Vogelarena

Log In
 


Gebruikersnaam

Paswoord

Onthouden

Paswoord vergeten

Schrijf mij in!

 

 

 

 

 

 

 

   
Inhoud
   

   
Zoeken
 
   
 
   
VogelArena.com
 

E-mail


   
Reclame
 





   




Forums Home > De kroeg > Hoogpathogene vogelgriep H5N8 in Duitsland Moderators
agabird


Om een bericht te kunnen posten moet u ingeschreven zijn schrijf in.
Als U al lid bent log hier in.

Pagina : 1 2 3 4 5 6
volgende >>>


Auteur Onderwerp : Hoogpathogene vogelgriep H5N8 in Duitsland
henkdelaat
Website Member
Posts :1328

Website Member
2016-11-09 - 12:33:45 send message to henkdelaat

In de noordelijke Duitse deelstaat Sleeswijk-Holstein heerst hoogpathogene vogelgriep type H5N8 onder wilde watervogels.
Het nationale referentielaboratorium (het Friedrich-Löffler-Institut) heeft dat dinsdagmiddag bevestigd. Bij de meren van Plön zijn ruim 100 dode watervogels aangetroffen, waaronder kuifeenden, meerkoeten, meeuwen, ganzen en zwanen. Voor pluimvee in de deelstaat geldt per direct een ophokplicht.

Maatregelen na ‘zorgwekkende’ uitbraak

Landbouwminister Robert Habeck van Sleeswijk-Holstein noemt het zorgwekkend dat het virus zo massief de kop op blijkt te hebben gestoken onder de watervogelpopulatie. De autoriteiten hebben na de bevestiging direct beperkende maatregelen voor het verkeer met commercieel pluimvee ingesteld. In de Kreis Plön worden gesloten gebieden van minstens 3 kilometer rond de getroffen locaties ingesteld en observatiegebieden van 7 kilometer. Hier mag geen in- en uitgaand transport met pluimvee plaatsvinden; 21 dagen in de gesloten gebieden en 15 dagen in de observatiegebieden.

In de gebieden bevinden zich volgens het ministerie zowel een aantal grote pluimveebedrijven als ook veel kleine hobbyhouders.

Ook elders in Duitsland wordt onderzocht of vogelgriep de kop heeft opgestoken, onder meer in Baden-Württemberg in het zuiden van het land.

Het ministerie van Economische Zaken in Nederland bekijkt de situatie samen met deskundigen. Als het nodig is, worden er maatregelen genomen.

Ook in Polen en Hongarije H5N8

Ook Polen maakt dinsdag melding van H5N8 bij wilde vogels. In het noordwesten van Polen – hemelsbreed zo’n 30 kilometer van de Duitse grens – is bij 5 eend-achtigen en een meeuw hoogpathogene vogelgriep van het type H5N8 gevonden.

De meldingen volgen op eerdere berichtgeving vanuit Hongarije. Daar werd vorige week een kalkoenbedrijf geruimd vanwege hoogpathogene vogelgriep van het type H5N8 en werd het virus een week eerder ook al bij een wilde vogel aangetroffen.

bron en kaart: boerderij.nl


rupicola
Website Member
Posts :1712

Website Member
2016-11-09 - 23:36:17 send message to rupicola

Tja, je zou zeggen: daar gaan we weer!

bedankt voor de melding.
Heb het bericht elders ook nog even uitgezet.


P.Rooth
Website Member
Posts :2797

Website Member
2016-11-10 - 21:35:09 send message to P.Rooth

En in Noord Holland ophok plicht en afschermen is in heel nederland van kracht . Hobbyisten wordt verzocht kippen binnen te houden en hoger plan voor hygiëne wat toch normaal zou behoren te zijn


robbunschoten
Website Member
Posts :117

Website Member
2016-11-10 - 21:43:21 send message to robbunschoten

en nu wat te denken over de tt die nog komen , het zal wel weer spannend worden ,of zal het wel meevallen?? is hier al een kijk op .,


rupicola
Website Member
Posts :1712

Website Member
2016-11-11 - 15:20:39 send message to rupicola

En in media en Den Haag steeds maar blijven volhouden dat de oorzaak/schuld ligt bij de trekvogels! Deze trekvogels lopen de infectie echter wel ergens op natuurlijk!
Je hoort er vrijwel nooit over, maar wat te denken van uitermate ongelukkige combinaties van natuurgebieden en pluimvee industrie, zoals bijvoorbeeld in Duitsland.
Enorme aantallen watervogels zoeken hun voedsel bij voorkeur in drassige terreinen en die zijn er volop in de zuidelijke kustgebieden van de Oostzee. Juist in die omgeving bevinden zich veel pluimveebedrijven, waarvan bekend is dat deze mest uitrijden op landerijen die vervolgens afvloeien in de kustwateren! Bij eerdere gelegenheid is (achteraf) aan het licht gekomen dat er sprake was van geïnfecteerde bedrijven in deze omgeving.
Soorten, zoals bijvoorbeeld kuifeenden, doen er tijdens de trek 4 tot 5 uur over om van Hiddensee naar het Nederlandse IJsselmeer te vliegen. Kort genoeg om een eventueel opgelopen infectie te overleven en derhalve lang genoeg om infectie vanuit de Duitse pluimvee industrie mee te nemen en hier vervolgens te bezwijken.
In het kader van risico’s van verspreiding van virologisch-bacterieel materiaal is het feitelijk ondenkbaar dat pluimveebedrijven juist in dergelijk gebieden, dat nota bene al eeuwenlang door honderdduizenden trekvogels wordt benut, zijn gesitueerd. Echt te bizar voor woorden!

Daarnaast valt op dat overheidsmaatregelen, zoals ophokplicht voor commercieel en/of hobbymatig gehouden vogels en ruimingen per jaar nogal verschillen.
Natte vingerwerk?
Acteren voor het plaatje naar buiten?


P.Rooth
Website Member
Posts :2797

Website Member
2016-11-11 - 15:27:16 send message to P.Rooth

Ik kon het niet beter vertellen Rupicola zie ook dat kuikenmest van bedrijven waar enorme hoeveelheden dooie kuikens van afgevoerd worden 'gewoon' uitgereden wordt over de stank hoeven we het niet eens te hebben maar als je kadavers op die landerijen vind mag je wel stellen dat ziektes die nu weer te kop opsteken veroorzaakt wordt door die verderfelijke kuikenmesterijen .


rupicola
Website Member
Posts :1712

Website Member
2016-11-11 - 22:11:58 send message to rupicola

Dit bericht is 1 keer gewijzigd

Ergens klopt er toch echt iets niet!

Als er een besmetting op een bedrijf wordt vastgesteld wordt dat betreffende bedrijf -en niet zelden de bedrijven in de directe omgeving daarvan- geruimd en in de wijde omgeving een vervoersverbod ingesteld.

In de huidige situatie dobberen kadavers van besmette vogels rond op open water en spoelen aan op recreatiestranden . . . . . en nu komt de overheid naast een ophokplicht voor commercieel gehouden pluimvee slechts met een oproep aan het publiek om de hond aan de lijn te houden en de kadavers niet aan te raken! (???)
Ik begrijp er in ieder geval HE-LE-MAAL niets meer van.


dundieje
Website Member
Posts :234

Website Member
2016-11-12 - 08:50:03 send message to dundieje

Ook een overheid moet roeien met de riemen die ze hebben.
het advies is om honden aan de riem te houden en de kadavers niet aan te raken, kan je toch niet als slecht advies vinden?

het lijkt me toch ook niet wenselijk dat er in een straal van 5 km een ophokplicht komt voor elk levend wezen wat zich daar binnen bevind.




rupicola
Website Member
Posts :1712

Website Member
2016-11-12 - 13:15:22 send message to rupicola

Dit bericht is 1 keer gewijzigd

Het betreffende advies is door mij nergens als slecht gekwalificeerd, ik constateer slechts inconsequent beleid en ongefundeerde aanwijzingen aangaande de schuldvraag c.q. de oorzakelijk van van het vogelgriepverhaal, waarbij (dit keer wel consequent) steeds de trekvogels als oorzaak worden aangewezen en de hoog geconcentreerde pluimvee industrie uit de wind wordt gehouden.

Dat gegeven zorgt voor nogal wat vraagtekens.


P.Rooth
Website Member
Posts :2797

Website Member
2016-11-12 - 22:14:55 send message to P.Rooth

belangenverstrengeling lijkt het


hookbill
Website Member
Posts :108

Website Member
2016-11-13 - 11:27:38 send message to hookbill

Rupicola, verklaar mij dan eens hoe het komt:
Alleen trekvogels nu besmet zijn en bijvoorbeeld geen fazanten,
Mest wordt uitgereden in het voorjaar, waarom zijn er echter alleen uitbraken in de herfst?


rupicola
Website Member
Posts :1712

Website Member
2016-11-13 - 13:44:17 send message to rupicola

Dit bericht is 1 keer gewijzigd

In antwoord op je eerste vraag verwijs ik naar de zoekfunctie van deze site en talloze keren dat ik heb geschreven over de categorie vogels die wel- en vooral ook de categorie vogels die niet gevoelig zijn voor vogelgriep.

Voor wat betreft je tweede vraag kan ik je melden dat mest bepaald niet uitsluitend in het voorjaar wordt uitgereden.
Voor wat betreft pluimveebedrijven geldt een zekere cyclus van een aantal weken (bijv. opfok slachtkuikens)
Als het pluimvee naar de slachterij gaat wordt het bedrijf uitgemest alvorens de nieuwe lading kuikens wordt aangeleverd. Dat organische materiaal moet ook ergens naar toe. voor zover niet uitgereden wordt het met vrachtwagens afgevoerd. Wel eens gezien hoe dat gaat?

In het door mij aangehaalde gebied liggen overigens de dode kuikens e.d. gewoon in het veld. Dat is simpelweg geconstateerd en vormt op die schaal en in dergelijke gebieden hoe dan ook een onverantwoord risico.

Verder heb ik in het verleden ook hier wel eens melding gemaakt van het gesleep met bio-organisch materiaal. Ons wordt voorgehouden dat de inzet van biomassa een 'schone' energiebron betreft en dat we tegelijk mooi van veel organisch afval afkomen.
In de praktijk hebben we een tekort aan biomassa waardoor er dus sprake is van gesleept met bio-organisch materiaal, letterlijk over de hele wereld. Er worden zelfs bossen voor gerooid!
Dat materiaal wordt verscheept en vervolgens over land vervoer met vrachtwagens. Wel eens gezien hoe dat gaat?
Er worden allerlei kleinere en grotere hoeveelheden verspreid over o.a. ons wegennet.
Dat wegennet wordt ook gebruikt door allerlei leveranciers aan bioindustrie.
Het gaat me te ver om hier in detail uit te weiden over transmissieroutes van pathogenen, maar het is wel degelijk een potentiele route.

Tenslotte merk ik nog even op dat vogelgriep zich niet beperkt tot uitsluitend het najaar.


P.Rooth
Website Member
Posts :2797

Website Member
2016-11-13 - 22:12:25 send message to P.Rooth

Hookbil hoe kom je op het idee dat met name kuikenmest in het voorjaar wordt uitgereden ?

Woon landelijk en mest wordt uitgereden zodra er een perceel vrij is of als ze er het najaar mest uitgereden hebben dit ff 'dunnetjes' overdoen vlak voor er aardappelen e.d gepoot gezaaid of geplant wordt .

Dus de aardappelen eruit en gelijk onder de kippestront jagen komt er wat in sloten , Ach wat maakt dat uit zakt wel naar de bodem of er is na verloop van tijd een uitbraak van botulisme , de enkele keer dat in het voorjaar stront uitgereden is vele malen minder dan zomer , najaar en winter


rupicola
Website Member
Posts :1712

Website Member
2016-11-15 - 11:35:47 send message to rupicola

Aanvullende maatregelen vogelgriep

Nieuwsbericht | 14-11-2016 | 19:51


Staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken neemt aanvullende maatregelen om de verspreiding van vogelgriep tegen te gaan en het risico op besmetting van pluimveebedrijven te beperken. Vanaf vandaag geldt een aangescherpte bezoekersregeling voor pluimveebedrijven. Dit betekent dat de stallen niet door buitenstaanders bezocht mogen worden, met uitzondering van bijvoorbeeld een dierenarts. Daarnaast moeten kinderboerderijen, dierentuinen en houders van hobby-vogels er voor zorgen dat bezoekers niet in contact komen met de gehouden vogels.

Verder heeft de staatssecretaris een verbod ingesteld op het tentoonstellen van sierpluimvee en watervogels. Ook geldt er een verbod op de jacht op watervogels en op jachtactiviteiten waarbij watervogels verstoord worden.


Bron: Rijksoverheid.nl


P.Rooth
Website Member
Posts :2797

Website Member
2016-11-26 - 20:41:32 send message to P.Rooth

En het vogelgriepvirus is vastgesteld op een bedrijf in Flevoland net gelezen in de Telegraaf

BIDDINGHUIZEN - In Biddinghuizen (gemeente Dronten) is bij een bedrijf met eenden vogelgriep (H5) vastgesteld. Om verspreiding van het virus te voorkomen, wordt het bedrijf geruimd, meldt het ministerie van Economische Zaken zaterdag.

Het bedrijf heeft ook vestigingen in Hierden en in Ermelo. Deze locaties worden uit voorzorg ook geruimd. In totaal gaat het om circa 180.000 vleeseenden.

Daarnaast wordt het pluimvee van een ander bedrijf met 10.000 eenden preventief gedood, omdat deze in een straal van één kilometer ligt van het besmette bedrijf in Biddinghuizen. De ruimingen wordt uitgevoerd door de de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).


rupicola
Website Member
Posts :1712

Website Member
2016-11-27 - 12:30:15 send message to rupicola

Dit bericht is 1 keer gewijzigd

en opnieuw vraagtekens omtrent de oorzaak/bron van infectie.


Er geldt al bijna 3 weken een ophokplicht en TOCH raakt er weer een 'als zodanig afgeschermd' bedrijf besmet!
Het wordt steeds moeilijker om te geloven dat trekvogels/watervogels de bron vormen.
Gezien het gegeven dat dode/besmette watervogels nogal eens worden aangetroffen in wateren, waar pluimvee bedrijven verdacht dicht bij zijn gesitueerd, lijkt het er steeds meer op dat het omgekeerde het geval is.
Het is dan ook de gelegitimeerde vraag in welke mate die bedrijven eigenlijk zijn afgeschermd om te voorkomen dat eventuele besmette biomassa in het milieu terecht kan komen!



Op de bedrijven die nu geruimd zijn zaten 190.000 eenden geconcentreerd!!!
Het spreekt voor zich dat de kans op infecties bij dit soort aantallen evenredig enorm is.

Als je dit soort zaken leest vraag je je bovendien af waar die hele discussie omtrent positieflijsten nog over gaat!



Pagina : 1 2 3 4 5 6
volgende >>>

Plaats een reactie



Er zijn in totaal 174 bezoekers op de site, waarvan 7 leden.

Aantal mensen in chat: 1
attie11,
Copyright 1998-2022,
Laatste update: 31 oktober 2022
e-mail: info@vogelarena.com
kinderopvang in Enschede