Vogelarena

Log In
 


Gebruikersnaam

Paswoord

Onthouden

Paswoord vergeten

Schrijf mij in!

 

 

 

 

 

 

 

   
Inhoud
   

   
Zoeken
 
   
 
   
VogelArena.com
 

E-mail


   
Reclame
 





   




Forums Home > Kweek en verzorging. > tips gevraagd door nieuwe liefhebber Moderators
agabird


Om een bericht te kunnen posten moet u ingeschreven zijn schrijf in.
Als U al lid bent log hier in.

Pagina : 1


Auteur Onderwerp : tips gevraagd door nieuwe liefhebber
stevens jurgen
Website Member
Posts :6

Website Member
2013-08-15 - 22:16:40 send message to stevens jurgen

ik ben nieuw op dit forum maar mijn vader houd reeds jaren grote parkieten.
momenteel zit hier een koppel roodrugparkieten een opaline man tegen een oranje pastel pop (geen goede combi maar in de toekomst wil ik ze herkoppelen tegen een betere partner)
ik heb enkele vragen namelijk de volgende.
ik wil in de toekomst kistkooien bouwen van 1 meter 25 lang op 50 cm diep en 50 cm hoog deze zou ik bouwen uit betonplex platen daardoor krijg ik 4 van die kooien boven elkaar en zo zou ik er 2 willen bouwen om zo dus 8 kistkooien te hebben.
ik zou ze willen bouwen met op 80 cm de mogelijkheid tot het inbrengen van een schuif daardoor heb ik dan nog een vak van 45 cm dit wil ik zo doen om eventueel ofwel een eerste kweek van jonge roodruggen af te zonderen van de ouders of om een man te scheiden van een vrouw moest dit nodig zijn (dit had ik dit jaar voor de man liet de vrouw niet uit de blok en ze vermagerde daardoor sterk en als ze zich er uit waagde takelde hij ze toe).
deze kooien zou ik aan de binnenzijde wit willen verven om een mooi contrast te vormen met kleuren van de vogels.
NU IS MIJN VOORNAAMSTE VRAAG; zijn dit goede kooikisten en waar moet ik eventueel nog rekening mee houden ???
verder heb ik nog dan nog enkele vragen: wat kan ik in dit soort kooi kisten houden als koppel of als kleine kolonie's (dan denk ik bijvoorbeeld aan 3 koppels agapornisen samen in zo een kooi)
mijn interesse gaat dan vooral uit naar middelgrote parkieten
zoals roodrugeen,bourken,eventueel rosella's ?enz en naar dwergpapagaaien zoals de agapornisen maar andere voorstellen zijn ook welkom.
verder vind ik bonte boertjes ook wel geweldige beestjes maar of dit kan in dit soort kooien is voor mij een vraag waarop jullie mij misschien raad kunnen geven.
DUS AARZEL NIET EN VUUR AL DIE GOEDE RAAD MAAR AFhappy :)


arjandaf
Website Member
Posts :980

Website Member
2013-08-15 - 22:30:43 send message to arjandaf

euhm qua maten en redenen om af te zonderen ( te scheiden van elkaar) zit je goed hoor. zou zelf alleen geen betonplex gebruiken, is makkelijk om een bekisting van te bouwen om idd betonnen fundatie te storten maar een ellende om te lakken en als je wilt bewerken . denk dan aan schaven frezen enz splintert het als de ziekte . en je idee om bv 3 koppel agaporniden er in te huisvesten of welk soort dan ook , raad ik af . volgt meestal agressie tegen over een mindere dominante vogel met alle ellende van dien
gr en s6 : arjan


kamervoliere
Website Member
Posts :516

Website Member
2013-08-15 - 22:59:02 send message to kamervoliere

ik heb zelf ook van die kooien gemaakt 1 drie hoog en 1 van 2 hoog denk dat als je 4 hoog bouwt het loodzwaar is en idd je moet het vaak verfen voor een goede afwerking want het zuigt als een gek.als ik het overnieuw zou moeten doen dan zou ik meubelpanelen gebruiken en de binnenkant even afkitten.ik heb er zelf splendids,bourkes en catharinas in met de kweek


mreyder
Website Member
Posts :608

Website Member
2013-08-16 - 19:03:02 send message to mreyder

Ik heb zelf al zo'n 25 jaar kooien in gebruik die gemaakt zijn van witte meubelplaten (dus wit geplastificeerd). De achterwanden zijn van bruin hardboard, vind ik persoonlijk rustiger voor de vogels dan een helemaal witte kooi. De kooien zijn na 25 jaar nog steeds in prima staat. Ik heb wel van een aantal (en wil dit nog bij alle kooien doen!) de zandla doormidden gezaagd en nu dus 2 lades naast elkaar: een la van (in mijn geval 120 x 60) is gewoon te zwaar en onhandig groot. Heb nu dus 2 van 60 x 60 naast elkaar: bevalt veel beter. Heb op 1 lade op de opstaande rand die tegen de andere lade aanvalt een aluminium strip gemaakt die precies zo breed is al BEIDE opstaande randen van beide lades: zo kan er niets (doppen oid) tussen vallen. Ik vind echter een kooi van 1,20 m te klein voor roodruggen: ze worden er wel veel in gehouden en gekweekt: dat weet ik wel. Maar dan krijg je vaak de problemen die jij al omschrijft: ook vaak mannen die de jonge mannen beschadigen na het uitvliegen. Mijn roodruggen zitten in vluchten van 3 m lang: heb nooit last van dergelijke problemen. Ik zou dis in zulke kooien geen roodruggen houden. Ze zijn wel heel geschikt voor Agaporniden, Catharina's, Aymara's, Citroenparkieten (heb ze zelf gehad: super-leuke vogels!).


stevens jurgen
Website Member
Posts :6

Website Member
2013-08-17 - 21:50:12 send message to stevens jurgen

bedankt voor de tips en reactie's maar dat betonplex zo voch zoog wist ik niet het is toch een glad materiaal?
het is wel leuk om de verschillende reactie's te zien.
maar op de vraag of ik daar bonte boeren kan houden daar zou gook nog een antwoord op hebben.


stevens jurgen
Website Member
Posts :6

Website Member
2013-08-17 - 21:53:06 send message to stevens jurgen

nog even voor de dudelijkheid met betonplex bedoel ik eigenlijk van die multiplex platen met zo een rood/bruine laklaag


Karel
Website Member
Posts :6824

Website Member
2013-08-17 - 22:16:34 send message to Karel

Betonplex zuigt totaal geen vocht. Dat is dan ook de reden dat het voor bekisting gebruikt wordt. De storter wil echt het betonwater niet verliezen aan het hout!


Eelke
Website Member
Posts :144

Website Member
2013-08-18 - 12:23:52 send message to Eelke

Dit bericht is 1 keer gewijzigd



stevens jurgen
Website Member
Posts :6

Website Member
2013-08-18 - 20:21:48 send message to stevens jurgen

Dit bericht is 1 keer gewijzigd

ik ben nog even aan het zoeken geweest naar mogelijkheden voor mijn kooien zowel wat ik moet doen qua maat van de kooien als qua wat ik zou houden .
DUS VOORSTELLEN VAN TE HOUDEN PARKIETEN IN KISTKOOIEN LAAT HET VOORAL WETEN.
splendid's lijken mij ook wel interesant ??
liefst zou ik wel vogels houden die niet te hard kreisen aangezien ik in een woonwijk woon.
qua maat kooien zijn de tips dus ook nog meer dan welkom ik heb plaats om de kistkooien voorzien van 2m50 breed op 2 meter hoog en die wilde ik dus verdelen in 8 kooien zoals eerder vermeld.
de juiste nutatie leer bij de huidige mutatie's zijn mij ook nog wat onduidelijk je ziet namen als aqua en ivoor allemaal mooi maar hoe vererfd dit? is daar info over te vinden op deze site? of een andere?
i.v.m tips voor eventueel te houden soorten ik ga ze onverwarmd houden in die kooien in een tuinhuis buiten met een transparant golfplastic dak maar de kooien wilde ik wel rondom isoleren en eventueel in de winter aan de voorzijde dicht maken met plexi glas misschie dat dit de tips qua te houden soorten verminderd maar zoals gezegd aarzel niet laat mij gerust alle tips weten.
ook of het nodig is om bij te verlichten en zo ja hoe ik dit best doe


X_anita_X
Website Member
Posts :76

Website Member
2013-08-18 - 21:56:28 send message to X_anita_X

als ik het zo lees dan is het de bedoeling dat de vogels er permanent in gehouden worden, mocht dat zo zijn dan vind ik de vogels die je wilt houden niet echt geschikt. bourkes/splendids zijn vlieg vogels, die doe je daar echt geen plezier mee. rossela's en roodruggen zijn te groot.

1 koppel agapornissen zou nog kunnen voor die maat kooien.

mijn Tip is: verdiep je eens in de vogels die je wilt houden en pas de kooien daar op aan (als dat mogelijk is) en anders ga voor kleinere soorten vogels. happy :)



arjandaf
Website Member
Posts :980

Website Member
2013-08-18 - 23:05:50 send message to arjandaf

er werden enkel de kleinere vogels genoemd dus...
en denk dat er verwarring is met mdf,ipv betonplex.


DirkD
Website Member
Posts :408

Website Member
2013-08-19 - 08:34:26 send message to DirkD

Uit de maten die je opgeef(2.25 x 2 x 0.6)t kan je max 4 kooien maken ipv 8 indien je hierin met neophema’s wil kweken.

Als ze in een tuinhok staan is het vrij nutteloos om plexiglas te plaatsen en te isoleren of je moet al het stof en de veren in de kooi willen houden, of dit goed is voor de vogels betwijfel ik.

Zelf heb ik quarantainehokken opgebouwd uit PVC plaat verlijmt, gevezen en afgewerkt met een PVC hoekprofiel.
Dubbele schuiven met een bodemrooster dat dmv U profieltjes boven de laden kan geschoven worden. Dubbele verwijderbare fronten en de mogelijkheid het hok in 2 te delen om te reinigen zonder dat de vogels moeten verwijderd worden.

Betonplex is duur, zwaar en donker. Ik heb het gebruikt voor de buitenhokken maar aan de binnenzijde bekleed met PVC plaat.

Mvg
Dirk


stevens jurgen
Website Member
Posts :6

Website Member
2013-08-19 - 11:51:54 send message to stevens jurgen

Dit bericht is 1 keer gewijzigd

wederom bedant voor de tips.
i.v.m de plannen om betonplex te gebruiken dit is louter omdat ik deze reeds in mijn bezit heb ik ben momenteel aan de verbouwing van ons huis bezig en ik gebruik deze momenteel on de gaten van de grote ramen te dichten,dus binnenkort heb ik deze op overschot als de ramen erin staan en ik dacht zo ze nog nuttig te gebruiken om mlijn voilieres te bouwen


stevens jurgen
Website Member
Posts :6

Website Member
2013-08-22 - 21:38:01 send message to stevens jurgen

nog even een vraagje als er nog iemand zijn kennis wil delen?
mijn huidig koppel roodruggen opaline man misschien split pastel? tegen mijn pastel opaline oranje popje zitten in een tijdelijke kooi tot ik de nieuwe dus ga bouwen en ik heb nu nog een koppel roodrugjes bij van mijn vader dus ook maar tijdelijk ondergebracht in een ruime kooi .
het nieuwe koppel is een opaline blauw mutatie man tegen een opaline pastel blauw popje.
als ik deze vogels in hun nieuwe kooien plaats en ze zouden kweken weet ik niet wat ik er mij uit kweek ,dus als iemand mij dit kan zeggen of een juiste site doorstuurd waar ik dit kan verneomen doen jullie mij een enorm plezier



Pagina : 1

Plaats een reactie



Er zijn in totaal 227 bezoekers op de site, waarvan 11 leden.

Aantal mensen in chat: 1
attie11,
Copyright 1998-2022,
Laatste update: 31 oktober 2022
e-mail: info@vogelarena.com
kinderopvang in Enschede