Vogelarena

Log In
 


Gebruikersnaam

Paswoord

Onthouden

Paswoord vergeten

Schrijf mij in!

 

 

 

 

 

 

 

   
Inhoud
   

   
Zoeken
 
   
 
   
VogelArena.com
 

E-mail


   
Reclame
 





   




Forums Home > Kweek en verzorging. > Uitdrogen eieren Moderators
agabird


Om een bericht te kunnen posten moet u ingeschreven zijn schrijf in.
Als U al lid bent log hier in.

Pagina : 1 2
<<< vorige


marti
Website Member
Posts :303

Website Member
2013-07-09 - 11:12:08 send message to marti

Daniel,

weet je zeker dat dit met de luchtvochtigheid te maken heeft? Normaal verwacht je dan pas problemen met het uitkomen omdat er te weinig vocht in het ei zit en de schaal te droog is. Dit klinkt meer alsof de eieren te koud zijn geweest.


Daniel
Website Member
Posts :3287

Website Member
2013-07-09 - 12:45:29 send message to Daniel

De poppen broeden vast en bezitten een broedvlek, wat voor mij geen reden was om te vermoeden dat de eieren te koud zijn geworden. Luchtvochtigheid was wel laag, maar misschien heb ik inderdaad te snel conclusies getrokken uit een lage luchtvochtigheid.


gerrit1950
Website Member
Posts :785

Website Member
2013-07-09 - 21:31:19 send message to gerrit1950

@ daniel: wat gaas ervoor kan wonderen doen


Fonje
Website Member
Posts :439

Website Member
2013-07-09 - 23:24:20 send message to Fonje

Persoonlijk denk ik dat omgevende luchtvochtigheid van geen enkele invloed is op het uitkomen van de eieren. Er kan geen vocht van buiten naar binnen het ei. Vocht gaat steeds naar buiten en alleen de pop bepaald dat. Hoogstens een badgelegenheid. Luchtvochtigheid is volgens de Avian medicin van belang bij het aanzetten van de kweek en de vruchtbaarheid. Maar die is verschillend van soort tot soort. Waar het zeker van belang is is in broedmachines. Hier varieert het ook van soort tot soort.
Is er iemand die een wetenschappelijk artikel kan tonen dat aangeeft dat relatieve luchtvochtigheid van invloed is op natuurbroed?

Groetjes
Peter


enkeling
Oud Lid
Posts :355

Oud Lid
2013-07-10 - 15:20:03 send message to enkeling

Dit bericht is 2 keer gewijzigd

Maar er kan wel vocht van binnen naar buiten.

Bij een lage luchtvochtigheid is de kans vochtverlies van het ei groter. Waardoor de luchtkamer groter wordt.
Dit heeft niet alleen invloed bij het uitkomen van de jongen. maar ook de periode voor dat de vogels "echt" gaan broeden. Waardoor de embryos zich niet ontwikkelen, of afsterven.
Maar is in zekere zin bij iedere vogelsoort verschillend. Dit is onder andere een van de redenen wat baden van vogels betreft tijdens de broedt.


Karel
Website Member
Posts :6824

Website Member
2013-07-10 - 16:50:02 send message to Karel

Het blijft een beetje gissen naar de oorzaak. Opvallend is evenwel dat de jongen na ca. 2 weken afsterven.

Om de werkelijke reden te achterhalen, danwel om redenen uit te sluiten, heeft het zin om tijdens het broedproces de eieren regelmatig, liefst dagelijks, even te wegen en zo de gewichtsafname te controleren.
Afhankelijk van de soort vogel neemt het gewicht van het ei van het moment van gelegd worden tot het uitkomen af met 12-15%. Deze afname verloopt vrijwel lineair, zodat na vaststelling van het aanvangsgewicht eenvoudig kan worden berekend wat het gewicht van het ei na x dagen zou moeten zijn. Maak een schema!

Als het ei op een bepaald moment lichter is dan het schema aangeeft, dan is de luchtvochtigheid te laag, waardoor er een te snelle "verdamping" plaatsvindt. Andersom kan een ei nog te zwaar zijn, als de omgeving te vochtig is.

In principe moet de vochthuishouding door de pop worden geregeld. Daartoe moet ze wel over de juiste "middelen" beschikken, zoals bijv. badwater. Soorten die echter in holle bomen broeden worden geholpen door het feit dat een boomstam vocht vasthoudt en daarmee zorgt voor een geschikte ondergrond wat vocht/verdamping betreft (sponsprincipe).
Omdat wij onze vogels laten broeden in dode boomstammen en nestkasten van plankjes, zal heet en droog weer de nestkasten sneller uit laten drogen dan in de natuur zou gebeuren met dikwandige, vaak nog levende bomen. Het is de vraag of de pop dit probleem in alle gevallen zelf kan oplossen door meer water aan te dragen(?)

Om haar het leven makkelijker te maken en risico's te verminderen lijkt me het systeem van Gerrit, met het onderhangende waterbakje een prima oplossing.

Dit evenwel pas nadat men zeker weet dat de vochthuishouding het probleem van afsterving is.



Pagina : 1 2
<<< vorige

Plaats een reactie



Er zijn in totaal 178 bezoekers op de site, waarvan 3 leden.

Aantal mensen in chat: 1
attie11,
Copyright 1998-2022,
Laatste update: 31 oktober 2022
e-mail: info@vogelarena.com
kinderopvang in Enschede