Vogelarena

Log In
 


Gebruikersnaam

Paswoord

Onthouden

Paswoord vergeten

Schrijf mij in!

 

 

 

 

 

 

 

   
Inhoud
   

   
Zoeken
 
   
 
   
VogelArena.com
 

E-mail


   
Reclame
 





   




Forums Home > Kweek en verzorging. > Pit van palmnoot giftig? Moderators
agabird


Om een bericht te kunnen posten moet u ingeschreven zijn schrijf in.
Als U al lid bent log hier in.

Pagina : 1


Auteur Onderwerp : Pit van palmnoot giftig?
djenco
Oud Lid
Posts :383

Oud Lid
2005-04-14 - 18:23:03

Ik zat net de webcam van Bert's birdpages.nl te bekijken. Ik heb toen ook even gekeken op http://www.birdpages.nl/index.php?url=html/diversen/hyacint/hyacint.html en las daar dat de pitten van palmnoten giftig zijn. Hyacint ara's eten dan klei om dat gif te neutraliseren. Hoe doe je dat dan thuis? Ik voer mijn ara's elke dag een palmnoot en vaak verdwijnt ook de pit. Is dit slecht? En wat kan je daar dan aan doen?


tonnl
Website Member
Posts :3032

Website Member
2005-04-14 - 23:41:38

Ik heb er nog nooit van gehoord dat de pit giftig zou zijn.
Ook nergens is daar wat van te vinden.
Palmnoten worden in heel veel voedingsmiddelen (ook voor mensen)gebruikt, als er gif in zit zou dat zeker bekend zijn.
Kortom, ik geloof het niet.
Ton.


Hawkeye_NL
Oud Lid
Posts :1918

Oud Lid
2005-04-15 - 00:02:52

Het gaat om het volgende stukje tekst;
quote
De volgende dag komt hij dan terug om de, inmiddels door de agoeti's van schil en vruchtvlees ontdane, pitten op te eten. In deze pitten zitten veel giftige stoffen. Men denkt dan ook dat ara's vaak van de zoute kliffen zand en klei eten om deze stoffen te neutraliseren.


Dit staat inderdaad op de site van Bert. Er staat ook een bron bij vermeld;
quote
bron: pakara


erwin


tonnl
Website Member
Posts :3032

Website Member
2005-04-15 - 22:53:16

Dat had ik ook gezien, het is alleen het enige stukje dat ik kan vinden op heel internet...
Bij Pakara zelf kan ik ook niets vinden.
Ton.


djenco
Oud Lid
Posts :383

Oud Lid
2005-04-17 - 19:16:38

Tja, dat probleem had ik ook. Maar ja, hoe kom ik er nou achter of ik me zorgen moet maken als mijn ara's de pit kapot bijten???


Jacqueline
Website Member
Posts :1216

Website Member
2005-04-17 - 19:50:20

happy :)

Dit is wat ik tot nu toe heb gevonden over de palmnootpit

Roger Musschelaugh :Dat verhaal begint bij een Afrikaan uit het oude centraal-zuid Afrikaans Lunda Rijk, nu verdeeld over Angola, Congo en Zambia. Henrique Kabia is zijn naam. (precies op de dag van dit interview vernam Ir. Mussche dat zijn vriend omgekomen was bij een ongeval in Zwitserland). In Afrika werd bier traditioneel gebrouwen door wijze vrouwen, de ‘mama’s’. Kabia’s betovergrootmoeder hoorde daarbij. Zij brouwde bier van palmpitten. De kunst werd doorgegeven van generatie tot generatie, zodat uiteindelijk ook Henrique de traditionele brouwmethode overerfde. In 1993 kwam hij in Nederland terecht als vluchteling, na een lange periode in Fr te hebben verbleven, waar hij zich in zijn achtertuin weer aan het brouwen zette. Dat leidde uiteindelijk tot de commercialisatie onder de firmanaam Mongozo, van twee bieren: Mongozo Palmnut en Mongozo Banana.

Mongozo palm bevat 7% alcohol en is gemaakt van de Afrikaanse palmnoot. Het is de moderne versie van traditioneel bier uit Angola. Mongozo banana is een tropisch fruitbier, gebrouwen volgens een oude traditie die stamt van de Massai die leven in Oost-Afrika. Het bevat 4,8% alcohol. Het heeft het Max Havelaar keurmerk, wat garandeert dat er een eerlijke prijs betaald wordt voor de bananen aan de boeren in de ontwikkelingslanden. Daarbij was er altijd een band met projecten van ‘fair trade’ in ontwikkelingslanden. De samenwerking met Kabia, daarbij gesteund door de kennis en de ervaring van de Gentse Brouwerschool KAHO-St.Lievens, met prof. Aerts, bleek zeer vruchtbaar. De idee ontstond om bier te brouwen vanaf quinua, dat helemaal glutenvrij is. Er werd met KAHO – St lieven een brouwmethode ontwikkelt om een Mongozo- Quinua te brouwen. Alle Mongozo bieren worden gebrouwen bij Brouwerij Huyghe in Melle. Op vraag van de markt is in de glutenvrije, bio gecertificeerde Andelot brouwerij in Lochristi, een bier gluten vrij van 4 granen gebrouwen, namelijk het chica bier. Bij het brouwen met quinua, rijst, boekweit en gierst rijzen er bijzondere problemen, onder meer te wijten aan de zeer fijne structuur van de quinua, die zeer moeilijk om malen is. Het uiteindelijke recept is bijna uitsluitend op quinua gestoeld. Zo ontstond Mongozo quinia.

Het quiniazaad is afkomstig van Anapqui, een nationale organisatie van quinua telers in Bolivië, die ongeveer 60% van de grondstof levert. Het bier heeft 5,9% alcohol, het heeft een typische biersmaak en in de afdronk is er een heerlijke maar geen extreem bittere smaak. Het is hergist op de fles, en het is niet fysisch gestabiliseerd, omdat er geen hulpmiddelen worden gebruikt om de eiwitten en de polyfenolen te verwijderen. Het resultaat kan een lichte troebelheid zijn, zoals bij een ‘witteke’, maar dat speelt helemaal geen rol in de smaakvorming.

Vanaf wanneer is Quinua beschikbaar in het commercieel circuit?
Roger Mussche:Het product is nog maar pas uitgetest. Het heeft al wel een glutenvrij certificaat en een biocertificaat, maar momenteel wordt nog niet geproduceerd voor de binnenlandse markt, wel voor de export. We willen het bier op de markt brengen langs de ‘fair trade’-zaken en de bio-winkels. Het dient wel gezegd dat het rendement van het quinua bier iets lager ligt dan bij moutbier. Het zal dus duurder zijn. Ook moet benadrukt worden dat bij de Mongozo-bieren uitsluitend exotische en/of biologische ingrediënten worden gebruikt die afkomstig zijn van de boeren uit ontwikkelingslanden, tegen een eerlijke prijs.

Over giftigheid word niets gemeld.

wink ;)
Peter.


djenco
Oud Lid
Posts :383

Oud Lid
2005-04-19 - 22:25:58

Alle ara's aan de gifvrije mongozo-bieren dan maar? wink ;)


asfoer
Oud Lid
Posts :18

Oud Lid
2005-04-19 - 22:48:30

wie weet de latijnse naam van deze palm ik wil ze graag plante op mijn land er zijn hier zoveel palmen weet nog steeds niet welke boom het precies is? al vast bedankt
asfoer


tonnl
Website Member
Posts :3032

Website Member
2005-04-19 - 23:18:29

De wetenschappelijk naam kan ik helaas niet vinden, wel een grappige wetenswaardigheid.
PALMNOOT

• Spreekwoord: Veel palmnoten rotten op de mesthoop.

• De vruchttros van een palmboom kan duizenden vruchten bevatten. Wanneer op een spreekwoordendeksel daarom een palmnoot wordt afgebeeld dan luidt de boodschap die een vrouw daarmee aan haar man wil geven, dat hij niet moet denken dat hij de enige is. Vroeger voordat ik met jou trouwde waren er een heleboel jongens en mannen die gek op mij waren. Dus pas maar op! Als je niet wat aardiger tegen mij bent kan ik altijd nog naar één van de anderen gaan. Er zijn genoeg mannen die mij graag willen hebben.

Ton.



Pagina : 1

Plaats een reactie



Er zijn in totaal 202 bezoekers op de site, waarvan 3 leden.

Aantal mensen in chat: 1
attie11,
Copyright 1998-2022,
Laatste update: 31 oktober 2022
e-mail: info@vogelarena.com
kinderopvang in Enschede