Vogelarena

Log In
 


Gebruikersnaam

Paswoord

Onthouden

Paswoord vergeten

Schrijf mij in!

 

 

 

 

 

 

 

   
Inhoud
   

   
Zoeken
 
   
 
   
VogelArena.com
 

E-mail


   
Reclame
 





   




Forums Home > De kroeg > Broedsucces voor kakapo Moderators
agabird


Om een bericht te kunnen posten moet u ingeschreven zijn schrijf in.
Als U al lid bent log hier in.

Pagina : 1


Auteur Onderwerp : Broedsucces voor kakapo
Niltava
Website Member
Posts :3071

Website Member
2005-03-31 - 18:13:21 send message to Niltava



rupicola
Website Member
Posts :1712

Website Member
2005-03-31 - 18:29:40 send message to rupicola

goed nieuws!

had het nog niet gezien, bedankt voor de tip!


bob_verhagen
Oud Lid
Posts :218

Oud Lid
2005-03-31 - 18:39:25 send message to bob_verhagen

wordt er met deze papegaaien eigenlijk ook in gevangenschap gebroedt?

groeten Bob


dooren
Website Member
Posts :2443

Website Member
2005-03-31 - 19:05:56 send message to dooren

Prachtig, gelukkig gaat het goed met deze papegaaien dankzij de inzet van vele mensen die alles op alles zetten om zo'n soort te redden.
Ook een mooie foto waarbij een van de ouders de jongen voert.
Gert


Niltava
Website Member
Posts :3071

Website Member
2005-03-31 - 22:37:44 send message to Niltava

Denk het niet Bob. Voor een aviculturist is het nu niet een erg aantrekkelijke soort. Bovendien een nachtvogel, voornamelijk lopen ed. en altijd al niet veel voorkomend.
Verder is het nogal voedselspecialist.
Misschien dat beschermers er iets mee doen, maar volgens mij niet.


dooren
Website Member
Posts :2443

Website Member
2005-03-31 - 23:52:34 send message to dooren

Dit bericht is 1 keer gewijzigd

Kennen jullie ook de nachtparkieten en grondparkieten van australië?
Deze hebben zowat de zelfde tekening en groen van de kakapo in Nieuw Zeeland. Ook deze soorten zijn niet talrijk en zeer moeilijk te ontdekken.
Nachtparkieten behoren tot de meest mysterieuze vogels van Australië en wonen in het binnenland. Grondparkieten leven bij de smalle kustlijnen aan de oostzuidkust en tasmanie.

Helaas heb ik alle 3 de soorten nooit gezien.
De paradijsparkiet heb ik wel ooit vastgehouden maar die was toen al doodsad :(
Ik heb er nog wel dia's van genomenhappy :)
Gert


johanblok
Website Member
Posts :1971

Website Member
2005-04-01 - 08:53:21 send message to johanblok

De bescherming van de kakapo is behoorlijk succesvol en erg interessant omdat het als een tussenvorm tussen in het wild leven en in gevangenschap houden kan worden beschouwd. De vogels worden uitgezet op kleine eilanden, die ontdaan zijn van bepaalde door schepen geintroduceerde roofdieren, zoals de kat en de rat. Ook krijgen zij voer aangeboden op deze eilanden en worden zij individueel in de gaten gehouden en gevolgd. Men weet exact hoeveel mannetjes/vrouwtjes er op zo'n eiland zijn, hoeveel eieren die leggen, hoeveel jongen groot gebracht zijn. Sommige jaren brengen ze niets groot en andere jaren tamelijk veel jongen, voor zover ik weet, is nog niet helemaal duidelijk waar dit aan ligt. Wel experimenteert men met het voedselaanbod.

Bob: ik denk inderdaad niet dat deze in avicultuur gehouden, dit geldt wel voor de enigzinsverwante vogel, namelijk de kea.


theelepeltje
Website Member
Posts :621

Website Member
2006-07-28 - 00:19:18 send message to theelepeltje

Leuk topic, ik zat vanavond een natuurprogramma te kijken op Belgie2, over 'uitgestorven' dieren in Australie/Nieuw Zeeland. Sommige dieren waren weer herontdekt. Zo kwam ook de Nachtpapegaai aan bod. Ze zeiden hierover dat ze dachten dat deze al 100 jaar was uitgestorven maar er in 1990 een dode langs de weg was gevonden. Sindsdien worden er weer waarnemingen gemeld maar echte levende vogels zijn nog steeds niet gevonden.
Ik ging even googelen en toen zag ik staan dat Nachtpapegaai hetzelfde is als Kakapo?? De Kakapo leeft nog wel ook al zijn het er erg weinig. Is dit nu ook dezelfde soort want ik snap het niet meer helemaal? De dode vogel die ze op tv lieten zien lijkt wel op de Kakapo. Of is dat een soort ondersoort van de Nachtparkiet oid?
Graag enige duidelijkheid gevraagd! happy :)

Kakapo:


dooren
Website Member
Posts :2443

Website Member
2006-07-28 - 00:30:34 send message to dooren

Dit bericht is 1 keer gewijzigd

Nachtparkiet komt uit Australië, de kakapo is een inheemse nieuw zeelandse papegaai.

Een professor uit wageningen heeft hiernaar onderzoek gedaan naar zijn eetgewoontes.

Zeldzame papegaai eet energiearm voer

Wil je de kuikens van de uiterst zeldzame Nieuw-Zeelandse papegaaiensoort kakapo bijvoeren dan kun je dat het beste doen met laagwaardig voer. Dit blijkt uit analyses van het voer dat de kuikens van nature van hun moeder krijgen.

De kakapo of uilpapagaai (Strigops habroptilus) van Nieuw-Zeeland is een van de meest bedreigde diersoorten ter wereld. Er zijn op dit moment nog maar 86 individuen van deze niet-vliegende vriendelijke reus over, en er worden miljoenen dollars per jaar uitgegeven aan zijn redding.
Een recente uitgave van Notornis, het lijfblad van de ornithologenvereniging van Nieuw-Zeeland, is geheel gewijd aan maatregelen om de kakapo van zijn ondergang te redden. De Wageningse hoogleraar Diervoeding prof. Wouter Hendriks publiceerde daarin de resultaten van een gedetailleerde analyse van het natuurlijke dieet van kakapojongen, die hij in samenwerking met de vermaarde vogelbeschermer Don Merton en Yvette Cottam van Massey University heeft uitgevoerd.
De kakapo is een wonderlijke vogel, waarvan de volwassen exemplaren voornamelijk leven van de bladeren van bomen. ‘Dat is een dieet dat eerder geschikt is voor herkauwers. De papagaai heeft geen pens en sabbelt daarom langdurig op het materiaal om er voedingstoffen uit te halen’, aldus Hendriks. Kakapo’s voeren hun jongen vooral met vruchtjes van bomen, met name van de rimuboom (Dacrydium cupressinum), en hun voortplantingscyclus is met de weelderig bloei van deze bomen gesynchroniseerd. Alleen tijdens deze zogeheten mastjaren van de bomen, die zonder schijnbare regelmaat eens in de twee tot vijf jaar optreden, broeden de vogels. Ze proberen dan één, soms twee jongen groot te brengen. Hendriks: ‘Wij hebben onderzocht wat de nutriëntenopname van jonge wilde kakapo’s is, door het voer uit hun krop te analyseren. De jongen worden gevoerd met piepkleine vruchtjes van 0,1 gram, waarvan de moedervogels er in één nacht wel zo’n 6000 van bij elkaar moeten sprokkelen om één jong te voeden’.
Het aantal kakapo’s is mede zo dramatisch gedaald doordat de oudervogels bij het voedsel zoeken hun jongen alleen laten. Die zijn dan een gemakkelijke prooi van geïntroduceerde roofdieren. In het nationale reddingsprogramma zijn daarom nu hele eilanden van roofdieren ontdaan en hebben nesten camerabewaking gekregen’, aldus Hendriks. ‘Als een oudervogel langer dan een aantal uren wegblijft, wordt het jong opgehaald en door medewerkers met de hand gevoerd. De samenstelling van het dieet was gebaseerd op kennis van andere diersoorten, en kan nu worden gebaseerd op de natuurlijke behoefte van het jong.’
Uit de analyse van het natuurlijke kuikenvoer blijkt dat de jongen grote hoeveelheden grotendeels onverteerbare koolhydraten binnenkrijgen en relatief weinig eiwitten en vetzuren. ‘Je kunt de jongen wel snel handmatig te vet maken door voer te verstrekken dat te goed verteerbaar is, maar dit kan leiden tot problemen op latere leeftijd, waaronder mogelijke voortplantingsproblemen. Het klinkt niet zo aardig, maar als je kakapo’s wilt bijvoeren kun je dat het best doen met laagwaardig voer met een relatief laag gehalte aan verteerbare bestanddelen. Hieraan zijn deze vogels van nature gewend en wanneer ze weer worden uitgezet in het ecosysteem zijn ze goed voorbereid op het consumeren van laagwaardig voer’, zegt Hendriks.
Zijn betrokkenheid bij het project stamt nog uit de tijd dat hij als hoofd diervoeding en fysiologie verbonden was aan de Massey University, maar als het aan hem ligt krijgt dit nog een staartje. ‘Ik denk dat een bepaalde voedingscomponent mogelijk als trigger fungeert voor kakapo’s om zich succesvol voort te planten. Dat willen we samen met onze Nieuw-Zeelandse partners gaan onderzoeken.’ / GvM

printable version

Komt uit de weekblad voor wageningen.
Gert


Daniel
Website Member
Posts :3287

Website Member
2006-07-28 - 09:59:07 send message to Daniel

De australische nachtpapegaai is een nauwe verwand van de grasparkiet en veel meer een graszaden eter. Van Kakapo's weten we zoals hierboven gezegd vrij veel en weten we ook precies hoeveel dieren er zijn er waar ze zijn. Het zijn er maar heel weinig, maar toch zijn ze nog nooit als uitgestorven beschouwd.

De Australische nachtpapegaai weten we eigenlijk niet hoeveel het er zijn. Af en toe word er een dood exemplaar gevonden en zo nu en dan onbevestigde waarnemingen, maar that s it.


kijk maar eens op de volgende link:

http://www.amonline.net.au/birds/research/night_parrot.htm


dooren
Website Member
Posts :2443

Website Member
2006-07-28 - 10:31:01 send message to dooren

Het "probleem" met nachtparkieten is dat ze in een zeer afgelegen gebied voortkomen en een nachtleven hebben.

Een dood gereden exemplaar is dan vaak het enige bewijs in zo'n afgelegen gebied dat ze nog "bestaan"

Dat deze doodgereden exemplaren dan worden gevonden door biologen is dan ook nog eens een wonder voordat ze gegeten worden door de taloze steenarende e.d.

Overdag houden ze zich zeer goed schuil.
Gert


Niltava
Website Member
Posts :3071

Website Member
2006-07-28 - 13:45:51 send message to Niltava

Nadeel is ook de lage reproductiesnelheid
1 x per 10 jaar vertelde men een paar dagen terug, ook op de brt. Ik meen echter dat men het toen al had over meer dan 100 dieren.
Elk nest wordt bewaakt en gemonitort


rajar
Website Member
Posts :709

Website Member
2006-07-28 - 17:09:20 send message to rajar

Hier staat alles over de kakapo


http://www.kakaporecovery.org.nz/index1.html



Pagina : 1

Plaats een reactie



Er zijn in totaal 150 bezoekers op de site, waarvan 0 leden.

Aantal mensen in chat: 1
attie11,
Copyright 1998-2022,
Laatste update: 31 oktober 2022
e-mail: info@vogelarena.com
kinderopvang in Enschede