Vogelarena

Log In
 


Gebruikersnaam

Paswoord

Onthouden

Paswoord vergeten

Schrijf mij in!

 

 

 

 

 

 

 

   
Inhoud
   

   
Zoeken
 
   
 
   
VogelArena.com
 

E-mail


   
Reclame
 





   




Forums Home > De kroeg > 'Exotische beesten zijn geen huisdieren' Moderators
agabird


Om een bericht te kunnen posten moet u ingeschreven zijn schrijf in.
Als U al lid bent log hier in.

Pagina : 1


Auteur Onderwerp : 'Exotische beesten zijn geen huisdieren'
blg
Oud Lid
Posts :1027

Oud Lid
2011-08-04 - 09:33:18

http://www.telegraaf.nl/binnenland/10301313/___Exoten_geen_huisdieren___.html?sn=binnenland,buitenland

DEN HAAG - „Mensen zouden beter na moeten denken of een aangeboden exotisch beest wel een huisdier is. Er is een enorme handel in uitheemse dieren omdat er zo veel liefhebbers zijn. Maar als zo'n beest ontsnapt of - nog erger - als het dier bewust wordt losgelaten, kan de schade aan de natuur enorm zijn.”

Dat zegt Wiebe Lammers, coördinator van het Team Invasieve Exoten van de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit. Het team is in 2009 ingesteld door het toenmalige ministerie van LNV, toen duidelijk werd dat het aantal exoten in Nederland heel snel groeide. Het team inventariseert met tal van natuurorganisaties het voorkomen van exoten, laat vaststellen hoeveel risico die soorten met zich meebrengen en stelt bestrijdingsplannen op. Lammers denkt dat het verstandig zou zijn een campagne te beginnen om mensen te wijzen op de risico's van exotische huisdieren.

Blafherten op de Veluwe, wasbeerhonden in Friesland, brulkikkers bij Baarlo in Limburg en halsbandparkieten in de steden, het zijn allemaal dieren die ooit ontsnapt zijn uit gevangenschap, die niet in de Nederlandse biotoop thuishoren, maar die zich hier prima blijken te kunnen redden. „Dat heeft ook te maken met klimaatverandering. Het wordt warmer”, aldus Lammers.

„Zo'n halsbandparkiet kan waarschijnlijk niet zo veel kwaad. De meesten vinden het wel een leuk vogeltje. En er zijn er al duizenden, dus die verdwijnt niet meer. Maar het veelkleurige Aziatische lieveheersbeestje, ooit naar ons land gehaald als biologische bestrijder van bladluizen, verdwijnt ook niet meer en dat heeft ons inheemse beestje met rood met zwarte stippen vrijwel helemaal verdreven”, stelt de coördinator.

Voor de muntjak en de wasbeerhond wordt op dit moment een risico-analyse gemaakt om vast te stellen of deze exoten ook 'de macht zouden kunnen overnemen'. De Pallas' eekhoorn bij Weert en de huiskraaien bij Hoek van Holland worden al actief bestreden. Lammers: „Ook de rosse stekelstaart, een eend, willen we verdrijven. Die kan zich verspreiden naar Spanje en daar paren met de laatste witkopeenden ter wereld. Dan zou die soort voorgoed weg zijn.”

De Europese Commissie komt op termijn met een lijst van soorten die niet meer in Europa ingevoerd mogen worden. „Ik denk dat we kunnen handhaven. In de Flora- en Faunawet staat dat het verboden is om dieren los te laten of te laten ontsnappen. Wie een veel te groot geworden agressieve waterschildpad in de sloot zet, kan daar een boete voor krijgen. De overheid zou daar strikter op kunnen toezien en vooral ook mensen erop wijzen dat dit verbod in de wet staat”, vindt Lammers.


blg
Oud Lid
Posts :1027

Oud Lid
2011-08-04 - 09:49:53

Dit bericht is 2 keer gewijzigd

Als de wasbeerhond niet actief wordt bestreden, zullen we er nog veel overlast van hebben.
Een vriend uit Polen waarschuwde me al jaren terug, daar worden kleine huisdieren, kippen,katten, kleine honden, s'nachts binnen gehouden.
Wasbeerhonden zijn slim, opereren in groepsverband, blijven komen zolang er iets te halen valt.
Verspreiden zich razendsnel.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Wasbeerhond

In Nederland en België zijn de dieren waarschijnlijk zeldzaam, maar in delen van Duitsland zijn ze snel aan het oprukken, zoals blijkt uit de afschotcijfers: in het jachtseizoen 1994-95 werden 407 dieren in de BRD geschoten; in het jachtjaar 2005-06 waren dat al 30.016 dieren.

Lees ook,
http://www.mulder-natuurlijk.nl/Wasbeerhond,%20een%20nieuwe%20soort%20in%20Nederland.htm

http://www.telegraaf.nl/binnenland/10301098/__Verbod_op_exotische_eekhoorns_van_kracht__.html?sn=binnenland,buitenland


smurfin
Website Member
Posts :22

Website Member
2011-08-04 - 10:43:47

Hij vergeet nog een hele lijst spinnen en vis zoals zonnebaars, goudvissen, afrikaanse meervallen,roofblei,enz. als hij dat er ook nog aan toevoegt kan hij uren verder praten/zeuren. Ieder jaar is er wel iemand die er over begint maar als men dergelijke problemen succesvol wil aanpakken dan moeten we met de buurlanden om de tafel en daar hoef ik niets over uit te leggen toch. En we zijn al te laat ook. In de haven van rotterdam is met een beetje geluk het asfalt nog inheems.


Ubernoob
Website Member
Posts :405

Website Member
2011-08-04 - 10:44:34

Dit bericht is 1 keer gewijzigd

De verantwoording ligt bij de eigenaren van de dieren. Ik zou het verschrikkelijk vinden als er uiteindelijk een lijstje zou komen met dieren en vogels die je mag houden en dat is het dan. Dat beperkt ons enorm in onze vrijheid om te kiezen in welk dier we ons specialiseren.

Er zijn inderdaad heel weinig exoten die goede huisdieren maken. Maar dat wil niet zeggen dat ze niet goed gehouden kunnen worden in een speciaal gemaakt verblijf. Ik heb hier thuis dwergmangoesten die ik (vind ik) perfect verzorg in een ruim verblijf. Daar is toch niks mis mee.

Er word weer veel te makkelijk achter allerlei organisaties aangelopen die beweren dat het allemaal niet zou kunnen. En iedereen die niet weet waar hij het over heeft is het er mee eens.

Kijk maar naar de petitie tegen het houden van roofvogels. Massaal ondertekend door mensen die het verschil niet zien tussen een buizerd en een torenvalk. Maar de serieuze liefhebber mag misschien zometeen zijn vogels wegdoen omdat "men" vind dat hij zulke vogels niet meer mag houden. Terwijl ze misschien perfect verzorgt werden.

Ik weet best dat er ook gevallen zijn waar het mis gaat. Maar laten we die gevallen dan individueel aanpakken. Honden worden toch ook niet verboden omdat er zoveel per jaar aan een boom gebonden worden?


smurfin
Website Member
Posts :22

Website Member
2011-08-04 - 11:04:34

Nu je over honden begint, ik ben al jaren een groot voorstander van een vergunning voor hondenbezit en dat kun je ook doen met dieren die specialistische verzorging nodig zijn. dat zou indien goed geregeld een hoop leed kunnen voorkomen. Maar we zijn al veel te laat om nog wat te doen aan soorten die hier in het wild leven. De Russische rattenslang hebben we trouwens ook al.


theelepeltje
Website Member
Posts :621

Website Member
2011-08-04 - 12:08:00

quote
De verantwoording ligt bij de eigenaren van de dieren. Ik zou het verschrikkelijk vinden als er uiteindelijk een lijstje zou komen met dieren en vogels die je mag houden en dat is het dan. Dat beperkt ons enorm in onze vrijheid om te kiezen in welk dier we ons specialiseren.


Is er al; de positieflijst. Is dit een beetje langs je heen gegaan?


Daniel
Website Member
Posts :3287

Website Member
2011-08-04 - 12:10:24

Toine er is nog geen positief lijst al is de positieflijst voor zoogdieren wel erg dicht bij implementatie. Rond de positieflijst vogels is het erg stil op dit moment.


Ton Koek
Website Member
Posts :3551

Website Member
2011-08-04 - 16:02:40

quote
Mensen zouden beter na moeten denken of een aangeboden exotisch beest wel een huisdier is
Die zin kunnen ze beter veranderen in Mensen zouden beter na moeten denken als ze een of meer dieren willen aanschaffen.
Dat geldt alle dieren.
Daarnaast, wat is "exotisch"? Dat zijn zo'n beetje alle vogels op de inheemse na.


Ubernoob
Website Member
Posts :405

Website Member
2011-08-04 - 19:17:52

Daniel was me voor. Positieflijst voor zoogdieren is er inderdaad al maar slaat bij heel veel dieren nergens op. Gelukkig is hij nog niet definitief maar al wel in een heel ver gevorderd stadium.



Pagina : 1

Plaats een reactie



Er zijn in totaal 106 bezoekers op de site, waarvan 1 leden.

Aantal mensen in chat: 1
attie11,
Copyright 1998-2022,
Laatste update: 31 oktober 2022
e-mail: info@vogelarena.com
kinderopvang in Enschede