Vogelarena

Log In
 


Gebruikersnaam

Paswoord

Onthouden

Paswoord vergeten

Schrijf mij in!

 

 

 

 

 

 

 

   
Inhoud
   

   
Zoeken
 
   
 
   
VogelArena.com
 

E-mail


   
Reclame
 





   




Forums Home > Kweek en verzorging. > Medisch advies. Moderators
agabird


Om een bericht te kunnen posten moet u ingeschreven zijn schrijf in.
Als U al lid bent log hier in.

Pagina : 1 2
volgende >>>


Auteur Onderwerp : Medisch advies.
Hawkeye_NL
Oud Lid
Posts :1918

Oud Lid
2005-03-01 - 09:41:49

Het is heel erg moeilijk aan de hand van alleen een omschrijving om een diagnose te maken.
Alle antwoorden die je hierop zult krijgen zijn altijd 100% speculatief en moeten met grote terughoudendheid gelezen en vergeleken worden.

Een foto helpt in heel veel gevallen enorm maar zelfs dan is vaak niets te zien.
In heel veel gevallen gaat het om kleine afwijkingen die nauwelijks met het blote oog waarneembaar zijn. Zekers een ongetraind oog zal snel een verkeerde diagnose stellen als je niet de juiste kennis hebt. Dit is mede doordat een foto twee dementionaal is en niet drie dementionaal waardoor sommige belangrijke punten of dingen vertekend kunnen overkomen.

Voor vogelartsen is het soms net zo moeilijk als voor ons.
Ze hebben echter wel een aantal jaar ervaring en een enorme opleiding achter de rug waardoor ze meestal net iets sneller of beter de situatie in kunnen schatten.

Advies vragen op een forum is een hulpmiddel,
kijk uit dat je de mede hobby vrienden niet als oplossing gaat zien of als alternatieve vogelartsen.

Iedereen probeert een advies te geven.
Ook ik probeer zo veel als mogelijk van goed advies te voorzien maar net zo goed als anderen kan ook ik het mis hebben. Zelfs een vogelarts zou op een forum nooit 100% zekerheid kunnen geven.

Bij twijfel of ernstige aandoening(en).
Ga naar een vogelarts! Dit kan het leven van uw vogel redden!

Erwin


Niltava
Website Member
Posts :3071

Website Member
2005-03-01 - 10:11:57

Doel van deze topic?


Lennart
Oud Lid
Posts :721

Oud Lid
2005-03-01 - 10:19:58

quote
Doel van deze topic?


Ik denk dat Erwin bedoeld dat diagnoses stellen via een forum of een foto'tje, wat vrij regelmatig voorkomt op dit forum, erg gevaarlijk is en risico's met zich mee brengt! En dat je bij de minste twijfel toch naar een vogelarts moet gaan in het belang van de vogel en niet af moet gaan wat er hier allemaal zoal gezegd wordt en dat hij hier waarschijnlijk best een discussie over wil opstarten omdat er nog al wat mensen zijn die blind gaan op de hier gegeven adviezen!

Lennart wink ;)


ParkietenPeter
Website Member
Posts :4054

Website Member
2005-03-01 - 10:27:47

Dit bericht is 1 keer gewijzigd

Zoals ik het lees;

Algemene richtlijnen als men met een medische vraag zit. Vaak worden hier vragen gesteld over wat mankeert mijn vogel? De vragen zijn vaak onvolledig wat informatie betreft. Dan moeten 'wij' weer het hemd van het lijf vragen om een volledig beeld te kunnen vormen. En dit gaat ten koste van kostbare tijd.

Als iemand met een medische vraag zit, is het goed om hier bij stil te staan.

In het licht hiervan heb ik op mijn pagina opgenomen wanneer je met spoed naar een vogelarts moet gaan, diezelfde dag moet bellen of wanneer je het een dagje kunt aankijken.

wink ;) Peter


Lennart
Oud Lid
Posts :721

Oud Lid
2005-03-01 - 10:42:56

quote
De vragen zijn vaak onvolledig wat informatie betreft


Peter,

Dat is denk ik ook het grootste probleem! De vraag die vaak gesteld wordt door iemand die er minder "verstand" van heeft is vaak een waarneming van hem/haar en is een persoonlijke interpretatie die meer op bezorgdheid/angst is gestoeld als op werkelijkheid. Op het moment dat het op het forum gezet wordt, en als het kan met een foto, ontstaat er een 2 dimensionaal beeld!
De kenners onder ons zullen bij waarneming van een ernstig verschijnsel altijd het advies geven om naar een vogelarts te gaan. Maar jij weet net zo goed als ik dat er ook "kenners" zijn die er maar een beetje op los diagnostiseren! En dat dat link is hoeft geen betoog, denk ik!
Want de vragensteller aan de andere kant is toch vaak geneigd de hem/haar beste oplossing te gebruiken die hem/haar het meeste aanspreekt en hem behoedt voor een gang naar de vogelarts.

Lennart wink ;)


dooren
Website Member
Posts :2443

Website Member
2005-03-01 - 10:51:28

Dit bericht is 1 keer gewijzigd

Het is inderdaad altijd moeilijk een diagnose te stellen, zelfs door een vogelarts (pas nog zelf ondervonden, na 3 weken lab.onderzoek nog niet precies duidelijk). Na een weekend in de dikke boeken te hebben gezeten en veel te nagedacht had ik een vermoedde. Uiteindelijk werd het dan toch dat wereld bekende breed spectrum antibiotica, en toen was het weg.
Alleen jammer dat ik zelf moest ontdekken dat soorten van de samonella groep (meer dan 2000 soorten) vaak moeilijk zijn te ontdekken en men vaak hierdoor de plank volledig mis slaat bij lab. onderzoek en dat hierdoor de soort bacterie lastig is vast te stellen.

Het advies:
Het ligt voor een deel ook vaak wat voor soort vogels je hebt. Maw de elke soortvogel heeft vaak zijn eigen ziekten. Weten voor welke ziekten je vogel gevoelig is, geeft een enorme voorsprong in diagose en behandeling. 90% van de ziekten worden gedekt waarvoor de vogels van nature vatbaar zijn.

Een grove indeling kan als volgt worden gemaakt.
1. bacterië-infecties
2. schimmels/candidia infecties
3. virussen
4. parasieten/wormen
5. giftige stoffen

Oorzaken:
1. geen goede voeding
2. geen goede hygiëne, schoonmaken en ontsmetten
3. slechte verzorging
4. slechte ventilatie/klimaatbeheersing.
5. genetische achtergrond
6. etc. etc.

Huiskamer vogels zijn vaak gevallen "apart". Een papegaai welke alleen wordt gehouden loopt het meeste risico door een slechte voeding, en schimmels door een slechte ventilatie, vaak ook conditie problemen door te weinig beweging.
Een papegaai welke nooit niet in aanraking komt met andere vogels heeft een zeer kleine kans op bacteriën en virussen. Giftige planten kunnen bevoorbeeld wel gemakkelijk schade aanrichten.

Kwekers moeten daar in tegen veel meer nieuwe aankopen lang isoleren en observeren om insleep te voorkomen.
Gert.


Hawkeye_NL
Oud Lid
Posts :1918

Oud Lid
2005-03-01 - 10:56:43

quote
Doel van deze topic?

Er word idd. heel erg vaak medisch getinte vragen op het forum gesteld waarnaar iedereen die hier lid is zijn of haar persoonlijke mening er op los mag gooien. Veelal zijn de vragen kortzichtig of onduidelijk of doordrongen van emoties. De antwoorden worden op soortgelijke basis vaak snel gegeven met het gevolg dat vogels verkeerd of juist helemaal niet behandeld worden als dit nodig is of juist het tegenovergestelde dat men een gezonde vogel gaat behandelen voor iets dat het niet heeft.

Normaal gesproken wordt er altijd wel door een iets verder denkend persoon om een afbeelding gevraagd. Hiermee word al heel vaak de ernst van de situatie duidelijker. Zoals ik al schreef is dit echter nog geen goede grond voor een goed advies. Veel vogelliefhebbers gaan echter blind uit van de gegeven adviesen en handelen daarna.

De enige reden waarom ik dit topic heb geopend is omdat ik met een aantal dierenartsen en vogelartsen hierover heb gesproken voor mijn eigen site en dat blijkt dat veel mensen hierdoor hun vogels juist zieker maken of nog erger.

Persoonlijk vind dat deze kant van de medaille ook vermeld moet worden en dat mensen hiervoor gewaarschuwd dienen te worden. Ik kan dit wel alleen op mijn eigen site doen maar denk dat dit niet iets is wat alleen geld voor de kromsnavels liefhebbers maar voor alle vogelliefhebbers.

Als lid van deze site mag ik dit toch doen? wink ;)

Erwin


johanblok
Website Member
Posts :1971

Website Member
2005-03-01 - 11:02:18

Je hebt gelijk dat men moet oppassen met adviezen over medische problemen en dezen niet klakkeloos moet opvolgen. Alleen ik heb niet het idee dat dierenartsen in de meeste gevallen een veel beter gefundeerd advies kunnen geven, laat staan een effectieve en verantwoorde behandeling.
Gezien mijn ervaringen met chirurgische en diagnostische vaardigheden heb ik weinig vertrouwen in vogelartsen.
Vaak komt de behandeling van een arts neer op het geven van een breedsprectum antibiotica zonder dat daar een goede diagnose aan ten grondslag ligt. Dit resulteert in ongericht behandelen wat net zoveel kans op kwaad met zich mee brengt als goed. De omschrijving in medische handboeken van vogelziektes luidt over het algemeen: diagnose moeilijk, behandeling onmogelijk.
Als mijn vogel een poot breekt, of iets dergelijks, wil ik zeer graag dat hij of zij geholpen wordt, maar ik geloof dat ik dan eerder naar de kliniek ga waar men ook mijn hond geopereerd heeft dan naar een vogelarts, aangezien de chirurgische vaardigheden en de gehele aanpak daar een stuk professioneler is.


Niltava
Website Member
Posts :3071

Website Member
2005-03-01 - 11:04:37

Is verder prima Erwin maar leek meer een soort publicatie.
Er zat geen vraag, mening, stelling etc in
Verder klopt het helemaal hoor wink :)


dooren
Website Member
Posts :2443

Website Member
2005-03-01 - 11:10:23

Het zit ook een deel in de tijd. Factor tijd bij vogels is bijna altijd kort, bij honden heeft men vaak langer de tijd, dus is het gemakkelijker om het een en ander uit te zoeken. Ook staan vogelziekten bij veel dierenartsen nog in de kinderschoenen, er zijn uitzonderingen bij sommige vogelartsen, maar nog te weinig zodat leken op dit gebied met hun vogel verkeert te rechtkomen.

Je hebt gelijk jan, er zou veel meer preventie en voorlichting moeten worden verstrekt door de betreffende vogelartsen, helaas kan ik me niet aan het idee onttrekken dat men het wel fijn vindt om dat gemakkelijke medicijn voort te schrijven. Er valt meer te verdienen aan medicijnen dan aan preventie en voorlichting. Er zijn natuurlijk ook uitzonderingen, de goede wil ik dus niet voor de bol stoten.
Gert


Hawkeye_NL
Oud Lid
Posts :1918

Oud Lid
2005-03-01 - 11:13:57

Geen probleem Niltava,
Ik was van mening dat het moraal van dit verhaal er wel uitspringt. Ik sloot met een duidelijke stelling af. Was inderdaad een beetje onduidelijk dat dit mijn persoonlijke stelling is! wink ;)

Erwin


goffini
Oud Lid
Posts :619

Oud Lid
2005-03-01 - 11:39:32

Vind het wel een duidelijk statement. Toch ook wel positief daar het in het belang van de vogel is. Heb er problemen mee als ik dit kopieer naar mijn site.


Hawkeye_NL
Oud Lid
Posts :1918

Oud Lid
2005-03-01 - 11:57:47

Jullie mogen het van mij allemaal plaatsen waar je wilt. Ik denk dat dit een goed begin is van een informatie verstrekking en prefentie maatregel! laugh :Dlaugh :D
Natuurlijk wel aardig als ik als bron vermeld kan worden. wink ;)


ParkietenPeter
Website Member
Posts :4054

Website Member
2005-03-01 - 13:33:53

quote
is vaak een waarneming van hem/haar en is een persoonlijke interpretatie die meer op bezorgdheid/angst is gestoeld


Zoals erwin schrijft, vaak het antwoord ook.

Het is goed om middels dit topic hier nog eens op gewezen te worden.



oranjekuif
Oud Lid
Posts :464

Oud Lid
2005-03-01 - 16:50:46

1 ding blijfdt het aller belangrijkste,:snelle signalering van een eventueel probleem.(want je bent snel te laat zeker bij kleine vogels)

Observeer de vogels goed zodat je snel in degaten hebt dat er iets mis is,niet alleen goed naar de vogels kijken maar ook naar ontlasting,en naar voeding opname(hieraan kun je veel zien).


Dan snel naar vogelarts of zelfmedicatiewink ;)


johanblok
Website Member
Posts :1971

Website Member
2005-03-01 - 18:36:53

Natuurlijk zijn honden makkelijker te diagnostiseren, maar het chirurgisch handwerk en het omgaan met narcose van ten minste sommige gespecialiseerde vogelartsen zeer ver beneden het niveau dat door dierenartsen die zich in het behandelen van bijvoorbeeld honden gespecialiseerd hebben.



Pagina : 1 2
volgende >>>

Plaats een reactie



Er zijn in totaal 173 bezoekers op de site, waarvan 7 leden.

Aantal mensen in chat: 1
attie11,
Copyright 1998-2022,
Laatste update: 31 oktober 2022
e-mail: info@vogelarena.com
kinderopvang in Enschede