Vogelarena

Log In
 


Gebruikersnaam

Paswoord

Onthouden

Paswoord vergeten

Schrijf mij in!

 

 

 

 

 

 

 

   
Inhoud
   

   
Zoeken
 
   
 
   
VogelArena.com
 

E-mail


   
Reclame
 





   




Forums Home > De kroeg > dilemma jeugdige liefhebbers( of beginnende) Moderators
agabird


Om een bericht te kunnen posten moet u ingeschreven zijn schrijf in.
Als U al lid bent log hier in.

Pagina : 1 2 3 4 5 6
volgende >>>


Auteur Onderwerp : dilemma jeugdige liefhebbers( of beginnende)
oranjekuif
Oud Lid
Posts :464

Oud Lid
2005-02-22 - 21:39:28

Ik betrap me zelf erop dat ik ooit vanuit principe niet reageer en wel hierom:

Soms Zie je de jeugdigste(of beginnende) liefhebbers met de simpelste vragen(als er die temminste zijn)over de duurste parkieten of papagaaien komen.

Ik vraag dan mezelf af waarom begint iemand met zulke dure en moeilijke vogels ,moet je hier niet eerst een leerschool voor hebben?

Ik denk dat het resultaat van deze ,,tendens,,is:tegenvallers(dure vogelwereld is toch nog beetje anders dan goedkopere vogelwereld)tegenvallende resultaten(niet in leven kunnen houden,geen jongen,problemen voeding ,ziektes etc)

Met als gevolg;1 toekomstige liefhebber minder

dus mijn stelling: kunnen we dit(het aanschaffen van papagaaien en moeilijke (dure) parkieten niet beter ontmoedigen in belang van onze hobby(en vogels)
MVG RENEwink ;)

P.S Het is een hobby van vallen en opstaan,en leren incasseren,en niet van rijk worden over de,,rug ,,van een paar vogeltjes(positief bedoeld)(sommige mensen denken dit)laugh :Dlaugh :D



johanblok
Website Member
Posts :1971

Website Member
2005-02-22 - 21:49:48

Ik twijfel of dat terecht is. Het houden van bijvoorbeeld australische parkieten stelt grotendeels toch heel andere eisen dan het houden van papegaaien. Daarnaast voor de vogels zelf is het lijden onder slechte behandeling even rot, ongeacht de prijs. Ik denk niet dat iemand die ervaring heeft met vinken of parkieten veel minder ervaring op moet doen dan iemand die wel huisdieren maar nog nooit vogels gehad heeft.


thuis
Website Member
Posts :347

Website Member
2005-02-22 - 21:58:02

Ik weet niet of ik het met je eens ben om te ontmoedigen. Wel ben ik helemaal eens met de inhoud van je bericht. Ook ik ben, veel te onervaren, veel te enthousiast, veel te snel, met duurdere kaketoe's en ara's begonnen en inmiddels volledig gedesillusioneerd gestopt.
Nu zeg ik ook: eerst orienteren, voorzichtig opstarten, ervaring opdoen, leren en incasseren maar ach ach sad :( ik vond mezelf toen zo slim dat ik dacht "ach dat doe ik ook even". Tsja, mosterd na de maaltijd.
Bij nieuwe vogelliefhebbers krijg je echter altijd pas vragen NA aanschaf, dus ontmoedigen...?, misschien toch al te laat. Wellicht is toch steeds opnieuw informatie verstrekken beter, om ervoor te zorgen dat de beginnende vogelliefhebber steeds beter om kan leren te gaan met zijn vogels.


oranjekuif
Oud Lid
Posts :464

Oud Lid
2005-02-22 - 22:21:43

Dit bericht is 1 keer gewijzigd

Ik weet weldat de waarde eigenlijk van geen belang is ,maar vind het wel krom dat de ontdekkingsreis bij sommige begint bij vogels van 1500 euro per paar terwijl je zoveel kunt leren en ook van genieten van grasparkieten of agaporniden van ? ik weet het niet per paar

Als je begint aan papagaaien met het idee :volgend jaar jongen in de blok,kan dat nogal eens een paar jaartjes(of nooit) tegenvallen,met grasparkieten ,valken agas etc is de kans aanzienlijker grooter(en de leerschool dus ook)

Dus zou dit niet verstandiger zijn?happy :)

P.S volgens mij is het wel zo:hoe duurder de vogel,. hoe meer je moet opletten(hoe rotter de wereld durfde ik niet te schrijvenlaugh :Dlaugh :D)(ook hiervoor geldt in het algemeen!,heb hierin ook goede ervaringen)


thuis
Website Member
Posts :347

Website Member
2005-02-22 - 22:29:42

Zeker weten maar feit blijft dat beginners eerst een vogel kopen en dan pas met vragen komen. Hoe dit veranderd zou kunnen worden? weet ik niet. Nogmaals ikzelf ben ook heel stom begonnen maar niemand die mij heeft kunnen waarschuwen omdat ik nergens om raad heb gevraagd. Nu pas weet ik dat het anders moet en kan maar ja.. hoe bereikt je mensen VOORDAT ze een vogel kopen. p.s. ook ik dacht dat Dennis Papegaaien zo een beetje het enigste adres was waar je vogels kon kopensad :( en ik heb in het begin nog vertrouwen in hem gehad ook angry


oranjekuif
Oud Lid
Posts :464

Oud Lid
2005-02-22 - 22:37:03

Dat is mijn bedoeling van deze topic!

Ontdek eerst of je de hobby mooi vind,zoek dan naar nieuwe uitdagingen(HET MOET EEN CONSTANT LEERPROCES ZIJN ,EN EEN UITDAGING)ANDERS GAAT HET SNEL VERVELEN NET ALS EEN BAAN(HOE KOM IK NOU WEER AAN DIT LETTERTYPE)

mvg Rene


henkmeer
Oud Lid
Posts :354

Oud Lid
2005-02-22 - 22:39:17

Dit bericht is 1 keer gewijzigd

oranjekuif, misschien dikke vingershappy :)

Zelf ook begonnen met vogels doordat ik een koppel gekregen had, dus ook onvoorbereid.
Na nog wat bijgekocht te hebben ben ik wel gelijk lid van een vogelvereniging geworden.
Nou wordt je daar als nieuw lid ook meestal niet gelijk geholpen als je daar met vragen kom.
Is eigenlijk net als hier soms in het forum.
Waarom zal je niet gewoon antwoord proberen te geven aan een (beginner)mede liefhebber ook al is die voor jou misschien vanzelfsprekend.
Ben na jaren ook door schade en schande wijzer geworden.

Henk


oranjekuif
Oud Lid
Posts :464

Oud Lid
2005-02-22 - 22:44:16

Dit bericht is 1 keer gewijzigd

Dat is 1 ding wat ik zeker weet(maar zit in de genen,dus ik kan er niks aan doen)laugh :Dlaugh :Dlaugh :D(dikke vingers )


Elfje
Oud Lid
Posts :313

Oud Lid
2005-02-22 - 22:51:20

caps lock ingedrukt wink ;)


Niltava
Website Member
Posts :3071

Website Member
2005-02-22 - 23:07:26

Misschien weet de beginnende liefhebber niet dat er verschil is?
Staat overal vermeld dat je met eenvoudige vogels moet beginnen?
Niet vaak zie ik die vermelding, dus weet de beginner misschien wel niet dat het een verschil is; een hyacinthara of grasparkiet.
En waarom dan niet meteen die mooie happy :)

Bovendien wordt ook nogal vaak in boeken ed geschreven(heb het hier even over tropen) "eenvoudig te houden" hierbij wordt dan het in leven houden van het diertje bedoeld, niet de kweek.

Ook veranderd het houden ook, sommige eerst moeilijk te houden vogels zijn nu eenvoudig te houden.


johanblok
Website Member
Posts :1971

Website Member
2005-02-22 - 23:13:57

Veel dingen moeten toch in de praktijk geleerd worden zoals bijvoorbeeld welke soort je het meest ligt. Qua verzorging en aanschaf kan men zich nu uitstekend orienteren op het internet. Toen wij een jaar of 8 geleden begonnen was er nauwelijks iets op internet te vinden. Dat is nu toch wel heel anders.



oranjekuif
Oud Lid
Posts :464

Oud Lid
2005-02-22 - 23:15:02

Dit bericht is 1 keer gewijzigd

Elfje ,dank je,vond het zo Dwingend overkomen!

Het is ook geen kwestie,van beginnende liefhebbers iets wel of niet willen leren,
maar de keuze tussen liefhebber van vogels, en de kweker van geld iets willen leren

(met het laatste heb ik veel problemen,dus is het voor mij moeilijk omwink ;) te reageren)


Lennart
Oud Lid
Posts :721

Oud Lid
2005-02-22 - 23:19:48

Hoi Oranje kuif,

Ik snap helemaal wat je bedoeld en ben er ook in grote lijnen mee eens!
Het is natuurlijk van de zotte dat een tiener of oudere starter al begint met een koppel van € 1500 of meer terwijl hij misschien nog nooit een parkiet of een kanarie in een kooitje gehad heeft.
Ook ga ik heel ver met je mee dat de achterliggende gedachte van veel jongeren/starters is: ff snel geld maken!!! 80 % van deze mensen denkt tegenwoordig zo! En dat kan ook niet anders gezien wat ze meemaken op straat, school en wat ze voor gehouden wordt op de tv....want daar gebeurt het allemaal namelijk wel!
En de oorzaak is:
de schijnweelde waar ze in leven!

Ze vergeten dat velen die in een redelijke welstand leven daar vaak, veel en hard voor gewerkt heeft!
En niet iedereen wint nu eenmaal de lotto van een paar miljoen...al laten ze dat wel zo voordoen!

Ook vergeten ze dat wij vogelliefhebbers vaak meer dan 20 jaar ervaring hebben opgebouwd op het gebied van kweken en dat dat gepaart ging met zweet, bloed en tranen en het was idd vaker vallen dan opstaan. Ze vergeten ook dat de meeste goede kwekers van dit moment gigantische bedragen in hun hobby steken en hebben gestoken...het enige wat zij nu horen zijn de gigantische prijzen die soms voor een vogel wordt neergelegd...en ja, als je dan niet beter weet wordt het al gauw een teleurstelling!

Ik wil hier niet badinerend doen ten opzichte van jongeren/starters, want er zijn er natuurlijk wel degelijk die wel met de goede bedoelingen aan deze hobby beginnen, maar die pik je er zo tussen uit en ik geef die naar eer en geweten antwoord op hun vragen en/of problemen, zover ik daar een antwoord op weet!
Neemt niet weg dat "wij" moeten zien te voorkomen dat we niet arrogant moeten zijn of worden, want wie zijn wij dan wel om over deze startende "flitsende" jongeren/starters een oordeel te moeten hebben.

Je ziet: ik heb het alleen nog maar over de mensen!
Over de vogels en de ellende die de dieren wordt aangedaan door dit soort jonge starters wil ik dan ook niet eens praten! De praktijk zegt genoeg!

Begrijp me goed...Ik heb geen hekel aan jongeren, ga ook dagelijks met ze om, vandaar dat ik weet wat ze veel en vaak bezighoudt.
En een gewaarschuwd mens telt nu éénmaal voor tw....JUIST!

Lennart wink ;)


oranjekuif
Oud Lid
Posts :464

Oud Lid
2005-02-22 - 23:31:24

Dit bericht is 2 keer gewijzigd

Waarschijnlijk weten jullie(reacties op het forum)dat de toekomstige verkoop van eventuele jonge vaak de basis is van de aangeschafte soort



mvg renewink ;)



Hawkeye_NL
Oud Lid
Posts :1918

Oud Lid
2005-02-23 - 01:45:19

Deels ben ik eens deze stelling. Ik denk alleen dat demotiveren een averechts effect zal hebben. Mijn persoonlijke gedachte is dat juist dat onderbouwt motiveren beter is voor zowel de nieuwe vogeleigenaren en kwekers als ook voor de dieren met wie ze gaan werken. De meeste problemen die jullie noemen kwamen voort uit het gemis van informatie en ervaringen van anderen. Doordat er maar 1 of 2 mensen zijn geweest die jullie mooie verhalen voorschotelden waardoor jullie de keuzes hebben gemaakt die jullie maakten en waardoor het volgens jullie dus verkeerd is gegaan. Nu echter is er veel meer informatie en ervaring, namelijk die van ons jullie. Er zijn nu veel meer mensen die hun ervaring delen en erover vertellen. En juist nu horen we ook regelmatig waar en waarom het fout ging bij hen die voor ons gingen. Dat is een natuurlijk leerproces van ons als mens. Door onze ervaringen ruimschoots te delen zonder het aan te dikken of af te zwakken kunnen wij de nieuwen in deze hobby leren hoe ze het beter kunnen doen dan wijzelf. Dat is op langere termijn volgens mij een veel betere manier voor ons mensen en voor de dieren.

Erwin


wiechmann
Website Member
Posts :944

Website Member
2005-02-23 - 09:17:28

ik ben 3 jaar geleden begonnen ik had al wel 3 papegaaien in huis en kreeg meer tijd om het verder uit te breiden ik hen toen 1 koppel rose en koppel goffini's met de hand grootgebracht en toen ze 16 weken waren in de voilere gezet [het koppel rose's heeft nu eieren voor de eerste keer]
daarna een koppel blauw gele ara's gekocht van 4 jaar daar vorige jaar mijn eerst zelf gekweekte jongen uit gehaald .toen ben ik verhuist en is de hobby uit zijn klauwen gelopen ben ik eerst div soorten gaan kopen om te kijken wat ik zelg het leukste vond .[ben toen ook div malen belazerd door div kwekers ]is ook mijn eigen schuld natuurlijk maar daar leer je alleen maar van ben vorig jaar gaan denken met welke soorten ik echt verder wilde en de rest heb ik toen verkocht en de soorten die wel verder wilde hebben terug gekocht ik ben door verschilende personen in het begin goed geholpen om mijn hobby nu lekker van te kunnen genieten en dat doet ik ieder dag weer.
als beginenling kun je veel leren via internet maar de boeken die in de handel zijn.zijn bijna allemaal veel te oud zijn meestal boeken uit de jaren 80 .
en waarom ben ik niet met de goedkoopste begonnen heel invoudig daar vind ik geen ruk aan ik ben een papegaaien liefhebber en geen parkieten liefhebber waarom zal je dan met parkieten beginnen.
van kleins af aan ben ik er door aangetroken mijn eerste heb ik ook gekocht toen ik 17 was en die heb ik nog steeds ik ben nu 46.
ik hoop mijn hobby nog heel lang uit te kunnen voeren .



Pagina : 1 2 3 4 5 6
volgende >>>

Plaats een reactie



Er zijn in totaal 208 bezoekers op de site, waarvan 2 leden.

Aantal mensen in chat: 1
attie11,
Copyright 1998-2022,
Laatste update: 31 oktober 2022
e-mail: info@vogelarena.com
kinderopvang in Enschede