Vogelarena

Log In
 


Gebruikersnaam

Paswoord

Onthouden

Paswoord vergeten

Schrijf mij in!

 

 

 

 

 

 

 

   
Inhoud
   

   
Zoeken
 
   
 
   
VogelArena.com
 

E-mail


   
Reclame
 





   




Forums Home > Kweek en verzorging. > wat te doen zieke vogel Moderators
agabird


Om een bericht te kunnen posten moet u ingeschreven zijn schrijf in.
Als U al lid bent log hier in.

Pagina : 1


Auteur Onderwerp : wat te doen zieke vogel
oranjekuif
Oud Lid
Posts :464

Oud Lid
2004-12-01 - 00:27:03

Er wordt nog al divers gedacht over hoe om te gaan met zieke vogel--ziekenkooi of beter van niet(stress)
---dierenarts of zelfmedicatie--
Graag zou ik hierover de mening van forumleden/liefhebbers weten,puur om er met zijn alle wijzer van te worden!
Ik zelf plaats nooit(meer)vogels in ziekenkooi,daar volgens mij de warmte niet goed kan maken,wat de vogels door extra stress wordt aangedaan.mijn voorkeur gaat uit naar ;binnenverblijf flink verwarmen(kachel,warmtelamp)maar vogel bij partner/s in vertrouwde omgeving laten.
graag meningen,betrefd dit onderwerp
mvg rene


tonnl
Website Member
Posts :3032

Website Member
2004-12-01 - 01:31:47

Mijn methode is al jaren warmte en niets meer dan dat. Eevn warm zetten in een klein donker kooitje en de vogel kan alle energie gebruiken om zelf beter te worden.
Pas nog een goudbuikpopje gered op die manier. Na 2 dagen weer naar buiten ('smorgens) en het gaat weer prima met haar.
Ik gebruik geen medicijnen simpelweg omdat de diagnose stellen vaak onmogelijk is. Preventief maar wat kuren doe ik niet aan. Ik probeer de vogels zoveel mogelijk weerstand te geven door goede voeding.

Groeten, Ton.


parkietenpeter
Website Member
Posts :4054

Website Member
2004-12-01 - 08:30:02

Het is tot nu eigenlijk altijd voorgesteld om een zieke vogel af te zonderen ivm meerdere reden;
1) Je kunt de ziekte gericht behandelen.
2) Je voorkomt besmetting van andere vogels.

Nu zijn hier inderdaad vraagtekens bij te plaatsen omdat we de laatste tijd vaker gelezen hebben dat vogels met een gezondheidsverklaring weldegelijk drgaer van een ziekte kunnen zijn die veel later pas uitkomt.
Hiervoor zou het dan inderdaad beter zijn alle vogels te behandelen. Ik weet dat bij kromsnavels met name neophema's het zo is dat als je constateert, de ziekte al gevorderd is. Je mag er dan beslist vanuit gaan dat de rest of ook al besmet is of genoeg weerstand heeft opgebouwd.

Als je op tijd bij de zieke vogel bent kan het dus best zo zijn dat de rest nog 'te redden' is.

Zelf behandel ik de vogels in het hok. Met een enkele uitzondering wanneer het om bijv. diaree gaat o.i.d.

Groetjes
wink ;) Peter


johanblok
Website Member
Posts :1971

Website Member
2004-12-01 - 10:09:29

Ook ik laat koppels bij ziekte of verdenkingen bij elkaar. Losse vogels die min of meer toevallig bij elkaar zitten, of bij vermoeden dat ze bij de voerbak verdrongen worden, haal ik wel uit elkaar. Een losse maracana, broodmager en uiterst suf, heeft het ooit gered nadat ik haar diverse weken binnen in een lege slaapkamer in een tt-kooi met een infraroodlamp heb verwarmd.
Ik geloof nog in zelfmedicatie nog in het bezoek aan een dierenarts. Bij zelfmedicatie is elke diagnose afwezig, het geven van bijvoorbeeld baytrill heeft alleen zin bij een goede diagnose, en kan bepaalde ziektes juist bevorderen (bovendien wordt snel de verkeerde dosering gegeven).
Mijn ervaring is dat ook de dierenarts nauwelijks in staat is een juiste diagnose te stellen, en als de diagnose wel gesteld wordt, kan er over het algemeen weinig aangedaan worden. Sommige artsen willen dan gelijk je hele bestand behandelen, zonder te weten of deze daar echt aan leiden, onnodig behandelen brengt ook risico's met zich mee. Als de diagnose al gesteld kan worden, dan kunnen de meeste kwalen nog niet gericht behandeld worden.
Ik heb meegemaakt dat een dierenarts rontgenfoto's maakt van mijn vogel om te concluderen dat de nieren niet deugen waar toch geen barst aan gedaan kan worden. Het ergst van alles is dat de vogel is gestikt tijdens de narcose dankzij een fout van de arts. Bij een vogel met legnood heb ik ooit een ei laten verwijderen: operatie geslaagd, vogeltje dood. De hechtingen waren uitermate slordig en bijzonder groot alsof een kleuter zijn knuffelbeer gerepareerd heeft. Mijn bernersennenhond is ooit geopereerd en dat was een stuk verfijnder, en was ook zeer professioneel uitgevoerd. Ook endoscopie heeft bij mij tot een dode vogel geleid. Chirurgie, ook door gespecialiseerde vogelartsen, is ook maar een hobby die ze erbij doen, een hoop geld in het laatje brengt, maar met net zoveel kans op goed resultaat door mijn zoontje van 2 uitgevoerd kan worden.


Ramon
Website Member
Posts :476

Website Member
2004-12-01 - 10:37:16

Hier heb ik niets meer aan toe te voegen. Ik denk er precies zo over.

Ben


KeesdeJongh
Website Member
Posts :264

Website Member
2004-12-01 - 20:06:07

Beste medevogelliefhebber,

Ook ik heb de voorkeur wanneer een vogel ziek is deze zoveel mogelijk in zijn/ haar eigen omgeving te laten, mits de omgeving temperatuur dit toestaat, kleinere soorten zou ik wel in een warmte of ziekenkooi plaatsen.
Dat veel vogels sterven wanneer deze eenmaal ziek zijn ligt volgens mij voor een groot deel aan het feit dat we te laat in de gaten hebben dat hij/zij ziek is, vaak is een vogel al een paar dagen hiervoor niet helemaal in orde zonder dat we dit opgemerkt hebben.
Het is daarom erg belangrijk om je vogels goed te observeren.
Belangrijk bij het observeren is dat je dit kunt doen zonder dat de vogels dit in de gaten hebben, dit is belangrijk omdat de vogels zich anders gaan gedragen wanneer ze zich bekeken voelen , dit is natuurlijk gedrag veroorzaakt doordat roofdieren bij voorkeur gemakkelijke te vangen prooidieren pakken.
Zo ga ik altijd voordat ik mijn vogels werkelijk voer door mijn voergang zonder de verlichting aan te doen, ik kan dan ongestoord langs al mijn volières’s zonder dat de vogels mij zien, in de deuren heb ik kleine ruitjes zitten waardoor ik ongestoord mijn vogels kan bekijken.
Doordat ik mijn vogels goed meen te kennen valt ongewoon gedrag al snel op, ook hun onderlinge verhoudingen zijn dan goed te zien.
Na het voeren herhaal ik dit nogmaals,je kunt dan ook meteen zien of ze gaan eten.
Ik zal niet beweren dat hierdoor alle zieke vogels te redden zijn, met name bij de kleinere soorten is het vaak na een paar uur al gebeurd, maar met name bij de wat grotere soorten heb je vaak toch wat meer tijd en er zijn toch wel een aantal vogels die door snel optreden gered kunnen worden.
Ook erg belangrijk is een om een goede eigen huisapotheek bij de hand te hebben, in tegenstelling tot de mening die enkele liefhebbers hiervoor mij schreven meen ik dat je met wat ervaring en met goed observeren wel een aantal symptomen kunt herkenen.
Dit is met name belangrijk omdat het vaak lijkt dat vogels juist in het weekend ziek lijken te worden, ik zeg met name lijkt, de meeste van ons zijn in het weekend vrij en hebben meer tijd voor hun vogels, en zien dan dingen die we door de week niet waargenomen hadden.
Een goed contact met een in vogels gespecialiseerde dierenarts is ook een bittere noodzaak, vraag naar de ervaringen van andere liefhebbers welke dierenarts zei raadplegen bij ziekte en hoe hun ervaring hierbij is.
Een goede dierenarts kan je ook adviseren welke middelen je in je huisapotheek moet hebben in geval van nood en welke middelen niet.
Met het seksen heb ik gelukkig enkel positieve ervaring, ik heb zelf een behoorlijk aantal parkieten en papegaaien en ara’s met behulp van de endoscoop laten seksen en heb ondanks dat er een klein risico is bij het onder narcose brengen er nog nooit een verloren, ik let er wel goed op dat de vogels die ik laat seksen 100% gezond zijn, bij twijfel wacht ik daarom liever een paar weken, ik ben dan ook van mening als dit door een kundig dierenarts gedaan wordt de risico’s binnen de perken blijven.
Als je het risico toch niet wilt lopen is de DNA( b.v. via Gendika) methode natuurlijk nog veiliger, je stuurt enkele borstveertjes op in de speciaal hiervoor aan te vragen zakjes en enkele dagen later weet je de uitslag.

Veel succes met je vogels.

Met vriendelijke groeten,

Kees de Jongh




oranjekuif
Oud Lid
Posts :464

Oud Lid
2004-12-01 - 20:50:42

Behalve de normale symptomen(lusteloos,bolzitten,vermageren)vind ik ook ontlasting een goede indicatie voor het ontdekken van eventuele kwalen.
Hebben andere nog andere zaken waar ze opletten?

P.S wat zou er in iedere thuisapotheek voorradig moeten zijn?Ikzelf vind zo wie zo wondlijm(dichtlijmen van bloederige wondjes)en een nagel/snavelschaar(goede)


dooren
Website Member
Posts :2443

Website Member
2004-12-01 - 21:37:38

Moet eerlijkheidshalve zeggen als je zeer lang dezelfde soort vogels houdt je toch wel een goede kijk op ziektes krijgt welke van toepassing zijn op je eigen vogels. Elke vogel soort heeft namelijk vaak zijn eigen soort ziektes. Mijn loris moeten elke jaar gekuurd worden tegen flagelaten, doe je dat niet dan komt onherroepelijk de ziekte vroeg of laat voor de dag en dan verlies je een paar vogels. Dus dan maar een kuurtje zodat het niet gebeurd. Andere ziekten zijn juist te voorkomen door preventie e.d. Zelf ben ik groot voorstander van een goede ziekekooi, hiermee heb ik vele vogels gered en heeft deze investering zich terug verdiend. Van dierenartsen kan ik zeggen dat niet elke dierenarts een vogelarts is. Gelukkig zijn er in nederland toch wel enkele goede, alleen zij kunnen geen wonderen verrichten als de vogel te laat wordt aangeboden. De meeste kansen van herstel liggen toch altijd in de beginfase van de ziekte. Helaas zijn vogels meesters in het verbergen van ziektes zodat deze in een laat stadium worden opgemerkt. (in de natuur is een vogel gebaat om zolang mogelijk hun gebrek te verbergen tov roofvogels e.d.)Een goede dagelijkse observatie van gedrag en activiteit kunnen kunnen vogellevens redden.
groet gert



Jacqueline
Website Member
Posts :1216

Website Member
2004-12-01 - 21:51:05

happy :)

Het observeren is een eerste vereiste om tijdig te kunnen ingrijpen.
Wij doen dat door middel van video/bewakings camera's.
Dat de vogels zich dan totaal niet bewust zijn van spiedende ogen geeft ook wel mooie beelden.
Even afkloppen nok nok, hebben alleen nog maar een arts nodig gehad voor het bepalen van geslacht.
En gezien we eigelijk op de grens van belgie wonen 25 meter er vanaf.
Hebben we geen ervaring met nederlandse artsen maar met een arts uit Schoten bij vele in brabant en zeeland wel bekend.
En we hebben geen klachten over deze arts.

wink ;)

Peter.


johanblok
Website Member
Posts :1971

Website Member
2004-12-02 - 11:29:38

Goede observatie is inderdaad uitermate belangrijk, maar de symptomen van verschillende ziektes zijn meestal vrijwel hetzelfde (tenzij we het hebben over een gevorderd stadium met betrekking tot bepaalde ziektes). Mijn conclusie uit ervaring met verschillende in vogels gespecialiseerde dierenartsen en het lezen van (wetenschappelijke) handboeken is dat er slechts weinig zinvolle en verantwoorde therapien voor vogels bestaan en dat deze dierenartsen dus vaak maar een slag in de lucht slaan.
De beste behandeling van ziektes is daarom het verbeteren van alle omstandigheden wat alleen kan bij een zeer zorgvuldige observatie van het gedrag van de vogels.



Pagina : 1

Plaats een reactie



Er zijn in totaal 183 bezoekers op de site, waarvan 4 leden.

Aantal mensen in chat: 1
attie11,
Copyright 1998-2022,
Laatste update: 31 oktober 2022
e-mail: info@vogelarena.com
kinderopvang in Enschede