Vogelarena

Log In
 


Gebruikersnaam

Paswoord

Onthouden

Paswoord vergeten

Schrijf mij in!

 

 

 

 

 

 

 

   
Inhoud
   

   
Zoeken
 
   
 
   
VogelArena.com
 

E-mail


   
Reclame
 





   




Forums Home > Kweek en verzorging. > engelse grasparkiet Moderators
agabird


Om een bericht te kunnen posten moet u ingeschreven zijn schrijf in.
Als U al lid bent log hier in.



Rik
Oud Lid
Posts :1398

Oud Lid
2011-11-23 - 08:21:46 send message to Rik

Wel een leuke vogel om te zien! wink ;)

Maar even een domme vraag van mijn kant:
Hoe lang gaat een kweekkoppel Engelse grasparkieten dan ongeveer mee? En hoe verhoudt zich dit tot 'normale' grasparkieten?

Verder heb ik begrepen dat bij de zogenaamde bush-budgies het uitkomstpercentage van eieren een stuk lager ligt dan bij de normale soorten? Heeft dat niets met de sterkte van de vogel te maken?


Max Weijers
Website Member
Posts :253

Website Member
2011-11-23 - 10:08:22 send message to Max Weijers

het uitkomstpercentage van de bush budgies is inderdaad laag. gelukkig hebben we nu 3 stammen. en ook veel meer jongen. vorig jaar 80 jonge gekweekt.
een koppel engelse gaat ongeveer 6 jaar mee als je er elk jaar me kweekt. Er zijn natuurlijk uitzonderinge.

Max


manvan
Website Member
Posts :120

Website Member
2011-11-23 - 11:02:44 send message to manvan

hoi
ik heb een engelse man zitten
die is nu 15 jaar
mvg jan venema


Max Weijers
Website Member
Posts :253

Website Member
2011-11-23 - 18:43:12 send message to Max Weijers

Hoi manvan

misschien nog een keer goed mijn bericht lezen. als je er elk jaar me kweekt gaat hij ongeveer 6 jaar me.

Max


Rik
Oud Lid
Posts :1398

Oud Lid
2011-11-23 - 19:53:03 send message to Rik

Max,

Nog een vraagje: je schrijft dat een Engelse bijna 100x zwakker is dan een zuivere grasparkiet. Natuurlijk wat overdreven maar ik begrijp wat je bedoelt. Duidelijk.

Mijn vraag: als je met Engelsen kweekt dan zijn ze dus na ongeveer 6 jaar op. Maar als je nu met zuivere of kleine grasparkieten kweekt, die gaan toch ook niet veel langer mee lijkt mij?

Wat bedoel je precies met dat Engelsen 'zwakker' zijn?


Max Weijers
Website Member
Posts :253

Website Member
2011-11-23 - 20:27:01 send message to Max Weijers

Hallo Rik

Ik kweek zelf pas 4 jaar met zuivere dus ik weet niet hoelang die mee gaan, maar ik neem aan ook ongeveer 6 jaar.

Misschien is het ook handig dat u weet welke mutatie’s mijn opa en ik kweek, want een gewone blauwe is ook zeer sterk. Wij kweken met de volgende mutaties: lei blauw, fallow, cleartayl, antraciet, clearboddy en saddle back.
de fallow lei blauwe zijn bijzonder zwak, waarschijnlijk zijn mijn opa en ik de enigste die deze kweken. toch ben ik aan het overwegen om hier me te stoppen, de oude krijgen de jongen bijna nooit groot en al zeker niet als ik een fallow lei blauw op een fallow lei blauw zet. normaal gesproken kweek ik twee keer per jaar. een groep in de zomer en de andere groep in de winter. met de lei blauwe en fallow lei blauwe kan ik niet in de winter broeden, ook al vriest het in het hok niet. De lei blauwe bijten ook bijna niet, de kleinere ezemplaren nog wel eens maar de grotere eigenlijk nooit. Je kan sommige gewoon zonder netje vangen, omdat ze te sloom zijn. ze kunne wel snel vliegen maar hebbe niet gauw genoeg in de gaten dat ik ze wil pakken.
En dan heb ik het nog niet over de antraciet gehad. Al die specialere mutaties zijn steeds door elkaar gekweekt en zijn niet vaak genoeg terug gezet op sterkere soorten.
Dus al met al zijn de wat specialere mutaties slomere, kunne slecht tegen de kou (terwijl dit zeker geen probleem moet zijn voor grasparkieten), krijgen nooit echt grote nesten en krijgen met moeite al hun jonge groot.

Ik wil er wel nog even bij zeggen dat ik geen voorstander ben van mutaties. Als het aan mij lag had ik namelijk alle Engelse grasparkieten, agaporniden en valkparkieten weg gedaan. Ik ben namelijk een voorstander van de zuivere vogels, van de rest moet ik eigenlijk niks hebben.
Toch als iemand anders hier zijn plezier in ziet dan wil ik dat natuurlijk niet tegenhouden.

Max


Rik
Oud Lid
Posts :1398

Oud Lid
2011-11-23 - 21:07:37 send message to Rik

Da’s duidelijk Max. Bedankt voor de toelichting!

Misschien kun je proberen om de vogels sterker te krijgen door de bijzondere mutaties terug te koppelen aan de wildkleur? Persoonlijk zou ik nooit een fallow aan een fallow koppelen. Bij sommige soorten is het uitkomstpercentage van deze combinatie bijna nihil. Als je daar dan ook nog eens een zwakke lei- blauw in mixt… Ook de zwakke fallow koppelen aan de zwakke lei-blauw zou ik dan in dit geval niet doen.

Ik ga er van uit dat jij en je opa meer verstand hebben van de combinaties dan ik. Het is gewoon gevoelsmatig. Stoppen zou ik zeker niet doen. Zie het als een leuke uitdaging.


Max Weijers
Website Member
Posts :253

Website Member
2011-11-23 - 22:25:50 send message to Max Weijers

ja zeg maar gerust dat mijn opa meer verstand heeft van mutaties als mij wink ;)

ne ik ga geen zuivere verspille aan mutaties. ik houd me ook alleen nog bezig met die zuivere.


gravaka
Website Member
Posts :283

Website Member
2011-11-24 - 09:20:38 send message to gravaka

ik kweek altijd bijvb. fallow op split.
ik doe er liever een aantal jaar langer over om sterkere en van goed formaat vogels op stok te krijgen dan dat ik zo snel mogelijk de mutatie terug wil zien in de jongen en dan niet op het formaat ed gelet te hebben.

helaas zijn er te veel engelsen te vinden die niet meer of amper kunnen vliegen, kunnen zien de veren niet meer compleet zijn.amper kunnen bevruchten, kleine nestjes enz enz.
en dat alleen maar om zo goed mogelijk te scoren op de TT en een dikkere prijs voor je vogels te krijgen, en als top kweker te benoemd worden.

er wordt na mijn idee niet meer gekeken of het wel ideaal voor de vogel zelf is...


Max Weijers
Website Member
Posts :253

Website Member
2011-11-24 - 15:11:10 send message to Max Weijers

Ik raad ook echt iedere kweker van grasparkieten mutaties aan om ook een vluchtje met zuivere grasparkieten aan te schaffen. Dit is echt geweldig om zo'n levendige grasparkieten te zien.

Max


eric 008
Geroyeerd
Posts :932

Geroyeerd
2011-11-24 - 19:00:49 send message to eric 008

sad :( ik vind het tries van wat er van geworden is van een mooie parkieten soort vooral dat ik een kennis heb die met een valkparkiet op 25 jarige leeftijd nog bevruchte met gezonde jongen als resultaat


gravaka
Website Member
Posts :283

Website Member
2011-11-24 - 19:12:36 send message to gravaka

@ max. ik heb er wel eens over na zitten denken om enkele koppeltjes te houden hiervan.
zouden mijn Princess of wales het ooit opgeven dan kan ik er wel wat aanschaffen wink :)


grasparkiet03
Website Member
Posts :151

Website Member
2011-11-24 - 19:12:43 send message to grasparkiet03

heb valkparkieten mutaties die van 2008 zijn en die hebben mij al mooie en vooral groote jongen opgeleverd en dit komt door een goede verzorging en goed selectie.

dit is ook zo bij een zuivere vogel zo je moet ook zorgen dat ze niks te kort komen en je moet ook goed selecteren.

mvg


Rik
Oud Lid
Posts :1398

Oud Lid
2011-11-24 - 20:03:16 send message to Rik

Het is een beetje dubbel. De kleine grasparkiet kun je ook in prachtige mutaties kweken. Maar hoe prachtig en geweldig ze ook zijn…ze zijn onverkoopbaar.

Om als mutatiekweker met deze ideale vogelsoort ‘serieus’ genomen te worden ben je eigenlijk verplicht om met de mijns inziens erg ver doorgefokte Engelsen te kweken. Als je dat niet doet dan raak je de jongen aan de straatstenen niet kwijt.

Ik ben een tijdje geleden begonnen met het kweken van de kleine grasparkiet in de mutatie EF Australisch bont. Om een beetje een bestand op te bouwen van vogels die zowel qua formaat, kleur en gezondheid in orde zijn ben je heel wat kweekrondes en autoritjes verder. Mensen die gericht met kleine grasparkieten kweken en ze ook nog eens ringen zijn écht heel erg schaars. Veel mensen vinden deze vogels te goedkoop om te ringen.

Gelukkig zet de trend door dat steeds meer mensen naar de zuivere wildkleur terugwillen. Hopelijk is dat geen tijdelijke trend. Misschien ga ik ook wel overstag. Aan waardeloze vogels kweken heeft immers niemand iets…ook ben je zelf nog zo enthousiast.


Dukovink1
Website Member
Posts :125

Website Member
2011-11-24 - 20:47:02 send message to Dukovink1

het lijkt me wel iets interessants om met zuivere wildkleur grasparkieten te kweken. maar helaas heb ik niet meer volieres.




Plaats een reactie



Er zijn in totaal 118 bezoekers op de site, waarvan 3 leden.

Aantal mensen in chat: 1
attie11,
Copyright 1998-2022,
Laatste update: 31 oktober 2022
e-mail: info@vogelarena.com
kinderopvang in Enschede