Vogelarena

Log In
 


Gebruikersnaam

Paswoord

Onthouden

Paswoord vergeten

Schrijf mij in!

 

 

 

 

 

 

 

   
Inhoud
   

   
Zoeken
 
   
 
   
VogelArena.com
 

E-mail


   
Reclame
 





   




Forums Home > De kroeg > nieuws van de NBvV Moderators
agabird


Om een bericht te kunnen posten moet u ingeschreven zijn schrijf in.
Als U al lid bent log hier in.

Pagina : 1 2
volgende >>>


Auteur Onderwerp : nieuws van de NBvV
Cees
Website Member
Posts :21

Website Member
2011-05-30 - 18:14:12 send message to Cees

Vogelmarkten, vogelbeurzen, vogelhandel 30-5-2011

Vogelmarkten, vogelbeurzen, vogelhandel.
Wat mag er in de toekomst nog wel en wat mag er niet meer.

Informatie over de stand van zaken.

Op 11 maart 2011 heeft het ministerie van EL& I een concept Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) gepubliceerd op het internet. Het besluit bevat voorschriften over;

•het fokken en socialiseren (het zich aan de mensen aanpassen) van gezelschapsdieren
•de vakbekwaamheidseisen van beheerders
•de huisvesting en verzorging van het dier
Het besluit vervangt het Honden- en katten besluit van 1999.

Doel van de regeling
De handel, opfok en opvang van gezelschapsdieren aan regels binden om zo tot verbetering van het welzijn van het dier te komen.

Doelgroepen die door de regeling worden geraakt
Een ieder die bedrijfsmatig gezelschapsdieren verkoopt, ten verkoop in voorraad houdt, aflevert, in bewaring neemt of fokt.
Dit zijn onder andere: (tussen)handelaren in dieren, detailhandel in gezelschapsdieren, fokkers van gezelschapdieren waaronder ook kennels en catteries en pensions en asielen voor gezelschapdieren.
Op http://www.internetconsultatie.nl/gezelschapsdieren vindt u de complete tekst van de Algemene Maatregel van Bestuur (29 artikelen) en de toelichting die erbij hoort (18 bladzijden).
De internetconsultatie, waarmee een ieder gelegenheid heeft gekregen zijn zegje te doen, heeft geduurd van 11 maart tot 11 april 2011.

Reactie van C.O.M.-Nederland
Het is lastig om in het kort en voor iedereen duidelijk aan te geven hoe de reactie van C.O.M.-Nederland, dus van de ANBvV, NBvV, BEC en Parkietensociëteit, is geweest. Met een constante verwijzing naar allerlei artikelen wordt dit stuk echter onleesbaar.

Terecht begint de reactie van C.O.M.-Nederland met de opmerkingen, dat een eerdere betrokkenheid van de bonden vast een beter en duidelijker product had opgeleverd, omdat er nu veel zaken nog onduidelijk zijn.
Verder merkt C.O.M.-Nederland op dat, hoewel voorstander van een goed dierenwelzijn, maatregelen geen belemmering mogen vormen voor mensen die hun hobby uitoefenen, een hobby die als sinds mensenheugenis bestaat. De maatregelen zijn bedoeld om met name de handel in vogels te reguleren, maar treffen zo onbedoeld ook onze hobby.
Net als elke regeling begint ook deze AMvB met een aantal definities. Duidelijk wordt aangegeven dat onze vogels onder de definitie "gezelschapsdieren" vallen. Hieronder zal dan ook “vogels”worden gebruikt, dan blijft alles wat dichter bij huis.

De regeling (artikel 3) gaat uit van een algemeen verbod van handel in vogels. Eigenlijk gaat het veel verder dan handel want er staat: “verkopen, ten verkoop in voorraad houden, af te leveren, in bewaring te nemen of te fokken ten behoeve van verkoop of aflevering van nakomelingen”
Dan volgt er natuurlijk een "tenzij". En deze "tenzij" zegt dat dit met vogels wel mag wanneer er bij de uitvoering van die activiteiten geen sprake is van “handelen in zekere omvang en met zekere regelmaat en winstoogmerk.”
C.O.M.-Nederland legt in haar reactie naar het ministerie uit dat een dergelijke omschrijving niet erg duidelijk is.
Verder wil C.O.M.-Nederland nadrukkelijk dat vogelmarkten- en beurzen, die volgens de regels verlopen, blijven bestaan. C.O.M.-Nederland wijst er bovendien op dat zij zelf in een eerder stadium al een regeling voor markten en beurzen heeft vastgesteld.
“Het in het eerste lid bedoelde verbod is niet van toepassing indien degene onder wiens verantwoordelijkheid gezelschapsdieren in bewaring worden genomen, aannemelijk maakt dat er bij de uitoefening van die activiteit geen sprake is van handelen in zekere omvang en met zekere regelmaat.” Dit is de letterlijke tekst van het derde lid van artikel 3.
C.O.M.-Nederland wijst er nadrukkelijk op dat de verkoopklasse of -afdeling bij een tentoonstelling niet onder deze regeling hoort te vallen. De vraag is of hier sprake is van “handelen in zekere omvang en zekere regelmaat”. Bovendien wordt er op gewezen dat met name op tentoonstellingen de voorschriften nadrukkelijk in acht worden genomen en er sprake is van een gezonde en gecontroleerde situatie.

Artikel 4 van de regeling zegt dat handel enz. alleen maar mag plaatsvinden "in een door een bij onze minister aangemelde inrichting". Ook bij dit artikel wijst C.O.M.-Nederland op de verkoopafdeling bij een tentoonstelling en de zorg die er aan die verkoopvogels wordt besteed.

Afgezien van een aantal vragen, waarop C.O.M.-Nederland graag een helder antwoord wil hebben, wordt ook nadrukkelijk de vraag aan het ministerie voorgelegd of artikel 15 ook geldt voor particulieren. In dit artikel wordt namelijk gesproken over het geven van voorlichting aan de koper over huisvesting, voeding enz. C.O.M.-Nederland merkt op dat binnen de hobby voorlichting geven over huisvesting en voeding al een algemene gewoonte is.

Verder roept ook artikel 20 de nodige vragen op.
Het tweede lid zegt o.a. dat "voortplanting niet op natuurlijke wijze moet plaatsvinden" en "het aantal nesten dat een gezelschapsdier krijgt de gezondheid of het welzijn van dat dier of de nakomeling niet mag benadelen".
C.O.M.-Nederland vraagt zich hierbij af wat wordt verstaan onder "voortplanting op onnatuurlijke wijze" en hoe men "het aantal nesten denkt te handhaven". Bovendien is opgemerkt dat het aantal nesten altijd afhankelijk is van de omstandigheden.

Tot zover een beknopte samenvatting van de reactie van C.O.M.-Nederland.
U hebt gezien dat C.O.M.-Nederland als overkoepelende organisatie van vogelhouders geen mening heeft gegeven over de regulering van de commerciële handel.
C.O.M.-Nederland realiseert zich in voldoende mate dat handelaren volgens deze regeling uitsluitend mogen verkopen vanuit hun inrichting en er van markten, waarop ook handelaren vogels aanbieden, geen sprake meer kan zijn. Voor sommige afdelingen zal dat een geweldige tegenvaller zijn.

Reactie van het ministerie
C.O.M.-Nederland heeft naar aanleiding van deze reactie het volgende bericht van het ministerie ontvangen: "Uw reactie is definitief. Wij danken u dat u de moeite heeft genomen om te reageren. Mede door uw reactie zijn wij in staat kwalitatief betere regelingen te maken. Wij zullen uw reactie dan ook met zorg bekijken".
Nergens wordt echter aangegeven hoe de verdere planning precies is.

Tot slot
Nadere informatie bij het ministerie leert dat er veelvuldig gebruik is gemaakt van de internetconsulatie. Er liggen ongeveer 50 reacties van verschillende organisatie. Deze reacties worden momenteel door de beleidsambtenaren op het ministerie beoordeeld.
Ongetwijfeld zullen naar aanleiding daarvan een aantal zaken aan de staatssecretaris ter beoordeling moeten worden voorgelegd.
Er is geen vaststaande planning, maar de woordvoedster van het ministerie verwacht dat de tekst van een aangepaste AMvB na het zomerreces zal worden besproken in de minsterraad. Daarna moet advies worden gevraagd aan de Raad van State, en dient consultatie plaats te vinden van de Europese commissie en komt een en ander nog aan de orde in de Eerste en Tweede Kamer. Nog een heel traject te gaan dus, maar als er geen opmerkelijke zaken gebeuren dan zou inwerkingtreding begin 2012 een reële mogelijkheid zijn.


27 mei 2010.

Hoofdbestuur NBvV



--------------------------------------------------------------------------------


Ton Koek
Website Member
Posts :3551

Website Member
2011-05-30 - 20:57:37 send message to Ton Koek

quote
C.O.M.-Nederland vraagt zich hierbij af wat wordt verstaan onder "voortplanting op onnatuurlijke wijze"
Heeft de COM nog niet van broedmachines en van handopfok gehoord?
Ik gok zomaar dat dat de niet geheel natuurlijke wijze is die bedoeld wordt.


Karel
Website Member
Posts :6824

Website Member
2011-05-30 - 21:16:40 send message to Karel

Nee, hier wordt kunstmatige inseminatie bedoeld. Het rapport over het houden van roofvogels en uilen maakt hier al melding van. Deze techniek wordt vooral toegepast (vlgs het rapport) om hybriden valken te kweken, zoals gyre x slechtvalk, saker x slechtvalk enz.
Een kwalijke bijkomstigheid van deze praktijken is het gevolg van het "ontsnappen" van dergelijke (vruchtbare!) hybriden. Het is al gebleken dat deze vogels zich vaak staande kunnen houden in de natuur en zich koppelen met wilde slechtvalken.
Dit komt de zuiverheid van de inheemse slechtvalk natuurlijk niet ten goede.

Een dergelijke verbod, evenals andere maatregelen om de bedreigde inheemse soorten te beschermen, juich ik dan ook van harte toe!


whitebulldog
Oud Lid
Posts :1314

Oud Lid
2011-05-30 - 23:24:03 send message to whitebulldog

hier trouwens een foto ervan, wel een mooi beest trouwens.

http://gratis-zoekertjes.onlinertjes.be/foto.php?cat=856&de=226879&foto=570406

ps hoe komt het dat deze hybryden wel vruchtbaar zijn terwijl dat normalieter vaak niet het geval is?


Ton Koek
Website Member
Posts :3551

Website Member
2011-05-30 - 23:35:57 send message to Ton Koek

Dank voor de uitleg, te vroeg gejuichd... happy :)


Karel
Website Member
Posts :6824

Website Member
2011-05-31 - 00:08:07 send message to Karel

Ton, bij nader inzien kun je idd ook de onnatuurlijke kweek middels eieren rapen, broedmachines en handopfok hieronder verstaan.
Uit de uitbreiding betreffende "aantal nestjes" is duidelijk dat er zorgen bestaan over het uitmelken van broedstellen om zoveel mogelijk jongen te kweken (en te verkopen natuurlijk). Dit misbruik kan op meedere manieren geschieden en in betreffend artikel probeert men alle misbruik uit te sluiten.

Ik geef je daarom graag alsnog gelijk, Ton (vooral omdat dit artikel -op deze manier gelezen- velen van ons als muziek in de oren zal klinken).

@Whitebulldog
Deze grotere valkensoorten liggen zo dicht bij elkaar in de systematiek, dat de jongen gewoon vruchtbaar zijn. Vergelijk maar eens foto's van bijv. Sakervalken, Luggervalken en Lannervalken. Je moet wel een beetje een kenner zijn om die makkelijk uit elkaar te houden.


Ton Koek
Website Member
Posts :3551

Website Member
2011-05-31 - 12:34:55 send message to Ton Koek

Wat me overigens verbaast en tegenvalt, is dat de handel in niet-zelfstandige dieren niet meteen genoemd is in het voorstel.
Zou de handel in veel te jonge pups, kittens en vogels mooi kunnen aanpakken.


H H L Harmsen
Website Member
Posts :24

Website Member
2011-05-31 - 14:56:54 send message to H H L Harmsen

wellicht dat de complete regeling wat overtrokken is echter dat er wat gedaan word aan het welzijn van dieren en in dit geval aen de vogelhouderij is o.k. ook in de vogelhouderij zien we gewoon te vaak teveel vogels in een te kleine ruimte (soort van intensieve veeteelt). vogels in te kleine broedkooien(die helaas ook nog broeden in deze kooien anders was iedereen er al lang mee gestopt). echter ik hoop dat het een beetje bij het redelijke blijft en de hobby mogelijk blijft. gelukkig zijn er ook veel kwekers die b.v hun grijze roodstaarten niet in een kooi van 1 bij 1 meter stoppen maar in ruime voileres. de goeden zullen echter onder de kwaden lijden en de regelgeving zal vroeg of laat strenger en strenger worden.


parrotmaniak
Website Member
Posts :581

Website Member
2011-06-05 - 23:19:12 send message to parrotmaniak

ik ben bang dat als deze regelgeving doorgaat het het einde is van de vogel KWEEK hobby.
voor mensen met een paar vogeltjes ,of een papagaai zal het niet veel uitmaken ,maar mensen die hun hobby vinden in het kweken van van steeds moeilijker soorten en deze dus ook willen verkopen zullen uiteindelijk terecht komen bij een paar bedrijven die hier de monopoli positie gaan innemen ,en weinig betalen voor de aan te kopen vogels en veel voor de te koop aangeboden vogels
maar ja dit is weer nederland op zijn smalst,het slaat altijd te ver door en er wordt beslist door amtenaren die er geen gevoel en verstand van hebben


Ton Koek
Website Member
Posts :3551

Website Member
2011-06-06 - 01:19:15 send message to Ton Koek

Steeds moeilijker soorten mag je dan nog steeds particulier verkopen hoor. Zolang dit niet met grote aantallen en regelmaat gaat is er geen sprake van "handel" in de in van dit voorstel.

Bij moeilijke soorten zal dat geen probleem zijn lijkt mij, anders zouden het geen moeilijke soorten zijn...


johanblok
Website Member
Posts :1971

Website Member
2011-06-06 - 09:19:27 send message to johanblok

Vooralsnog zijn er wat teveel interpretatiemogelijkheden en is er te weinig concrete uitwerking, maar ik zie vooral kansen voor toename van het 'hobby' karakter en afname van het 'economische' aspect. Met name bij papegaaien speelt dit laatste bij velen onmiskenbaar sterk mee.


Ton Koek
Website Member
Posts :3551

Website Member
2011-06-06 - 15:26:42 send message to Ton Koek

En dat lijkt mij alleen maar positief.
We wachten het maar even af.


whitebulldog
Oud Lid
Posts :1314

Oud Lid
2011-06-06 - 17:15:51 send message to whitebulldog

quote
http://youtu.be/w1ZpxeysY8A[/quote]

ook hier door controle bij de eerlijke houders de-motivatie


puttie
Website Member
Posts :6

Website Member
2011-06-06 - 19:49:08 send message to puttie

Hallo mensen ik heb een vraag ik kweek sijsen en Grote en Kleine putters maar nu heb ik een nest liggen van 5 jonge majoor putters en daar is een van geringt 4 niet deze waren te oud om te ringe is mij nog nooit gebeurd maar eens moet de eerste keer zijn nu mijn vraag moet ik de aid bellen of niet wat het zijn agaaten en ik kan aantonen wat de ouders zijn hopelijk hoor ik een aantal meninge MVG Puttie


Ton Koek
Website Member
Posts :3551

Website Member
2011-06-06 - 23:24:47 send message to Ton Koek

Als je in Nederland woont, dien je inderdaad de AID te bellen, in Belgie hoef je mutanten niet te ringen, hier wel.


puttie
Website Member
Posts :6

Website Member
2011-06-07 - 11:45:41 send message to puttie

bedankt ton dan zal ik zekker bellen want dit is mij nog nooit gebeurd en wil zekker niet dat ze mijn vogels afpakken .



Pagina : 1 2
volgende >>>

Plaats een reactie



Er zijn in totaal 263 bezoekers op de site, waarvan 5 leden.

Aantal mensen in chat: 1
attie11,
Copyright 1998-2022,
Laatste update: 31 oktober 2022
e-mail: info@vogelarena.com
kinderopvang in Enschede