droge slijmvliezen krijgen, waardoor droge ogen, een droge neus en keelklachten kunnen optreden. Woestijnplanten hebben weinig last van een lage relatieve luchtvochtigheid, ze hebben weing huidmondjes, die ze ook nog kunnen afsluiten. Tropische planten zullen echter uitdrogen in droge kamers en kunnen beter in de warme kas worden gehouden. Houten meubels kunnen krimpen en scheuren in droge lucht en muziekinstrumenten worden vals.

Een hoge relatieve luchtvochtigheid kan er voor zorgen dat men zijn vocht moeilijk kwijt kan, het vocht blijft in druppels op de huid staan er verdampt nauwlijks. Normaal gesproken zal hier binnenshuis geen sprake van zijn, maar in een warme kas kan het wel optreden.

Tegenwoordig zijn er luchtbevochtigers op de markt, die de relatieve luchtvochtigheid kunnen opvoeren.

Er bestaan ook luchtontvochtigers, die de lucht droger kunnen maken op plekken waar dat gewenst is. Deze kunnen bijvoorbeeld worden toegepast in badkamers en kelders om schimmelgroei tegen te gaan.
[bewerk]
Bronnen
Bronnen:

* De tekst op deze pagina, een eerdere versie daarvan of een deel van de tekst is afkomstig van de website van het KNMI.

Categorie: Meteorologie
Gert


djenco
Oud Lid
Posts :383

Oud Lid
2006-02-22 - 19:54:09 send message to djenco

Pffff... Uitslover! wink ;)razz :p


dooren
Website Member
Posts :2443

Website Member
2006-02-22 - 19:58:47 send message to dooren

Nee nee hahaha gemakszucht, ik was te lui om het zelf te typen.
Gert



Pagina : 1 2
<<< vorige

Plaats een reactie



Er zijn in totaal 219 bezoekers op de site, waarvan 9 leden.

Aantal mensen in chat: 1
attie11,
Copyright 1998-2022,
Laatste update: 31 oktober 2022
e-mail: info@vogelarena.com
kinderopvang in Enschede